A legjobb adc-k  2k17 nyarán

A legjobb adc-k 2k17 nyarán

A jelenlegi metában az adc-k elég jól muzsikálnak, nagyon sokan meta hősnek nevezhetőek, de persze most is vannak kirívó esetek, akik egyszerűen erősebbek, mint a többiek.

Úgy tűnik, hogy az adc mainek imái meghallgatásra kerültek, jelen pillanatban az adc role meglehetősen erősnek és színesnek mondható. Ha Caitlyn a szenvedélyed bármikor játszhatsz most vele, de ha Vayne áll közel a szívedhez vele se lesz gond, sőt Kalista is elérte azt a szintet, hogy ismét használható lett. Akár Botrk, akár Duskblade, vagy Infinity Edge az első itemed, mindegyikhez tartozik néhány adc, akik érdemben tudják hasznosítani. Az egyetlen dolog, ami ezt kicsit beárnyékolja az a Duskblade of Draktharr.

Egy tárgy mind felett: A Duskblade of Draktharr, hogyan változtatta meg a játékot?

Valóban képes egy darab tárgy ennyire felborítani egy egész játékot? Normális esetben azt mondanánk, hogy a válasz egyértelműen nem és ez így is volt a legújabb patch-ig, ahol újfent előkerült a Duskblade of Draktharr a maga mérhetetlen plusz sebzésével, valamint erősített lethality-jével.

De, mint említettem vannak lövészek, akik most is erősebbek társaiknál, vegyük is át őket.

Az első hely birtokosa azt hiszem csöppet sem kérdés. Draaaaaaven nem csak most, mindig is egy nagyon erős carry volt, aki soloq-ban egy ügyes játékos kezében kemény fegyver lehet. Draven ereje több dologból tevődik össze. Először is a sebzése. A Q képessége miatt már a meccs legelejétől nagyobb sebzéssel rendelkezik, mint a többi adc, olyannyira előnye van ilyen téren, hogy sokan Bloodthirster-t vesznek neki elsőnek, hogy hamar legyen életlopásuk. Megtehetik, mert amíg az ellenfél lövésze az Infinity-re hajt, hogy minél előbb legyen sebzése és kritje is, addig Dravennek minden pörgő fejszéje felér egy krittel. A másik dolog, hogy nagyon jól lehet vele kite-olni. Van mozgási sebességet adó képessége (W), és szükség esetén félre is tudja lökni ellenfelét (E), amivel lehetőséget biztosít még néhány alaptámadás bevitelére. Végső képessége kétszer sebez, egyszer oda, egyszer vissza, amellett, hogy egész pályás hatótávú. Nagyon nehéz ellene lanelni, mert könnyű vele nyomást kifejteni. Elment wardolni az ellenfél supportja? E az adc fejére, meg egy alaptámadás, és bumm negyed hp-ja elszállt. A másik amiben még jeleskedik, hogy nagyon könnyen vissza tudja hozni magát. Ha hátrányba kerül, elég neki 2-3 gyilkosság a mid game tájékán, és mintha mi sem történt volna a korai szakaszban.

Listánk második helyezettje Twitch. Ez a kis bűzös jószág a csapatharcok vitathatatlan királya. Az ő uralma leginkább akkor kezdődik, ha elkészült rajta a Botrk és a Hurricane, de egy jó első back után visszatérve az ösvényre már olyan sebzése lehet, amivel egy 2v2 szituációt simán le tud hozni, csak kell számára egy olyan support, aki képes életben tartani őt, amíg felhalmozza a jelzőit, és kijön az igazi sebzése. A későbbi szakaszban, amikor már Twitch is úszkál a krit sebzésben, valamelyest csökken a jelzők fontossága, de a korai szakaszban lényeges, hogy jól használja ki az E képességét. A meta supportok közül Braummal nagyon jó párost alkotnak. Braum egyszerűen csak beteszi a pajzsát twitch elé, közben igyekszik minél több emberre rátenni a passzívját, hogy Twitch mindenkit kábíthasson, ha pedig rájuk akarnának rontani Braum egyszerűen csak elultizik. Ez megfejelve még egy Hegy arcával, és Iron solari medáljával nagyon ütős kombó. Twitchet nem érik el a támadások amíg Braum pajzsa kitart, ha jön a baj, Braum ulti, ha pedig még nagyobb a baj jöhetnek az itemek. Így ölje meg valaki ezt a patkányt. Noha most early/mid game meta van, Twitch nagyon hasznos tud lenni, mivel soloq-ban az emberek hajlamosak sokszor elhúzni a meccset. Hányszor volt az, hogy masszívan nyerésre álltatok 25. perc magasságában, aztán a csapattársaitok elkezdtek szórakozni az ellenféllel, aminek az lett a vége, hogy a 48. percben a ti Nexusotok dőlt. Twitch ilyen helyzetekre jó lehet, mert a korai és középső szakaszban is erős, de a végjátékra teljesedik ki igazán.

