"Találkoztam egy D2 Zed otp-vel, aki a legjobb Zed volt, aki ellen valaha játszottam" - Exileh interjú

A két szezon között az UOL úgy döntött, hogy ellátogat Koreába és kicsit élezik a saját képességeiket, ezúttal Exileh számolt be kinti élményeiről.

Az EU LCS tavaszi szezon zárása után, mivel a csapat nem volt érintett az MSI-ben, úgy döntött, hogy ettől függetlenül megpróbálja hasznosan tölteni idejét, ezért a teljes gárda elment 10 napra Koreába gyakorolni. Vizicsacsi korábban már beszámolt nekünk az ottani élményeiről, ezúttal pedig Exileh adott interjút az egyik hírportálnak.

Vizicsacsi: Koreában sokat Ireliáztam, de az EU meta nem fekszik neki

Aioween | 17/05/31 11:30Hazaztért 10 napos koreai bootcampjéről az UOL, gyorsan meg is kérdeztük Vizicsacsit, hogy milyen volt odakint, illetve milyen új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott. Please scroll down for the English version.

Az interjú egyébként nem sokkal a Vitality elleni győzelmük után készült, így Exileh egész jó hangulatban lehetett.

Gratulálunk a győzelemhez, hogy érzed most magad?

Nagyon jól érzem magam. Örülök az eredményünknek, a második meccsen nagyon jól teljesítettünk makró szinten és jó matchupokat is választottunk. Viszonylag sok mechanikai hibát követtem el, de azokat ki lehet javítani, ezt leszámítva úgy érzem jól játszottunk.

A meccsek után te kaptad az MVP díjat, de Xerxe nem tűnt túl boldognak emiatt. Szerinted ő jobban megérdemelte volna?

Xerxe nagyon szeret MVP lenni. És tényleg nagyon jól játszott, de amúgy nem tudom... Mindig viccelődünk ezzel a témával a csapaton belül, de szerencsére nagyon barátságos környezetben élünk, így ez nem jelent problémát. Persze ez egy elég motiváló dolog lehet a játékosoknak, de elsősorban a győzelemre kellene koncentrálni ehelyett, nem? Nem igazán veszem ezt komolyan.

Beszéljünk kicsit a koreai utatokról és hogy hogyan alakult! Minden bizonnyal egy érdekes utazás lehetett, nem?

Nagyon jó kis utazás volt ez játékon kívül és belül is. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem sok lehetőségünk volt helyi csapatok ellen scrimmelni, mert ők nem igazán hajlandóak már külföldi csapatokkal gyakorolni múltbéli tapasztalataik miatt. Sok nyugati csapat keveset tud a makró játékról és felkészületlenül érkezik, főleg a középszerű csapatok és teljesen szétesnek a koreaiak ellen. Ez így összességében egy elég rossz előítéletet idézett elő a nyugati csapatokkal szemben. Mindent egybevéve viszont jól sült el a dolog, jó eredményeket értünk el és úgy érezzük, hogy sokat fejlődtünk. 

Ezen kívül a koreai soloq sokkal, de sokkal jobb, mint az EUW. Minden egyes játékos, akivel ott találkozol elképesztő mechanikai képességekkel rendelkezik. Talákoztam egyszer egy D2-es Zed otp játékossal, aki az eddigi legjobb Zed ellenfelem volt. Európában sokkal gyengébbek a meccsek olyan szempontból, hogy a játékosok sokszor nem hajlandóak harcolni. Koreában ennek az ellentetjét láttam. A koreai solo que-ból sokkal többet lehet nyerni, ha jók a képességeid és persze motiválóbb valamint élvezetesebb. 

Beszéltünk Broxah-val is, aki hasonló dolgokról mesélt, különösképp a mechanikai képességeket illetően. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a koreai játékosok elég könnyen tiltelnek. Ezt meg tudnád erősíteni?

Igen, a koreaiak viszonylag könnyen fel tudják néha adni. Pontosan ezért jött az összes ilyen ff20 meg hasonló meme Koreából. Eléggé toxikus közeg, annak ellenére, hogy nem igazán értettük mit mondanak, de azért érezted, hogy elég sok flame megy a chaten. A koreaiak a gyors meccseket szeretik, ezért ha az ellenfélnek van egy egész számottevő előnye, amiből snowballozni tud, akkor egész egyszerűen openelnek miden.

Azt említetted, hogy a játékon kívül is jó élmény volt a koreai út. Mire érted ezt pontosan? 

Úgy gondolom, hogy Korea sokkal modernebb ország, mint Németország. A másik meg a koreaiakra jellemző mentalitás... amikor a Rox Tigers-nél voltunk, akkor szembesültünk azzal, hogy ők gyakorlatilag a játékban élnek és semmi mással nem foglalkoznak. Ezt más koreai profiknál is lehet látni, mint Crown, aki naponta 16 órát játszik és az élete csak a League of Legends-ből áll. A legjobbak akarnak lenni, ezért egy burokba zárják magukat, ami ezt a nézetet erősíti. Ez engem is nagyban motivált. Nagy a versengés itt, főleg ha a nyugathoz hasonlítjuk, ahol a játékosok nem hajlandóak az ilyen szintű áldozathozatalra.

Ez persze figyelemre méltó és a hagyományos sportokban is sokakat dícsértek az ilyen fajta hozzáállásért, mint például Ronaldo-t. Ugyanakkor nem gondolod úgy, hogy ez már kicsit túlzás, elvégre még mindig egy videójátékról beszélünk. Napi 16 óra játék, ez lenne az a pont, ahol meg kell húzni a határt?

Nagyon sokat gondolkoztam ezen én is. Nem igazán tudom, hogy őszinte legyek. Ha a legjobb akarsz lenni, akkor jobbnak kell lenned az ellenfeleidnél. Ha ő 15 órát gyakorol naponta, akkor neked 16-ot kell, vagy legalább effektívebben kell gyakorolnod. Nem tudom, hogy ez mennyire jó dolog, de az biztos, hogy nem egészséges. De a versenyszférában ezek azok a nélkülözhetetlen dolgok, hogy a legjobb szinten teljesítsünk. A sikerük az, ami alátámasztja ezt az életmódot. Azt tanultam ebből az egészből, hogy nekem is többet kell áldoznom a saját fejlődésemre és az utóbbi pár hónapban pontosan ezt tettem.

Azt eddig is tudtuk, hogy a koreaiak nem véletlenül jobbak általában nálunk, egyrészt többet foglalkoznak a játékkal óraszámban ráadásul minden egyes eszköz adott számukra, hogy bármit elérjenek már csak az infrastruktúrát nézve. De azért gondoljunk bele abba, hogy napi 16 óra játék. Egy normális munkahelyen is már a 12 óra is sok szokott lenni, ennél többet egy huzamban kevés helyen dolgoznak. Ráadásul ha fizikailag nem is, de mentálisan nagyon próbára teszi az agyat, arról nem is beszélve, hogy az esetleges alváson, étkezésen és tisztálkodáson kívül nem is nagyon jut idő másra.

Meddig lehet ezt a szintet még folytatni esetleg fokozni és hol van az a pont, ahol már azt lehet mondani, hogy az e-sportolók átesnek a ló túloldalára és inkább beszélhetünk már e-rabszolgákról?

Nektek mi a véleményetek, utol fogja valaha érni a nyugati világ a koreaiakat LoL-ban?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!