Milyen rúnákat használj a dzsungel pozícióban? Bluerzor segített nekünk

Milyen rúnákat használj a dzsungel pozícióban? Bluerzor segített nekünk

A következő pozíció amit megvizsgálunk, az ezúttal a dzsungel lesz, melyben a THR egykori dzsungelese és jelenleg a francia ligákban remekelő bluerzor segített.

Subicz "bluerzor" Dániel neve eléggé ismert már a hazai közegben, de francia honban is egyre többen tanulják meg, ki is az a bluerzor. Tavaly és idén év elején még a THR csapatát erősítette, azóta viszont komolyabb vizekre evezett és leszerződött a francia eredetű Gamers Origin csapatához, ahol folyamatosan nyerik az egyre nagyobb versenyeket. Jövőre akár teljesen reális cél lehet az EU CS ahogyan most játszanak, majd azt követően talán az LCS is.

Milyen rúnákat használj az ADC pozícióban? Hi im mate segített nekünk

Aioween | 17/07/13 17:08Korábban írtunk a support rúnákról, ezúttal az ADC rúnaoldalakat veséztük ki a tavalyi év e-sportolójával, hi im mateval, aki a WiLD lövésze. Bár már készülőben van az új rúnarendszer, november előtt nem igazán fogunk vele találkozni és a rangsorolt élet addig sem áll meg.

Ez a cikk most azonban nem róluk szól, hanem a rúnákról. Sorozatunkban profi játékosok segítségével szeretnék épkézláb tanácsokat adni, ezúttal a dzsungellel kapcsolatban, hogy hogyan, miként érdemes rúnákat választani és mit mire használjunk. Nézzük hát, milyen tanácsokat kaptunk bluerzortól.

Az első és a jelenlegi metában az egyik legfontosabb karakterre kaptunk egyet, ez nem más mint Elise. Nem csak rá használható egyébként az alábbi rúnaoldal, bluerzor elmondása szerint a legtöbb AP junglerre is hozhatjuk ezt, szóval Elise-re, Gragas-ra, vagy akár Sejuani-ra is. Sok minden található benne, így ez egy elég sokoldalú összeállítás.

A piros rúnák helyén támadási sebesség található, ez egyáltalán nem meglepő, mivel ez gyakori választás, szinte karaktertől függetlenül és megkönnyíti a táborok takarítását. A sárga páncél rúnák szintén elengedhetetlenek, ezek nélkül elég nehezen élnénk túl az első pár tábort. A varázsellenállás is általánosan hasznos rúna, ha nincs AP az ellenfélnél, akkor ide jöhet akár CDR is, de alapvetően jobb biztosra menni. Ahol igazán érdekessé válik a dolog azok a quint rúnák, mivel itt a két AP-s mellett egy darab XP, vagyis tapasztalat rúna is található. Ennek nagyon egyszerű oka van, ez az egy rúna képes az idei szezonban eszközölt XP változásokat a dzsungelben "hatástalanítani". Bluerzor szerint high eloban az a trend, hogy a raptorokon kezdünk gyorsan, majd rögtön a saját red buff-ra megyünk. Ha ez megvan, jöhet a sutyerák, onnan pedig top-ra vagy mid-re mehetünk gankelni, hiszen megvan a hármas szint, az pedig Elise-en, de Gragas-on is nagyon fontos. Ha esetleg nem úgy áll a helyzet, hogy gankelni tudjunk, akkor jöhet az invade, mivel valószínűleg egy szint előnyünk lesz az ellenféllel szemben. Ilyenkor nagyon figyelni kell az ellenfél toposára és midesére, mert ha harcba bonyolódunk, azt még 1 v 1-be megnyerhetjük, de 1 v 2-ben szinte biztosan nem. Mivel mi vagyunk az ő térfelükön, így nyilván az ellenfél ér oda hamarabb, ha akar. Inkább a buff-ot próbáljuk meg elhappolni valahogy, majd visszavonulni a bázisra. Ezután már mehetünk is a saját alsó dzsungelünkbe, vagy felsőbe oldaltól függően.

Második oldalunk inkább AD oldal, bár az alapvető koncepció nem sokat változik. Az útvonal hasonló, mint az előzőnél, hiszen itt is található XP rúna. Elsősorban Lee Sin-re és újabban Rek'Sai-ra használja ezt az oldalt bluerzor. Piros rúnáknál AD-t használunk, sárgánál páncélt, kékeknél pedig megosztottan MR-t illetve támadási sebességet, míg a quinteknél szintén támadási sebességet és az előbb említett egy darab XP rúnát. Lényegében ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, mint az előző oldalnál, ne vállaljuk túl magunkat, elégedjünk meg a buff-al is, ha viszont passzív az ellenfél és midről vagy topról senki sem mozdul el, mert a farm fontosabb nekik, akkor igenis büntessünk, ha tudunk.

Harmadik és egyben utolsó rúnaoldalunk pedig egész egyszerűen Nidalee-nak való. Ez az a karakter, akit viszonylag nehéz elsajátítani egyedi játékstílusa miatt, de ha sikerül, akkor akár 1 v 9-ezhetünk is vele, csak az előnyt kell megszerezni. Hiába van szó AP karakterről, eleinte nem nagyon lesz mágikus sebzésünk, így bizony az AD-ra is támaszkodni kell az első táboroknál. A páncél itt is elhagyhatatlan, viszont érdekes módon az MR-re nem tart igény, talán azért is, mert valahova kell a hely az AP-nak, így ez a kék rúnákhoz fért be. Végül de nem utolsó sorban még egy páncél rúnát használ a quinteknél egy kis extra tankosságért, a maradék kettő pedig AP, csak hogy egy kis kezdeti sebzésünk is legyen. Az itteni útvonal is a raptoroknál kezdődik, ezzel megszerezzük a második szintet. Viszont ezek után nem a saját dzsungelünket nézzük, hanem egyből megyünk az ellenfél kékére, amit egy jól időzített Smite-al el tudunk lopni. Ezt követően hazatérünk, leszedjük a saját red buff-unkat és utána folytatjuk tovább megszokott módon a farmolást, így ha mindent jól csináltunk, akkor három buff-al kezdtünk a saját kékünkkel együtt. Ezzel az ellenfél nem sok mindent tud kezdeni, hiszen farmban és tapasztalatban is előrébb leszünk, Nidalee pedig a dzsungeles tárgy megszerzése után villámsebességgel tudja leszedni a táborokat.

Nekem az XP-s rúna dolog, bármennyire is logikus, új dolog volt, de nyilván ez abból is fakad, hogy én nem számolok mindennek utána, mint pl. egy profi, vagy elemző. Érdekes útvonalakat is ki lehet így próbálni, meglepve akár az ellenfeleinket. Bluerzor további rúnaoldalait is meg tudjátok nézni az OP.gg-n, ezen a linken, ne felejtsétek frissíteni a profilt előtte mindig, nehogy lemaradjatok valamiről.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!