Brit tudósok szerint a Pokémon Go jótékony hatással lehet az enyhe depresszióra

Brit tudósok szerint a Pokémon Go jótékony hatással lehet az enyhe depresszióra

Az érvelés alapján a játék ösztönzi a szabadtéri aktivitást és a szocializációt, ezek pedig segítik a mentális egészség megőrzését. 

2016-os megjelenésekor a Pokémon Go globális őrületet okozott és több millióan ragadtak telefont ahhoz, hogy a való világban kalandozva gyűjtsék be kedvenc lényeiket és csapjanak össze más trénerekkel. A felhajtás persze alábbhagyott az az elmúlt néhány évben, néha azonban előkerül egy-egy hajmeresztő történet a hőskorból, mint például a két rendőr esete, akik a gazfickók elkapása helyett inkább a játékról beszélgettek munkaidőben. 

A Pokémon Go egyébként az akadémikusok figyelmét sem kerülte el és nemrég a London School of Economics and Political Science új tanulmánya arra mutatott rá, hogy a játék csillapíthatja az enyhe depresszió nem klinikai formáit és tüneteit. A „Helyszín alapú mobiljáték és lokális depresszió trendek: A Pokémon Go tanulmánya" című kutatáshoz 166 különböző régiót vizsgáltak, amelyek közül 15 angol anyanyelvű országokban található és a szerzők a Google Trends keresési adatait használták annak mérésére, hogy az emberek mennyit keresnek olyan kifejezésekre, mint a depresszió, stressz, szorongás és fáradtság. Érdekesség, hogy az eljárás bármennyire is tűnhet furcsának vagy hiteltelennek, mégis bevált és hivatalos módszernek számít az orvosi és közegészségügyi szakirodalomban. 

Az adatok elemzése után a szerzők azt tapasztalták, hogy a Pokémon Go megjelenése rövid távon drasztikusan csökkentette a depresszióval kapcsolatos internetes keresések számát. Ebből következő véleményük szerint a helyszín alapú játékok enyhíthetik a felhasználók letargiáját, mivel ösztönzik a szabadtéri aktivitást, a személyes szocializációt, továbbá a természet felfedezését, melyek pozitív hatással vannak a mentális egészség megőrzésére. A kutatásban persze leszögezték, hogy nem világmegrengető csodaszerről van szó és az ilyen játékok csak a nem klinikai depresszióban szenvedőkre lehetnek jó hatással, azonban az eredmények előre vetítik a hasonló programok egészségügyi felhasználásának további lehetőségeit is. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Ti játszottatok egyébként a Pokémon Go-val?

  • 33 %
  • 0 %
  • 67 %
Gaming - Hatalmas balhé van az Escape from Tarkov körül

Hatalmas népharag közepette menekülnek a játékosok Tarkovból. Viccet félre téve, a fejlesztők maguk ellen haragították szinte a teljes közösségüket ami a lövöldözős-gyűjtögetős szimulátor konkurenciájához hajthatja a játékosokat.