Listánk harmadik helyére Caitlyn lőtte be magát. Noha, nemrég kapott egy elég jelentős nerfet a Hurricane által, hogy már nem halmozzák a passzívjának jelzőit a tárgy lövedékei, a játékosok megtalálták a módját, hogyan maradhat továbbra is meta hős. Hurricane helyett Statikk töltőpengével a sebzése brutális, és noha a passzív fejlövést kevesebbszer süthetjük el egy csapatharc során, ez a karakter értékéből nem sokat vont le, ugyanis az alaptámadásainak hatótávja ugyanakkora maradt, a csapdái ugyanolyan veszélyesek, a végső képessége pedig továbbra is broken. Soloq-ban előszeretettel játsszák az emberek, rengeteg mérkőzésen vagy a ban, vagy a pick listán ott szerepel. Nagyon jól lehet vele irányítani az ösvény fázist, hiszen a csapdákkal te mondod meg az ellenfélnek, hogy hova léphet, a hatalmas range-e miatt pedig mindig tied lehet az első lövés az enemy adc-re. Az Infinity-Stattik páros után nem sokan állnak meg előtte. Főleg, ha a Statikk egy fejlövést erősít be.

A negyedik helyet Tristana ragadta magához. A yordle lány nagyon elemében van most, egy igazi hyper carry lett belőle. Hatalmas sebzése, toronyromboló készsége és a W-jéből eredő mozgékonysága mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megállja a helyét a szurdokban. Ha a korai szakaszban egy kis előnyhöz jut, majdhogynem megállíthatatlan. W töltési idejének resetelése gyilkosság és az E képesség felrobbantása estén lehetővé teszi számára, hogy beugorjon egy csapatharc kellős közepébe, és egy kis szerencsével utána ki is tud jönni, vagy épp olyan látványos pentakill hozható el vele, mint amit Rekkles csinált 1 évvel ezelőtt.

A következő delikvens Jhin. A virtuóz egyike a legkülönlegesebb lövészeknek, mivel ő mindössze 4 tölténnyel operálhat egyszerre, azokat is lassabban lövi ki, mint a többi adc. Ám, ez a sebzésével van kompenzálva, melyik másik adc képes 1000-es critet lőni a mid game során. Megjelenésétől számítva több, mint egy évig uralta a metát. Mind soloq-ban mind LCS-en a top pickek között volt, most pedig ezzel az irgalmatlan erős Duskblade-el újra megtalálta a helyét. Van mindene, ami egy jó összjátékhoz kell. Rendelkezik cc-vel és lassítással is, a W-jével és végső képességével nagyon jól tud kezdeményezni a csapatának. Meg persze az a negyedik lövés. Ha kevesebb, mint fél hp-n vagy, rettegj attól a Jhintől, akinek a negyedik golyó van a csövében, és van manája egy Q-ra. Ha úgy gondolod, kellő távolságra vagy tőle, akkor lehet rosszul gondolod. Jhin játékstílusának egyik alappillére a Flash, Q, negyedik golyó kombó. Bár nagyon erős adc, azért került mindössze az ötödik helyre a listánkon, mert egy tankos team ellen a végjáték időszakában már nem tud túl sokat tenni. Jhin a késői szakaszra alapból elgyengül, mert ekkorra lövész társai is képesek olyan sebzést kiosztani, mint ő, csak a gyakoribb alaptámadások és életlopások miatt, ők hasznosabbá válnak ekkorra. Tipikus példa a Jhin vs Vayne szituáció. A korai szakaszban Jhin könnyen el tud bánni egy Vayne-nel, majd eljön a 30. perc utáni időszak, és megfordul a kocka. Épp ezért nem lehet rá azt mondani, hogy minden helyzetben megállja a helyét, ha az ellenfélnél már van két tank, érdemes nagyon jól átgondolni, hogy őt válasszuk-e, mert ha elhúzódik a meccs, akkor megjárhatjuk.

