Zeus miatt vesztett a Na'Vi Kijevben?

Zeus miatt vesztett a Na'Vi Kijevben?

Rengeteg kritika érte a Na'Vi irányítóját a StarSeries-en mutatott teljesítményéért, ám ez csak a jéghegy csúcsa.

A StarSeries i-League 4. szezonjának fináléját igen meggyőző játékkal nyerte meg a mousesports a Na'Vi ellen hétfő hajnalban, Kijevben. Míg az európai csapat folyamatos fejlődésen ment keresztül az elmúlt egy évben és a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát, addig a hazai félnél komoly problémák kerültek a felszínre. Senkinek sem kell már bebizonyítani, hogy s1mple a legfontosabb mozgatórugója a Na'Vi-nak, ám mostanra nagyon úgy néz ki, hogy ő az egyetlen. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan is jutottunk el idáig és mégis mi –vagy inkább ki– lehet ennek hátterében? A következőkben erre keressük a választ.

A döntő után rengeteg kritika érte a csapat irányítóját, Danylo "Zeus" Teslenkot. A rajongók kérdőre vonják a szerepét játékosként, de ami még fontosabb, IGL-ként is. A mouz elleni meccsen mutatott formáján nincs mit szépíteni, egyszerűen borzalmas volt: Mirage-on 40 kör alatt sikerült összeszednie 8 egész darab fraget és 32 halált, mindezt 35 körüli ADR-rel. A szituáció annyira röhejes volt, hogy amikor egy CZ-vel sikerült két ellenfelet leszednie hosszabbításban, HenryG azt ordította, hogy "végre csinál valamit!".

Ha hozzáadjuk a kontextushoz, hogy s1mple karriercsúcs teljesítménnyel sem tudott kicsikarni Mirage-on egy győzelmet, talán még szomorúbb az egész helyzet. Emlékezzünk csak vissza, hogy 43/25-ös K/D-t, 98 körüli ADR-t, 1.07-es KPR-t hozott össze. Többen viccesen megjegyezték, hogy ugyanezzel a játékkal bármelyik résztvevő csapatnak meg tudta volna nyerni a döntőt, de őszintén, van benne ráció. A teljes torna egyik legrosszabb játékosa volt Zeus, aki úgy jutott be a döntőbe, hogy alulmúlta a pofozózsáknak is alkalmatlan TyLoo minden játékosát. Összesen 80 játékos szerepelt a tornán és ő volt a 14. hátulról, ahol az egyetlen kitűnő érdeme az volt, hogy a körülötte lévő játékosoknál majdnem háromszor annyi pályát játszott. Ha kíváncsiak vagytok a szóban forgó listára, akkor erre tessék.

Természetesen ez a rossz játék Zeus-tól nem egyszeri alkalom volt, szó sem lehet olyan bugyuta kifogásokról az esetében, minthogy "rossz lábbal kelt fel" vagy "nem adta neki". Mióta visszatért a Na'Vi-ba, azóta nem volt 1.0 feletti értékelése egyetlen versenyen sem, még a DreamHack Winteren is csak 0.89-et hozott össze a HLTV rendszere szerint, pedig azt a versenyt megnyerte! Azonban nem csak a fragelési teljesítményét kell kérdőre vonni ezen a ponton. A közösség hite megingott Zeus irányítói készségében is, a StarSeries döntő után az ehhez hasonló tweetek árasztották el a közösségi médiát a Counter-Strike szcéna meghatározó személyiségeitől:

A Gambit Major győzelmében vállalt szerepe többször megkérdőjeleződött már az elmúlt hónapokban, többek között Hobbit is azt nyilatkozta, hogy nem Zeus nyerte meg azt, hanem a csapat többi tagja. Azon a bizonyos Mirage-on nagyon gyenge trükköket tudott csak előhúzni T oldalon a tavaly júliusban zseninek kikiáltott irányító, a mouz gyakorlatilag minden próbálkozásukat remekül olvasta. Képtelen volt menet közben igazodni ChrisJ-ék játékához, akik még a nehezebb pillanatokban is elő tudtak állni valami újjal egy szünet után, míg a Na'Vi-n ezek sem segítettek igazán. Ha ez sem lett volna elég, nem egyszer használta s1mple-t rosszul, amikor a hosszabbításban már teljesen egyértelműnek kellett volna lennie, hogy hagyni kell csinálni a dolgát, mert ez az egyetlen esélyük. Az őt illető szabadságot csak akkor "kapta meg", ha a csapat szinte azonnal elhullott mellőle és emiatt rengeteg 1vX helyzetbe kényszerült, amit nem bír örökké még egy olyan kiválóság sem, mint ő.

Zeus ebben a döntőben minden eszközt megkapott arra, hogy 2-0-ás győzelmet arasson a mouz felett, de képtelen volt jól használni őket. Bár a többi játékos is ingadozó teljesítményeket hozott, de ők legalább a minimumot odatették a sikerhez, míg az irányító még erre sem volt képes. Hála ennek a helyzetnek, s1mple lesz az egyetlen dolog, ami képes életben tartani a Na'Vi esélyeit a jövőben bármilyen versenyen is. Egy 20 éves játékos, aki a világ legjobbjai között van már most és megvan benne a tűz a győzelemhez, de majdhogynem 1v9-ben játszott le 22 pályát egy nagyon kemény tornán. A jövő nagy kérdése lesz, hogy ezt meddig bírja még.

Ami Zeus-t illeti, két egyszerű szóval tudnánk értékelni az elmúlt 6 hónapját a Na'Vi-ban: teljes csőd. Megmentőként érkezett, hogy újra felemelje a gyermekét, ami nélküle katasztrofális állapotban tengődött a nagyvilágban. Ehelyett semmit nem hozott a csapatba, sem erőt, sem észt. 30 évesen már képtelen tartani a lépést a fiatalokkal mint játékos, de ezt még el is lehetne nézni neki, ha cserébe jó irányító lenne. Azonban ha őszinték akarunk lenni, akkor azt kell mondjuk, hogyha valaki nem tudja kihasználni s1mple-t, electronic-ot és flamie-t –akik ha megkapják a lehetőségeket, akkor egyenként is képesek meccsekről dönteni–, az megbukott irányítóként.

Borítókép: HLTV

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Közvetítések