A FIFA fellép a gyűlöletkeltő megnyilvánulások ellen, de mi a helyzet a játékban?

A FIFA fellép a gyűlöletkeltő megnyilvánulások ellen, de mi a helyzet a játékban?

Minden világesemény különösen ki van téve a támadásoknak, ezért a FIFA egy különleges szoftvert hívott segítségül.

Sajnos a kirekesztés, a gyűlöletkeltés és a rasszizmus egyidős az emberiséggel, így a labdarúgás világában is jelen van, amely ellen Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a társult szervezetei évtizedek óta küzdenek több-kevesebb sikerrel. Büntetésül zártkapus meccseket és pénzbüntetést szoktak kiróni, illetve az elkövetőket kitiltják a stadionokból és az eseményekről. Azonban ma már nem csak ott lehet ezeket elkövetni, hanem az interneten is, így a 2022-es katari világbajnokságon és utána már a közösségi médiában is keresték ezeket az elkövetőket egy különleges szoftver segítségével.

Akik ilyen kommenteket hagytak maguk után Facebookon, a Twitteren, az Instagramon vagy a YouTube-on, azok szankciókra számíthattak. Az eredmény pedig megdöbbentő. A FIFA által közzétett új jelentés szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó megfigyelő szoftver közel 20 000 gyalázkodó közösségi média-bejegyzést talált a katari világbajnokság alatt a játékosok, a hivatalos személyek és az edzők ellen. Összesen 20 millió posztot és kommentet elemeztek az összes főbb közösségi médiaplatformon, és sikeresen igazolták 306 olyan fiók tulajdonosának személyazonosságát, akik sértő üzeneteket küldtek. Sajnos ez sem teljesen tartja vissza az elkövetőket, így a július 20-án kezdődő női labdarúgó-világbajnokság során is használniuk kell a programot.

Sajnos ez a jelenség a játékokban is súlyos probléma. A közösség nagyon toxikus és a játékosok borzalmas üzeneteket tudnak küldeni egymásnak. Azt gondolnánk, hogy csak akkor, ha épp vesztettek és idegesek, de sajnos tapasztalataim szerint a fórumokon és a játékban is mindenféle szituációban előfordul ez a viselkedés. Rendkívül ártalmas, ami ellen muszáj küzdenie minden szervezetnek. A közösségi médiában az adott oldal vagy csoport moderátorai felelnek a kommentekért, hogy azok megfelelő hangvételűek legyenek, a játékban pedig a fejlesztők feladata lenne, hogy szűrjék a csevegést. Ez egy nehéz feladat, a Riot Games is megszenved vele, mert szeretne egy szigorú rendszert, ami miatt olyanok is kaphatnak büntetést, akik nem írtak sértőt. Persze nem ez az általános, és látva a probléma súlyosságát, még mindig az a jobbik eset, ha a rendszer szigorú. Talán az Electronic Artsnak is még nagyobb hangsúlyt kellene erre fordítani, hogy jobban megvédjék a játékosokat egymástól és önmaguktól.

Kövess Minket!



Gamer szótár