Rosszul teljesít az idei Summer Sale

Rosszul teljesít az idei Summer Sale

Hogyan érinti az idei Summer Sale a kereskedőket? Tanár Úr legújabb cikkében erre kaphattok választ.

Június 22-én vette kezdetét az idei Steames nyári vásár, a Steam Summer Sale. Bár előre sejthető volt, hogy sok tekintetben fog kevésbé jól teljesíteni az előző évek vásáraihoz képest, ez most jócskán bebizonyosodni látszik.

Természetesen idén is rengeteg játékra kaptunk hatalmas kedvezményeket, ami természetesen jó és biztos vagyok benne, hogy le is csaptak közületek sokan a remek ajánlatokra, viszont az eladások száma (bár nincs róluk hivatalos adat) minden bizonnyal csökkent. Hogy miért is állíthatjuk ezt teljes magabiztossággal, ahhoz érdemes a Steam korábbi, kereskedéssel kapcsolatos frissítései között kutakodnunk.

Milyen oldalakon kereskedjünk?

Több helyen is kereskedhetünk, ebben a részben ezeket a helyeket mutatjuk meg nektek!

Május elején vezetett be a Steam egy rengeteg kereskedőt érintő updatet, aminek köszönhetően a játékokkal tradelő júzerek már nem képesek akár többszáz (ez egyáltalán nem túlzás egy jó kereskedő esetében) darabot felhalmozni a raktárukban egy-egy játékból. Ezzel együtt megszűnt az a lehetőség is, hogy az akciók után a játékokat (giftek) nagyüzemben, jelentős haszonnal továbbértékesítsék jellemzően CS:GO vagy Dota2 kulcsokért. Hogy miért hozta ezt a döntést a Steam nem tudni, valószínűleg engedett a játékkiadók nyomásának.

Mivel a traderek olyan akciók során vásároltak be, mint pl. a Summer Sale (a frissítés miatt ez most elmarad) a kereslet jelentősen csökkent a Steames játékok iránt. El tudjátok képzelni, hogy ez mekkora bevételkiesés a Steam számára. Tegyük fel, hogy 100 kereskedő (nem mondtam sokat) mondjuk csak 50 db. 10 eurós játékot vásárol. Ez 50.000 euró, tehát kb 15 és fél millió magyar forint. Ilyen kereskedők pedig százával vásároltak még tavaly és sokszor bőven nagyobb összegekben mint 500 euró. Ehhez számoljuk hozzá azokat a játékosokat, akik csak pár játékot vettek befektetési céllal. Így már egyértelmű, hogy jelentős mértékben eshettek vissza az eladások az idei nyári vásár alatt.

Milyen hatással van mindez a CS:GO-s skinek áraira a Summer Sale alatt? Ugye az nyilvánvaló, hogy a vásár alatt rengetegen adnak el skineket, hogy az árukból játékot vehessenek. A traderek jelentős része tavaly a Sale idejében, vagy még az előtt tonnányi skintől szabadult meg, hogy az akció kezdetekor feltölthesse belőle a raktárát leárazott játékokkal.

Az új update-nek köszönhetően már ettől sem kell félni, így a kínálat a skinekből kevesebb, mint az előző időszakokban, ezért az árak sem csökkentek akkorát. A tavalyi nyári vásáron átlagosan 10-30% körül estek a skinek árai. Ezzel szemben az idei időszak eddig még csak a jobb esetekben is átlagosan 5-17%-ot produkált. Arról nem is beszélve, hogy már most elkezdődött egy kisebb mértékű áremelkedés.

A helyzetet ráadásul fokozza, hogy nincsenek villámakciók, amik további vásárlásokra ösztönöznék a játékosokat. Ennek köszönhetően több skint is adnának el a piacon, ami szintén a kínálatot erősítené és további árcsökkenésekhez vezetne. Persze megijedni nem kell, továbbra is érdemes most vásárolni és később eladni a skineket, de közel sem lehet akkora haszonnal kereskedni mint évekkel ez előtt.

Tehát összességében elmondható, hogy a játékokat nem vásárolják akkora mennyiségben, továbbá a skinek árai sem csökkentek akkorát, ahogy az előző évek nyári vásárai során.

Ha tetszik Tanár Úr munkássága, akkor az alábbi helyeken megtaláljátok őt:

Tanár Úr YouTube csatorna
Tanár Úr Twitch csatorna
Tanár Úr Facebook oldal

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!