Tíz éves a Dota 2: Top 10 felejthetetlen pillanat a játék történetéből

Tíz éves a Dota 2: Top 10 felejthetetlen pillanat a játék történetéből

Neked mi volt az elmúlt 10 esztendő legemlékezetesebb Dota 2-es élményed?

A játék népszerűsége, amely főleg az esportnak köszönhető, az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt és bár olykor-olykor veszített a rajongótáborából, még mindig a videójátékos világ egyik meghatározó címének számít. Ráadásul a közösség révén soha eddig nem látott támogatásban részesültek a versenyek, melyek közül a világbajnokság (The International) egyértelműen kiemelkedik és a világ legnagyobb pénznyereménnyel büszkélkedhető sorozat vált belőle. a helyi és nemzetközi versenyeket. A Dota 2 is megtapasztalta ugyanezt a hype-ot a rajongók millióitól világszerte.

Az elmúlt egy évtizedben – ami egy kicsit trükkös, mert 2011-ben már bemutatkozott a játék, de a Valve 2013. július 9-ére datálja a hivatalos megjelenési dátumot – pedig olyan változtatásoknak, pillanatoknak és eseményeknek lehettünk szem és fültanúi amelyek sokak számára alighanem felejthetetlennek bizonyulnak.

Ezeket olvastad már?

Outlanders Patch

Kezdjük azzal a frissítéssel a múltidéző rovatunkat, amely 2019-től kezdve megváltoztatta a Dota 2 játékmenetét. Az Outlanders névre keresztel frissítés vezette be ugyanis a legtöbb módosítást a játékba – bár ezzel a 7.33 simán vetekedhetne, de tekintsünk erre úgy, mint a következő évtized egyik meghatározó újítására. Az első és legfontosabb két újdonság a két új hős, Void Spirit és Snapfire megjelenése. Ezen kívül még alaposan módosították a couriereket, a pálya elrendezését, valamint a titkos boltokat is. Továbbá a hősök maximális szintje 30-ra emelkedett, és így lehetővé vált a teljes képességfa kihasználása is.

6 millió dolláros Echo Slam

Erre a hihetetlen és váratlan megmozdulásra a The International 2015 döntőjében került sor, a kínai CDEC és az észak-amerikai Evil Geniuses csapatai között. Az összecsapás best-of-fiveban zajlott (az 5 pályából 3-at kellett megnyerni a végső győzelemhez), és akkor már az EG vezetett 2-1-re összesítettben. A 4. meccsben a CDEC úgy gondolta, hogy egy EG játékos likvidálását követően le tudják szedni Roshant.

Ezt persze az EG nem szerette volna hagyni, miközben senki nem gondolta komolyan, hogy van esélyük megakadályozni. Universe és ppd viszont másként gondolta, utóbbi belőtt egy Ice Blastot Roshanhoz, amire tökéletes időzítéssel ugrott rá az előbbi játékos és tolta el az Earthshaker ultiját. A Phantom Lanceren kívül 4 ellenfelet is leszedtek ezzel és megfordították a mérkőzés állását, aztán világbajnoki diadalt ünnepelhettek és átvehették az első helyért járó 6 millió dolláros csekket is.

Dendi egymillió dolláros kötése

A TI történetében két egymillió dolláros Dream Coil van. A legelső vb-n a Natus Vincere (Na'Vi) és az EHOME feszülhetett egymásnak fináléban, és mikör a Na'Vi 2:1-re vezetett a kínai együttessel szemben, és ennek fejében le akarták szedni Roshant, amire az ellenfelük is felvolt készült. A gödörből azonban Dendi meglepte az EHOME tagjait és egy Puck ultival (Dream Coil) négy embert is megbénított, majd nem sokkal később csatlakoztak hozzá a társai is és szétzúzták a dire teamet. Ezzel a Na'Vi lett a világbajnokság történetében az első 1 millió dollárt érő arany érmes gárda.

