Az AMD új csúcskártyája több ízben is odapörkölt az Nvidia 40-es szériájának

Az AMD új csúcskártyája több ízben is odapörkölt az Nvidia 40-es szériájának

Kiderült, hogy mire lehet képes az RDNA3-as generáció első két modellje, az RX 7900 XTX és az RX 7900 XT.

Az Nvidia után az AMD is igyekezett elkápráztatni a rajongókat az új generációs videokártyáival, a bemutató során pedig végre lehullott a lepel a két legerősebb modellről is. Az RDNA 3-as széria két zászlóshajója, az RX 7900 XTX és az RX 7900 XT lesz, amelyek már az új chipleteket kapták. Természetesen a nagy a felhajtás és a látványos demonstráció sem maradhatott el az AMD részéről, hiszen van mit bepótolnia a pirosaknak, illetve az sem árt, ha a hátrányukat is igyekeznek ledolgozni a zöldekkel szemben. Egyelőre az Intel új kártyáit ne számítsuk csúcskategóriás termékeknek.

Színtiszta erő és „energiaszegény diéta”

Ami pedig a teljesítményt illeti: elhangzott az előadás során, hogy az RX 7900 XTX 1,7-szer gyorsabb 4K-s felbontás esetén a játékokban, mint az eddigi legerősebb AMD vga, az RX 6950 XT. A 96 CU (számítási egység) mellett 2,3 GHz-es órajelen (ez 15%-kal több, mint az előző csúcsmodellen) ketyeg és 24 GB GDDR6-os memóriával, valamint 384 bites busszal látták el. Ami viszont abszolút meggyőzően hat az az, hogy a pirosak a wattonkénti teljesítményre fókuszáltak és úgy tűnik nagyszerű eredményt értek el ezen a téren. Összehasonlításképpen az RTX 4090 450 wattjához képest a RX 7900 XTX mindössze 350 wattot eszik és így képes kihozni magából a maximumot – 54%-kal gyorsabb ilyen feltételek mellett a 6950XT-hez képest. Ezzel szemben az RX 7900 XT valamivel gyengébb konstrukció, hiszen csak 84 CU-val rendelkezik, amihez 2 GHz-es órajel, 20 GB GDDR6 memória, 320 bites busz társul, viszont cserébe „csak” 300 wattot kíván.

Nem árt sem tudni, hogy ezeket az új kártyákat teljesen új CU-k működtetik, és ez nagyban segíti a mesterséges intelligencia által végrehajtott feladatok elvégzését, ennek hatására pedig akár 50%-kal jobb eredményekre képesek ray tracing esetén. Ez az 5nm-es gyártási technológia nagy előnye, mivel így kisebb területre jóval több tranzisztort pakolhattak a fejlesztők. Az AMD szerint az új modellek akár 61 TFLOP előállítására is képesek, szemben az RDNA 2 23 TFLOP-jával, bár érdemes megjegyezni, hogy ezek a számok nem mindig hasonlíthatók össze, ha különböző architektúrákról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem lehet majd pusztán a számok segítségével közvetlenül összehasonlítani az olyan konzolokat, mint a PS5, Xbox Series és a Steam Deck, amelyek RDNA 2-t használnak, a cég új PC-s videokártyáival.

Mindkét termék GDDR6 memóriát kapott a GDDR6X helyett, főleg azért, mert ezáltal kevesebb energiát fogyaszt. Nem kell semmilyen speciális tápcsatlakozót vagy adaptert használnia a vásárlóknak emiatt, mivel mindkét kártyához két normál 8 tűs csatlakozó elég. Az Nvidia egy új 12VHPWR csatlakozót választott a 4090-hez, aztán kiderült, hogy ezek akár meg is olvadhatnak nagyobb terhelés esetén, a cég pedig még mindig vizsgálja ezt a problémát.

FPS, FPS, FPS

Aki pedig a számokra kíváncsi, első körben ő sem fog csalódni, bár nem árt megvárni majd az alaposabb teszteket is. 4K-n az AMD 62 képkocka/mp-es sebességet ígér Cyberpunk 2077-ben a 7900 XTX-szel ray tracing és bekapcsolt AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) funkció mellett – a vállalat szerint az új számítási egységei új generációs sugárkövetési technológiával rendelkeznek, amely korszerű 50 százalékkal jobb teljesítmény jelenthet az elődökhöz képest. Ennek ellenére ez még mindig nem elég, hogy felvegye a versenyt az RTX 4090-nel 4K-n DLSS 2-vel vagy DLSS 3 esetében, tehát úgy tűnik, hogy a 7900 XTX inkább az Nvidia RTX 4080-nal versenyezhet ebben a kategóriában. Azért mondjuk az Assassin's Creed: Valhallában átlagosan mért – FSR aktiválása után – 96 képkocka 8K-ban elég komoly előrelépésnek tekinthető. Eközben egy olyan játék, mint a Call of Duty: Modern Warfare 2 körülbelül 306 képkocka/másodperc sebességgel pörög, mindaddig, amíg az FSR technológiáját használják. Az AMD FSR3 technológia nagy előnye pedig kétség kívül az lesz, hogy minden modern videokártyán aktiválható lesz, tehát az Nvidia és Intel modelljei esetében is bekapcsolhatják majd a játékosok.

Portodiglan, holtomiglan

Egy érdekességet pedig még mindenképp érdemes megemlíteni. Az AMD ugyanis a DisplayPort 2.1 támogatást választotta mind az RX 7900 XTX, mind az RX 7900 esetében. Ez azt jelenti, hogy a 4K és 8K felbontásban is gyorsabb a frissítési sebesség a DisplayPort 1.4 porthoz képest, amelyet az Nvidia a legújabb RTX 40-es sorozatú kártyáin használ. És akárcsak az Nvidia, az AMD modelljei is támogatják az AV1-es egyidejű kódolást/dekódolást, ami leginkább a streamereknek lehet igazán hasznos

Hivatalosan mindkét VGA december 13-ától lesz kapható a boltokban és míg a 7900 XTX 999, addig a 7900 XT 899 dollárba kerül majd, ezzel pedig jócskán olcsóbb lesz, mint a rivális 4080 (1199 dollár) vagy 4090-es (1599 dollár) kártyái.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!