WoT:

WoT: "Nem vagyunk kezdő motorosok az e-sport világában" - Blizid interjú

A WoT EB legjobb magyar csapatának vezetője, Blizid adott nekünk interjút.

Először is gratulálok a remek teljesítményhez. Milyen érzés tudni, hogy ti fogjátok képviselni Magyarországot a második WoT Európa-bajnokságon?


Blizid: Köszönjük szépen. Természetes nagyon boldogok voltunk a verseny megnyerése után. Megtiszteltetés, hogy mi képviselhetjük hazánkat az EB-n és mindent megteszünk, hogy ne okozzunk senkinek se csalódást.


Biztos sokakban felmerül a gondolat, hogy csak szerencsével nyertétek meg a selejtezőt. Ezzel kapcsolatban mi az álláspontotok?


Blizid: Úgy gondolom, hogy akik valamilyen szinten tisztában vannak a WoT e-sporttal, azoknak nem volt meglepetés a győzelmünk. A 3on3 Ace Cup-okon rendre jól szerepelünk. Ez egy európai verseny, amit minden hét csütörtöki napján rendeznek meg, ugyanúgy nyolcas Tierben zajlik a küzdelem, mint ahogy a selejtezőn. Egy-egy szezon végén (ami 12 héten keresztül tart) megrendezik a verseny fináléját is, ahova csak a legjobb 12 csapat kerül be. A legutóbbi három finálén mi is részt vettünk, magyarok közül rajtunk kívül csak DTQ Greedy Aces mondhatja el ezt magáról. Ez alapján mi előzetesen a legjobb négyet tűztük ki célul, amit sikerült felülmúlnunk.

A nagy esélyesnek tartott TRIGG a csoportkörben elvert benneteket, de végül egy másik csapat kiejtette őket. Szerintetek ha ők jutottak volna be a döntőbe, akkor lett volna esélyetek?


Blizid: A TRIGG-es csapat játékosait régóta ismerjük, így azt is tudtuk, hogy mire számíthatunk tőlük. A csoportkörben papírforma eredmény született, de úgy gondolom, ha a későbbiekben találkoztunk volna velük, akkor meg tudtuk volna szorongatni őket. A verseny alatt folyamatosan javult a játékunk, ezért is merem ezt mondani.


Mennyi időt fogtok szánni a felkészülésre? Van olyan csapat, amelyiktől tartotok vagy amelyik ellen külön is készültök majd?


Blizid: Gyakorlásra napi 1 órát szánunk és vasárnap fogunk egy-két órát gyakorolni egy másik csapattal. Félni valónk nincs, nem esélyesként megyünk az EB-re. Tőlünk biztos nem fog félni senki sem, de mi azért szeretnénk meglepetést akinek csak lehet. Külön egyik csapat ellen sem tudunk készülni, hiszen a kupának az a szépsége, hogy még azt sem tudjuk megnézni, hogy a nemzeti selejtezőkön milyen tankokat vittek a csapatok egy-egy pályára.

Mesélnétek kicsit arról, hogyan oszlanak meg a csapaton belül a szerepkörök?


Blizid: Mivel egy csapat csak három főből áll, így nincs szükség egy konkrét taktikusra, mindhármunknak ugyanolyan fontos szerepe van a csapatban. Szerencsére helyzetfelismerés tekintetében mindhárman elég jók vagyunk, így a reagálással sincs semmilyen probléma, nem kell senkinek sem külön mondani, hogy mikor mit csináljon.

Szerintetek melyik a legerősebb nemzet ezen a bajnokságon?


Blizid: Nem igazán lehet legerősebbről beszélni, a legtöbb nemzet nagyon erős csapattal vág neki az EB-nek. Akik egy kicsit kiemelkednek a mezőnyből azok talán a csehek, a lengyelek és a németek.


A verseny a megszokottól eltérő formátumban zajlott. Mennyire dominálják a mezőnyt az új generációs prémium tankok?