A következő lövészeket már inkább nem sorolnám be helyezések szerint, mert ők már annyira közel állnak egymáshoz. 

Akik még nagyon hatékonyan működnek soloq-ban, az Xayah, Lucian, Vayne, Miss Fortune, Jinx, premade esetén pedig Kalista és Kog'Maw is hatékony lehet. Xayah-nak meglepetés sebzése van. A játék korai szakaszában egyszerűen muszáj neki, hogy 3-4-5 tollat téphessen bele az ellenfelébe, ám ha ez sikerül rögtön fél hp-jától búcsúzhat a célpont, amellett, hogy épp cc-be került. Ultija mind támadáshoz, mind meneküléshez nagyon jól használható, ha Syndra van az ellenfélnél roppantmód életmentő tud lenni az az ulti, hogy kikerüljük a bowlinggolyó áradatot. 

Lucian nagy ereje a többi lövésszel szemben, hogy minden képesség használat után dupla lövést ad le. Ez hatalmas burst sebzést biztosít a számára, továbbá E képességével nagyon jól tud mozogni egy csapatharc során. A Lethality tárgyakat ő is nagyon szereti, nem véletlen, hogy most is sokan használják őt.

Vayne talán örökös szereplője a gyakori pickeknek. Változó, hogy mikor mennyire nevezhető erős választásnak, most egy stabil középmezőnybe tartozó hős. Korai és középső játéka vegyes érzelmeket keltő, kivéve ha nem lesz ultra fed, ám a végjáték egy igazi ínyencség a számára. Full build-en vagy? Három hit az adc. Tank jön veled szembe? Ő is három hit. Jó, természetesen neki több kell valamelyest, de Vayne a legnagyobb tank pusztító adc mind közül. Botrk-val megfűszerezve a W-jéből származó true damage egy igazi páncélököllé teszi a hőst. Ha hosszú játékra számítunk, amiben szerepel három tank, akkor nagyon jó választás lehet ő.

Miss Fortune neve szinte már egyet jelent a két lábon járó ulti fogalmával. Vele nem feltétlen kell halálra kommandóznod magad egy csapatharcban. Amennyiben cc-be került két-három hős az ellenféltől, csak nyomd meg az R betűt, és 90%, hogy tietek a harc. Amikor nem volt Lethality meta, még akkor is előfordult soloq-ban, hogy sokan Youmuu-t meg Duskblade-t építettek neki, mert bődületes sebzése van tőle a Q-jában meg az ultijában. Most pedig egyenesen virágzik a karakter.

Kalista és Kog'Maw mindketten a végjátékban teljesednek ki nagyon. Kalista hatalmas ereje abban rejlik, hogy minden alaptámadás után képes ugrani egyet a kijelölt irányba, így nagyon jól lehet pozicionálni és kite-olni. Kog'Maw pedig nemes egyszerűen egy köpőgéppé válik a végjátékra, csak ő rá nagyon kell vigyáznia a csapatnak, mert igazi sebzése akkor jön ki, ha meg tud állni rövid ideig egy helyben. A mindent eldöntő csapatharcban viszont ez nagyon kockázatos tud lenni.

Jinx most egy kicsit el van nyomva, de az őrült gépágyús lány Vayne-hez hasonlóan szintén örökös tagja a gyakran használt karaktereknek, még akkor is, ha most egy kicsit gyenge. A hyper carry az hyper carry.

Természetesen, hogy ki melyik adc-t hova sorolná, az elég szubjektív dolog. Mi igyekeztük figyelembe venni a soloq dominanciáját egy-egy hősnek, melyikük mennyire gyakori/hasznos választás, és ennek fényében összeállítani a listánkat. Természetesen kommentben várjuk a ti meglátásotokat is. Mely hősöket preferáljátok jobban, ki az aki szerintetek most nagyon erős?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!