Zajszűrési-botrány: Sportszerűség vagy pénz?

Bonyolódik a dallasi zajszűrési botrány, shroud bevallása után érdekes irányt vehetnek a dolgok.

Sokan sokféleképpen reagáltak a Dallasban történtekre, miszerint a közönség segíteni akart a G2-nak és több játékos szerint sem volt megfelelő a zajszűrés a rendezvényen, így akár hallhatták is a reakciókat, ami segítette őket a North elverésében. Természetesen az esetre sokan sokféle reakciót tettek, így érdemes egy kicsit átbeszélni és összefoglalni a dolgokat, hogy megpróbáljunk rendet tenni a fejekben és közelebb kerüljünk a megoldáshoz.

Számít a közönség reakciója versenyeken? A profik szerint nagyon is

Aioween,tbr | 17/06/06 11:44 A játékosok évek óta olyan headsetekkel játszanak LANokon, amik elvileg kizárják a külső zajokat. Elvileg.

Az, hogy a profik mit gondolnak már ki lett tárgyalva egy korábbi cikkben (lásd fent), így ebbe csak röviden mennénk bele: szerintük a zajszűrő fejhallgatók arra tökéletesen alkalmasak, hogy ne hallják azt a játékosok, amit a kommentátorok mondanak. De mi van akkor a több ezer fős közönség zajával? A legtöbb esetben nem mondják ugyanazt a nézők, így kioltják egymás zaját, de amikor együtt skandálja 5-10 ezer ember azt, hogy "ez A, ez A", azt bizony lehet érteni.

Ezzel pedig az a gond, hogy egy ilyen kulcsfontosságú információ könnyen kört hozhat, hiszen gyorsabb forgást tesz lehetővé, ami komolyabb ellenállással jár a támadás irányába. Tudjuk, hogy néha nehéz elhinni, de ebben a játékban az idő a legnagyobb ellenfele a csapatoknak, hiszen egy-két tized másodpercen is elmehet egy kör.

De fontos feltennünk a kérdést, hogy valóban a közönség hibája ez? Röviden: nem. Kicsit bővebben, a közönséget nem csak akkor tudják kihasználni a játékosok, amikor azt ordítják folyamatosan, hogy hol van az ellenfél, hiszen ez elég ritka eset. A probléma az, hogy vannak játékosok, akik már számolnak különböző külső hangokkal a meccs közben és képesek kihasználni ezt.

Shroud saját streamje alatt ismerte be, hogy csapattársával, n0thinggal együtt kidolgoztak egy taktikát arra, hogy miként használják ki a beszűrődő zajokat. Elmondta, hogy 1v1, 1v2 helyzetekben ha ránéznek egy füstre vagy falra, akkor mindig az az első, hogy hangosabb lett-e a közönség. Ha igen, akkor arra van az ellenfelük. A másik fontos információt pedig az jelenti, hogy az arénák hangfelszerelése annyira erős, hogy a mélyebb hangok: a robbanások és egyéb játékbeli mély zajok képesek elnyomni a lövések hangját, amit szintén kihasználnak arra, hogy olyan pozícióba kerüljenek, amire az ellenfelük nem számít és ezt még a fülkék sem oldják meg, hiszen azok is rezonálni kezdenek a mély hangoktól.

Nem az a baj, hogy a játékosok ezt kihasználják, hiszen shroud szerint nem csak ők, hanem kb. mindenki csinálja ezt. Tehát nem jelent akkora előnyt egymással szemben, hiszen könnyen a másik oldalra lehet kerülni egy ilyen helyzetben. Viszont ha egy ilyen probléma egyáltalán felmerül, akkor miért nem oldják meg a szervezők?

Innentől már csak találgatni tudunk, hiszen hivatalos álláspont nincs arról, hogy miért nincsenek jobb és rendszeresített megoldások. Annak idején a sapkák tiltása a rendezvényeken pl. ennek érdekében jött létre, hiszen eddig úgy gondolták, hogy a sapkák miatt nem lehet úgy viselni a zajszűrő fejhallgatót, hogy az valóban szűrjön bármit is. De ezek szerint nem ezzel van a baj. Sőt, shroud állításai szerint még normális megoldás sem lehetséges, hiszen mind a fülkék, mind a zajszűrő fülesek messze vannak a hatékonytól.

Kitiltották a sapkákat a CS:GO major kvaliról

A Major kvalira új szabály lépett érvénybe, a szervezők kitiltottáka sapkákat.

Ebben az esetben csak két megoldás létezik és egyik rosszabb mint a másik. Az első szerint felesleges foglalkozni is ezzel, hagyjuk úgy, ahogy van. Ha úgyis kihasználja minden játékos a dolgot, akkor nem mindegy? Persze, sok minden múlik ezeken a hibákon, akár egész bajnokságok mehetnek el egy-egy ilyen helyzeten, de előbb-utóbb úgy is mindenki megkapja a maga lehetőségét és valljuk be a Cloud9, akik az elmondottak alapján tudatosan építenek erre sem lettek egy világverő csapat.

A másik opció szerint a játékosokat le kell hozni a színpadról és jó messze a közönségtől játszatni a meccseket, ahol nincsenek olyan erős hanghatások, amik befolyásolhatnák a játékmenetet. Ezzel viszont kérdésessé válik az e-sport arénákba helyezése, hiszen ki menne el egy ilyen helyszínre szurkolni, ha ugyanazt az élményt kapja, mint aki otthon ülve nézi a neten az adott versenyt? Valószínűleg nem az történne, hogy senki sem megy el, de ez csökkentené a jegyvásárlási kedvet egy-egy rendezvényen, ami hosszútávon komoly károkat okozhat, hiszen az üres lelátók nem azt sugallják, hogy sportszerűen zajlik a verseny, hanem azt, hogy kutyát sem érdekel, ami elijesztheti a befektetőket.

Mindezt összefoglalva be kell látnunk, hogy válaszút előtt állunk: a sportszerűség és a bevétel között kell döntenie a szervezőknek. Senkinek se legyenek tévképzetei, utóbbi lesz a befutó még akkor is, ha ez sokak szerint rossz döntés is. Hiszen a több pénz több és jobb eseményt hoz magával, több e-sportoló kaphat lehetőséget arra, hogy profiként játszhasson stb. Ez pedig hosszútávon mindenkinek jobb, még akkor is, ha páran kiakadnak majd Twitteren egy-két hasonló helyzet miatt, mint ami Dallasban is történt.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!