Blizid: Sajnos egyre inkább….Ahogy az utóbbi időben a WG behozza az erősebbnél erősebb prémium tankokat, a versenyeken is elkezdenek dominálni. Ezért is válik egyre népszerűtlenebbé a WoT e-sport, hiszen ha valaki az utóbbi hónapokban érvényesülni akar a kupákon, muszáj beruháznia ezekre az új tankokra, mivel jellemzően csak pénzért vásárolhatóak meg, goldért nem kaphatók. És elsődlegesen az emberek még mindig azért járnak a versenyekre, hogy a kiadásokat a játék felé el tudják engedni. A másik rossz döntése a WG-nek az új könnyű tankok behozatala volt, mivel így nyolcas szintre a WZ kivételével használhatatlan normál tankok kerültek, itt is egy prémium vette át a hatalmat(a feka Bulldog).
Mit gondoltok arról, hogy a WGL játékosok ki vannak tiltva a versenyből? Előny ez vagy inkább hátrány ez a WoT e-sport szcénának?
Ha azt nézzük, hogy a fejlesztőknek még mindig az a céljuk, hogy népszerűsítsék a játékot és annak e-sport részét, akkor azt mondanám, hogy pozitívum, hiszen így a gyengébb játékosok is kedvet kaphatnak a csapatalakításhoz, azt látván, hogy nem mindenhol ugyanaz a Top 50-60 játékos szerepel.

Elkanyarodva a versenytől. Milyen csapatokban játszotok? Van valami komolyabb célotok a játékkal?


Blizid: Mi mindannyian a Pro koKKs ESL csapatot erősitjük. A csapat nagyjából másfél éve alakult, így mondhatni, hogy nem vagyunk kezdő motorosok az esport világában. A csapat a megalakulás óta átment több névváltoztatáson is addig, míg elérkeztünk a ma is használt névhez. Az utóbbi három-négy hónapban nem igazán voltunk aktívak, többen is abbahagyták a játékot, ezért új csapatot építettünk és ha végre beindul az ESL, akkor újra nekivágunk az egésznek. Az aktív időszakunkban, talán nem nagyképűség azt mondani, hogy mi voltunk a legeredményesebb magyar csapat 3on3 és 5on5 terén. 

Ha a nagy egészet nézzük a magyar játékosok, de főleg a magyar csapatok látszólag le vannak maradva a nemzetközi mezőnytől. Ez tényleg így van? Mit gondoltok erről?


Blizid: Sajnos ez teljes mértékben így van, néha fel feltűnik egy magyar név a WGL-ben, de magyar csapatoknak nem nagyon sikerül elérni a Gold League-t, és jelen állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy ez a jövőben sem fog változni. Az egyik ok talán az lehet, hogy a WG nem próbál minél több embert bevonni az e-sportba, gondolok itt arra, hogy kevés a gold és egyéb díjazás a versenyeken. Ezáltal nincs meg az ösztönző erő, hogy az emberek elkezdjenek versenyszerűen játszani. Amíg olyan versenyek futnak, ahol csak elsőnek éri meg lenni, így nem tudnak nagyobb célközönséget szerezni az e-sportnak. Ez lehet az egyik ok nem csak magyar szinten, hanem nemzetközi szinten is. Ennek következtében nagyon nehéz jó aktív játékosokat találni és egyben tartani, nem véletlen, hogy az utóbbi időkben folyamatosan csökkent az aktivitás a magyar csapatoknál. És végül a játékosállomány, ha meg nézzük a Golden League-es csapatokat, egy két csapat kivételével mind nemzetközi csapat, nincs egyik nemzetnek sem oylan sok jó játékosa, hogy egy profi csapatot össze tudjanak szedni. Magyar szinten nagyon kevés az olyan játékos aki elhivatott az e-sport iránt és rendelkezik a megfelelő skillel, képes csapatban játszani és megvan a megfelelő tankállománya.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.