Hogy mennyire kapott ki az EU LCS az NA-től? Nagyon...

Hogy mennyire kapott ki az EU LCS az NA-től? Nagyon...

Azt nagyjából mindenki látta, hogy az NA csapatok összességében jobbak voltak szinte minden téren nálunk, de lássuk pontosan mennyire.

Az elvárásokkal ellentétben eléggé máshogy alakult a Rift Rivals, amit végül a TSM nyert 3-0-ra a döntőben az UOL ellen. Azóta már eltelt pár nap, a csapatok hazatértek és mindenkinek volt ideje átgondolni az itt történteket. Készült egy elég sokatmondó infógrafika is a tornáról, nézzük is meg pontosan mekkora volt a különbség a két régió között.

Rift Rivals döntő | TSM - UOL összefoglaló

Hodi | 17/07/09 09:34 Szombat este rendezték a Rift Rivals EU vs NA döntőjét, ahol a Team SoloMid és a Unicorns of Love csapott össze egy Bo5 keretében. Az előzetes mérkőzések képe alapján a TSM papíron esélyesebbként érkezett a fináléba, de a két gárda egymás elleni örökmérlege 5-2-t mutatott a pónik javára.

Már a csoportkörökben látszott, hogy felkészültebbek az amerikai társaink, azon belül is a TSM, de a többieket sem kellett félteni. Míg az UOL 3-3-as mutatója elég volt a döntőhöz az EU oldalon, addig az NA csapatok között a Cloud9 is 3-3-at ment, ami csak az utolsó helyhez volt elég. Vagyis ha pusztán a győzelmeket és veszteségeket nézzük, a mi legjobbunk egyenlő volt az ő leggyengébb csapatukkal. Európa papíron legerősebb csapata pedig, legalábbis a tavaszi szezon szerint, mindössze egy győzelmet szedett össze, így ismét leszerepelt nemzetközi porondon a G2.

Sajnos a játékon belüli mutatók sem voltak sokkal jobbak, ezek picit beszédesebbek egy-egy sima győzelemnél vagy veszteségnél. A 18 meccsből mindössze 6-ot tudtunk megnyerni a csoportkörökben és ha a döntőt is beleszámoljuk meccsenként, akkor a teljes mérleg 15-6 az NA csapatok számára. Szintén hatékonyabbak voltak a korai szakaszokban az előny megszerzésében. Míg ők 20 percnél átlagosan 3,4 ezer arannyal mentek, addig nálunk ez a mutató -32. A tornyok statisztikája természetesen a sokkal több győzelemből is fakad, de akkor is elég elkeserítő, hogy kereken 50%-kal hatékonyabbak voltak (144-96), ez igencsak nagy különbség, ahogy a sárkányoknál is. Ott még durvább a helyzet, több mint kétszer annyit tudtak elhozni és a Baronok elhozatalában sem voltunk jobbak.

A meta kibővülése elég szépen megmutatkozott a versenyen, főleg így, hogy két eléggé eltérő játékstílus találkozott egymással. Ettől függetlenül az abszolút kedvencek megvoltak, a legtöbbet Gragas fáradozott a pályán, Thresh-el és a Gnarral a nyomában, a legkevésbé pedig Zac-et, Caitlynt és Shen-t szerették volna látni a játékosok. Két  hős is veretlen maradt a tornán, Kassadin és Jarvan IV, de Kha'Zix és Caitlyn is jól teljesítettek.

Összehasonlították a játékosokat is, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. Sajnos egyéni teljesítményben sem tudtunk kiemelkedni. A hat meghatározott kategóriából csak kettőben tudott európai játékos lenni az élen, de ebből az egyik a legtöbb halállal rendelkezők listája, az pedig nem igazán dicsőség, de a második és harmadik helyen is a mi játékosaink állnak. Mithy az egyetlen európai, aki ki tudott tűnni valami pozitív dolog miatt a mezőnyből, legalábbis első helyen. A teljes listát nézve, mindenhol, mind a három nevet nézve és nem számítva a legtöbb halált gyűjtők listáját, összesen két helyen szerepel európai játékos a 15-ből. Vagyis két támogató tudott az elhelyezett őrszemek tekintetében jót mutatni, minden más szempontból alulmaradtunk.

Pár érdekesség még a tornáról, Zac-et majdnem minden egyes meccsen tiltották és a már említett szegényes sárkánykontroll annak is köszönhető többek közt, hogy a Fnatic az egész tornán mindössze két elemi sárkányt tudott biztosítani magának. Samux a lejátszott 9 mérkőzése alatt csak 9 kontroll őrszemet vásárolt, vagyis meccsenként egyet, míg a többi ADC átlaga 4,3 meccsenként. Xpecial és Mithy az a két játékos, akik egyszer sem haltak meg külön a tornán csapattársaiktól.

Összességében elmondhatjuk, hogy fel lett adva a lecke rendesen, ráadásul egy olyan "gyengébb" régió által, amelyik nagy valószínűséggel sehol sincs a koreai, de a mostani Rift Rivals eredményei alapján mondhatjuk azt is, hogy a kínai régióhoz képest sem. Nekünk pedig nagyon össze kell szednünk magunkat, ha bármit is szeretnénk elérni az egyre inkább közeledő világbajnokságon.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!