Hogyan legyünk sikeres Steam kereskedők? 3. rész

Hogyan legyünk sikeres Steam kereskedők? 3. rész

Tanár Úrral közös cikksorozatunk harmadik része a kereskedésre alkalmas skineket mutatja be.

Egy jó kereskedő pontosan tudja, hogy milyen skinekkel érdemes üzletelni. Mégis mik azok a szempontok, amik szerint eldönthetjük, hogy egy tárggyal kereskedjünk vagy sem? Ezt fogjuk a következő percekben boncolgatni.

Hogyan legyünk sikeres Steam kereskedők? (2. rész)

Folytatódik cikksorozatunk, melyben a Tanár Úr a Steam piac rejtelmeibe vezet be bennünket.

Alapvetően háromféle skin létezik a piacon: a stabil, az emelkedő és az új, instabil árú skin. Semmi sem fontosabb a kereskedő számára, mint az, hogy egy tárgy várható értékét minél nagyobb biztonsággal jósolhassa be.

Stabil árú skinek

Nyilván senki sem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy vásárol egy skint, aminek az ára másnapra 40%-ot esik ugye? Viszont a csökkenő árú tárgyaktól sem kell félni, ha csak kereskedünk velük. Az átlagos skinek árára amúgy is a csökkenés jellemző. Lássuk milyen egy átlagos tárgy éves piaci grafikonja:

M4A1-S Mecha Industries Field-Tested

Mint szinte minden tárgy, magas eladási árakon kezd, majd 1-2 hónapon belül hatalmasat zuhan, és rá pár hónapra stabilizálódik, és a továbbiakban halvány árcsökkenést mutat. Szeptemberben már szinte biztos, hogy kereskedtem ilyen skinekkel. Az árcsökkenés ezután már olyan kis mértékű, hogy addig biztosan túladunk rajta, amíg az árban jelentős változás következne be.

Mindig érdemes megvizsgálni azt is, hogy napi, heti szinten hány eladást produkál. Ebből következtethetünk arra is, hogy milyen könnyedén sikerül majd eladnunk. Ha napi 30 feletti eladást produkál egy skin, akkor már nagy baj nem lehet. Tehát minden olyan tárggyal érdemes kereskednünk, aminek az ára stabil és jelentős mennyiségű napi eladást produkál.

Emelkedő árú skinek

Már a neve is azt sugallja, hogy ezek a tárgyak kiváló befektetésnek számítanak. De vajon miért emelkedik egy-egy skin ára? Az okok többfélék lehetnek. Az esetek nagy részében a ládának az ára indult növekedésnek, amelyből nyitható. Csak ritkán vagy egyáltalán nem dobja meccs végén a játék.

Ilyen pl. a Bravo láda. A benne lévő tárgyak szinte mindegyike áremelkedést mutat. Léteznek persze különleges esetek, mint pl. az M4A4 Howl, azaz Üvöltés, aminek a készítője más szellemi tulajdonát, grafikáját használta fel a skin elkészítése közben. Ennek köszönhetően a Valve módosította a mintázatot és tett róla, hogy a későbbiekben ne lehessen ilyet nyitni a ládákból. Mondanom sem kell, hogy ez azt eredményezte, hogy egy igazi ritkaság lett ez a fegyver és az ára meredeken kúszik felfelé.

Ezeknél a skineknél lehetőségünk van felárat (overpay-t) kérni arra hivatkozva, hogy jó befektetés, emelkedik az ára stb. A videóban említett tárgyakkal mindenképpen érdemes kereskedni, ugyanis jelentős profitot realizálhatunk akár csak azzal, hogy huzamos ideig várunk az eladásukkal.

Új, instabil árú skinek

Ezek a tárgyak messze elkerülendőek. Mivel nem stabilizálódott még az áruk, akár hatalmas árcsökkenéssel is számolnunk kell az esetükben. Nézzünk egy grafikont és egyből kiderül miről is van szó:

StatTrak M4A4 Hellfire Factory New

Jól látható, hogy a tárgy ára még kialakulóban van. Tegyük fel május 27-én 160 euróért vásároltunk egyet belőle. Ebben az esetben 3 nap alatt 60 euró veszteség ért volna minket. Kerüljük az ilyen grafikonnal rendelkező, új tárgyakat.

Kedves traderek, leendő traderek és érdeklődők! Körülbelül eddig tartott az elmélet. A sorozat további részeiben a kereskedés gyakorlati részeivel fogok foglalkozni, szóval a rock&roll most kezdődik csak igazán… ;)

Ha tetszik Tanár Úr munkássága, akkor az alábbi helyeken megtaláljátok őt:
Tanár Úr YouTube csatorna
Tanár Úr Twitch csatorna
Tanár Úr Facebook oldal

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!