Az egészséges solo que mentalitás kialakítása: első rész

Az egészséges solo que mentalitás kialakítása: első rész

Manapság már nem elég ha csak tudunk lőni, fejben is ott kell lennünk.

A kompetitív rank rendszer sikeres megmászáshoz nem csak játékbeli képességeink, hanem a megfelelő mentális állapot is szükséges. A Wawa's Boot Camp  most egy olyan oktató anyaggal jelentkezett, amiben a fő hangsúlyt nem egy bizonyos karakterre, hanem inkább a megfelelő soloque gondolkodásmód kialakítására helyezték.

Részletes nerf utáni Roadhog guide

A jövőre való tekintettel, itt van pár jó tanács.

A WBC support játékosa Shineplasma szerint, a siker kulcsa, akárcsak egy fizetett profi játékosnál, a "Pozitív Mentális Hozzáállásban" rejlik, aminek segítségével kihozhatjuk magunkból a legjobbat minden mérkőzésen. Az elsajátításának eredményeként, hosszútávon sokkal jobb játék élményt biztosíthatunk saját magunk és csapattársaink számára is, ráadásul mindez segítségünkre lesz a ladder megmászásában is.

Az alábbi oktatóanyag első része tehát azt a célt hivatott szolgálni, hogy a játékosok felismerjék, amikor tiltelnek és felelősséget tudjanak vállalni  teljesítményükért és elmeállapotukért.  

Mi az Tilt?

A tilt fogalma a kompetitív póker szférából ered és ebben az útmutatóban is rengetegszer fogom említeni. A Tilt maga negatív hozzáállást vagy egy olyan mentális állapotot jelöl ami károsan befolyásolja a játékban hozott döntéseinket. Amióta a kompetitív videó játékok mint az Overwatch és más e-sport címek inkább mentálisan, semmint fizikálisan intenzívek, a játékosok elme állapota sokkal inkább befolyásolja a teljesítményüket, mint a tradicionális sportokban. Ez a hatás természetesen megjelenik a győzelem-vereség arányukban és abban is, hogy milyen gyorsna tudjuk megmászni a ladder-t.

Mi okozza a Tiltet?

Nos mivel mindenki különböző, számtalan tényező okozhatja azt, hogy egy játékosban felszaladjon a pumpa. Egy szóló játékos nagyon könnyen kerülhet frusztrált állapotba és simán azt mondhatja:

"Nem tudom kontrollálni a csapattársaim, ők rosszul játszanak, nálam van az összes arany medál, szóval én magasabb rangot érdemlek náluk, ez nem az én hibám, hogy minden mérkőzésemen trollokat kapok csapattársnak vagy smurf-öket ellenfélnek"

Ez a hozzáállás összességében viszont nem hasznos. A valódi fejlődés azzal érhető el, hogy elfogadjuk a tényt, miszerint nem kontrollálhatjuk, hogy mások mit és hogyan csináljanak a játékban. "Amit mindig te irányítasz az a reakciód bármilyen helyzetre".

Az egyszerűség kedvéért, a leggyakoribb tiltet okozó szituációkat fogjuk számba venni.
blizzard ow genji meditation
Rosszul játszani egy mérkőzésen

Amikor átéljük ezt a szituációt, akkor nagyon fontos, hogy megértsük az online kompetitív játékok alap igazságait. Először is, sosem fogsz minden Overwatch mérkőzést megnyerni. A döntetlenen kívül minden játszmának van egy győztese és vesztese, senki nem lehet mindig a győztes oldalon.

"A sikeresség legjobb táptalaja a sikertelenségben rejlik" 

Ez annyit tesz, a megnyert mérkőzések sosem fognak annyit tanítani mint az elvesztettek.  Amikor ezt hajlandóak vagyunk elfogadni és minden negatív élményből tanulunk, akkor hamarabb nyerhetjük vissza a pozitív mentális állapotunkat. Azt javaslom mindenkinek, hogy kezdjétek el felvenni a kompetitív játékaitokat Shadowplayel vagy ReLive-val, attól függően milyen videó kártyátok és processzorotok van. A felvételek vissza nézése a kompetitív meccseitekről, főleg miután vesztettetek, segíthet jobb stratégiák kialakításában a jövőben.

Amikor csapattársak nem csinálják azt, ami a dolguk lenne
(Az ELO Hell effektus.)

Ez már valamivel trükkösebb. A legtöbb játékos úgy érzi, az egyetlen indok amiért bent ragadtak egy eloban az csak annak köszönhető, hogy a csapattársaik rosszabbul játszanak mint ők. Amit ilyenkor a fejetekbe kell vésnetek: Nem tudjátok kontrollálni a csapattársaitok játékát és viselkedését. Ahelyett hogy próbálnátok mindent irányítani és ráerőltetni az akaratotokat másokra, ami valljuk be ritkán működik és általában csökkenti a saját és a csapat teljesítményét. Inkább próbáljátok meg finoman bátorítani a csapattársakat és a saját szintetekhez képest mindent megtenni, hogy betöltsétek a szerepeket amikre szükség van. Általában a legtöbb toxic vagy tiltelős szituáció elkerülhető ezzel a módszerrel.

Ezzel el is érkeztünk a mai tananyag végéhez. Ha kíváncsiak vagytok a folytatásra, figyeljétek az esport1.hu oldalát.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borítókép: PlayOverwatch Kép: alphacoders

Kövess Minket!