Mire számíthatunk visszatérítés címen a rúnák/rúnaoldalak kapcsán?

Mire számíthatunk visszatérítés címen a rúnák/rúnaoldalak kapcsán?

Azt már tudni lehet, hogy a novemberben megjelenő rúnarendszer más lesz, mint a mostani, de mire számíthatnak azok, akik költöttek is a mostanira?

Greg Street, az egyik design igazgató számolt be arról, hogy a most következő rúnarendszer nem csak a játékra lesz hatással. Persze rossz érzés lehet, hogy ennyi IP-t vagy esetekben akár RP-t is elköltöttünk a rúnaoldalakra, főleg úgy, hogy most már tudjuk, az egész menni fog a levesbe. Az új rúnákra nem kell majd semmit sem költeni, mivel ingyenes lesz.

Egy újabb adag információt kaptunk az új rúna rendszerről

Heldeus | 17/07/21 16:22Az ősszel érkező rúna átdolgozások alapjaiban forgatják fel a játékmenetet és a karakterek értékeit, a játékosok pedig nagyon aggódnak, hogy mennyire fognak ezek a változtatások jól elsülni. A Riot legfrissebb tájékoztató cikkje a játékosok aggodalmait igyekszik elhessegetni.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nem csak nekünk lesz "kiesés" hanem a Riot-nak is. A következő magyarázattal szolgált.

További változtatásokat tervezünk a rendszerrel kapcsolatban, de összességében a Riot pénztárcája is meg fogja ezeket érezni. Potenciálisan elég sok pénzt bukunk ezen az egészen. Erről nagyon sokat beszéltünk a cégen belül, de végül mindenki ezt a változatot támogatta, egészen Tryndamere-ig és Ryze-ig. Nem szeretnék túl nagy felhajtást csinálni ebből, de ha úgy tűnik, hogy egyes döntéseinkben túl megfontoltak vagyunk, ez az egyik oka annak. A másik része persze az, hogy elég nagy rizikót vállalunk azzal, hogy a játék egyik alapvető funkcionalitását tervezzük teljesen átdolgozni azzal a reménnyel, hogy így majd jobb lesz.

Ami a régi rendszert illeti, úgy tűnt, hogy ez egy közvetett módja volt annak, hogy a játékosokat pénzköltésre sarkallja. Rúnaoldalakat lehetett RP-ért is venni, de rúnákat csak IP-ért, így ezen a téren maximum különféle IP boost-okkal tudtuk segíteni magunkat pénzért, de játszani ugyanúgy kellett, ha ki szerettük volna farmolni őket. Ehhez az is hozzájárult, hogy a játék hőseit a 6300 vagy más mennyiségű IP helyett akár RP-ért is meg lehetett venni. Sokan ezt tették és az IP-t inkább a rúnákra szánták. Nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt sem, hogy bár most 100 millió játékosa van a LoL-nak, az induláskor ez közel sem volt ennyi és a megélhetés nem feltétlenül volt biztosított. Azóta sok minden változott, a LoL az egyik, ha nem a legnagyobb online játékká nőtte ki magát, így ilyen veszélyek már nem állnak fenn, hogy ne tudna megélni pusztán a skin vásárlásokból. Ez az apró ötlet, elősegítette a hősök vásárlását is és ha már úgyis költöttünk a játékra egy kedvelt hős miatt, valószínűleg pár skin-nel is kiegészítettük.

A novemberben érkező rúnarendszer teljesen kiveszi ezt a dolgot a játékból, nem kell innentől azt a döntést meghozni, főleg az újabb játékosoknak, hogy inkább hősre gyűjtenek, vagy esetleg megpróbálják megvenni a szükséges és gyakran használt rúnákat. Mindenki számára elérhető lesz minden szükséges eszköz a játékhoz, vagyis kevesebb okunk lesz hősökre költeni például, mert egyszerűen ki is farmolhatjuk őket. Erre utalt Greg Street is, hogy ez potenciálisan bevételkiesést jelenthet a Riot-nak. 

Ettől függetlenül a legfelsőbb vezetők is ezt a módszert támogatják és arra számítanak, hogy ez az új rendszer sokkal egészségesebb lesz a közösség számára, elősegítve a kompetitív oldalát a játéknak, mivel így mindenki egyenlő esélyekkel indul. Ettől függetlenül van egy oka annak, hogy miért csak év végén kapunk valamiféle kompenzációt az eddig megvásárolt rúnákért és nem ingyen kapjuk meg őket már most, hiszen mindenki tudja, hogy a napjai már meg vannak számlálva.

Ha hagynánk, hogy a játékosok annyi rúnát kapjanak, amennyit csak szeretnének, az rengeteg kísérletezést szülne akár olyanokkal, amiket még sosem használtak. Ez pedig egy kicsit rossz fókuszt adna az egésznek, mivel egy olyan rendszert "reklámoznánk", ami kivezetésre vár. Inkább az új rúnákról és rúnaoldalakról néznénk szívesen posztokat, vagy videókat, mint, hogy egy olyat hypeoljunk még így a végén, amiről tudni lehet, hogy hamarosan eltűnik. Egyszerűen fura üzenet lenne a játékosok fele.

Az új rendszerről folyamatosan jönnek a hírek, láthatjuk, hogy alapjaiban fogja megváltoztatni a játékstílust és még nem is láttunk belőle mindent. Arról még mindig nem szól semmilyen konkrét hír, hogy pontosan milyen kompenzációt tervez a Riot, az egyik eshetőség az, hogy év végén térítenek vissza valamit, de felmerült már olyan is, hogy nem kapunk. Ezt egyébként az egyik Riot-os kolléga nagyon jól levezette, hogy emögött milyen gondolatmenet állna. Tény, hogy költöttünk rájuk, akár IP-t akár RP-t, de a visszatérítés azért lenne nehéz, mert ezeknek az oldalaknak, rúnáknak a relatív értékét nem csak a rá költött IP vagy RP adja. Azt is meg kéne mindenkinél vizsgálni, hogy mikor vette, mennyi értéket tudott kiszedni belőle a játékon belül. Akinek 20 rúnaoldala van, az több mindenből gazdálkodhat, mint az akinek csak 3. Ha neki ez mondjuk 5 éve megvan, akkor mondhatni bőven visszahozta az árát több ezer meccs alatt, mint annak, aki most a kivezetés előtt pár hónappal szerezte csak be. Kicsit olyan ez, mint egy autó. Annak is a relatív értékét nem csak az határozza meg, hogy mennyiért vettük és mennyiért tudjuk 5 évvel később eladni. Valószínűleg töredékáron, de az is fontos, hogy az alatt az 5 év alatt mi mennyi hasznot nyertünk belőle, például egy céges autó esetében. Ezt a felmérést 100 millió játékosnál felmérni majd azt árkategóriákba sorolni, hogy ki mennyit érdemelne, igencsak nehéz, sőt már-már lehetetlen.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz végül a nyerő ötlet a régi rúnákat illetően, mindkét változatnak meglennének az okai.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!