Rangadó a második vb-n

A Na'Vi egy évvel később ismét az egyik legesélyesebb csapat volt a TI2012-n és címvédésre készült az Invictus Gaming (IG) ellen. Ezúttal a Na'Vi volt hátrányban (1:2), de még így is fel akarták venni a harcot. Az ukrán csapat számára a Naga Siren ultija (Song of the Siren) és a Dark Seer képességének (Vacuum) a kombója jelentette a vég kezdetét. Ezzel a két varázslattal darabokra szedte az IG a Na'Vi hőseit, amelyből már nem volt visszaút Puppey-ék számára, így végül nem sikerült másodszor is vb címet szerezniük.

Kút csapda (Fountain Hook)

Ez a mozdulatot a 2013-as The International elődöntőjében, a TongFu és Na'Vi között zajló összecsapáson borította meg a közönséget. A fountain hook egy kombó volt, amihez Chen teleportációjára és egy tökéletesen időzített Pudge hookra volt szükség. Ezzel az ellenfelet közvetlenül a kúthoz lehetett behúzni és gyakorlatilag egy ingyen killt jelentett a Na'Vi számára, amelyet több ízben is megismételtek.

Ceeeeeeeb

Itt egy másik a TI-döntő, ezúttal 2018-ból. Az OG-ben játszó Ana-t körülvették a PSG.LGD játékosai, és már nagyon kevés hiányzott, hogy elintézzék, amikor is csapattársa, Ceb visszavásárolta magát, és visszateleportált a csatába, majd egy meglepő pillanatban Ceb beugrott az ellenfél sorai közé Axe-al, és nem csak megmentette Anát a Berserker's Call használatával, de gyakorlatilag a meccset is, meg később a vb-t is megnyerték ezáltal. Ugyan Ceb otthagyta a fogát másodszor is, de ez a megmozdulása örökké emlékezetes marad, ráadásul ODPixel "CEEEEEEEEEB" ordítása bekerült a játékba is.

Ferrari_430 elől nem lehet elbújni

A Broodmother egy olyan hős volt, aki gyorsan és láthatatlanul közlekedhetett a pókhálójában. Ezzel sok meglepetést lehetett okozni, viszont a The International 2012 során emberére akadt a pókasszonyság, hiszen Ferrari_430 Templar Assassinja még kegyetlenebb volt.

Ferrari_430 akkoriban az IG-ben játszott, és tehetsége vitathatatlan volt. ATemplar Assassin segítségével pedig sikerült leszednie egy láthatatlan Broodmother-t úgy, hogy nem használt fel olyan tárgyat, amivel észlelhette volna. A közeli creepeket célozta meg a Psy Blades segítségével, amely a célpontok mögött kószáló ellenfeleket is képes sebezni. Néhány óvatlan mozdulatot követően a Broodmother elég csúnyán ráfázott a dologra a lanen.

Egy Aegis elpusztítása

KYxY neve nem biztos, hogy ismerősen cseng. A Neolution Orange csapatában játszott a 2013-as The Internationalon, és nagy meglepetésre sikerült velük bejutnia az elődöntőbe, ahol a Na'Vi ellen bizonyíthattak. Meg is próbáltak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az Orange fölényben volt a Na'Vi-val szemben. Ezért úgy döntöttek, hogy Roshan megölésével bebiztosítják a helyzetüket. Ez össze is jött, de a kYxY ezután elkövette az esport történetének egyik legnagyobb Dota 2-es baklövését. Rossz ütemben kattintott az Aegis of the Immortal-ra, és ezzel megsemmisítette azt, így a csapata hoppon maradt. A helyzet még rosszabbra fordult, amikor a Na'Vi sikeresen rájuk támadt és kiiktatta a Neolution Orange-ot.

Az egyetlen címvédő

Az OG az egyetlen csapat, amelyik egymás után kétszer is meg tudta nyerni a The Internationalt. Ami még lenyűgözőbbé teszi ezt a bravúrt, hogy a csapat a 2018-as keretével ismételte meg ezt a teljesítményt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy kínai együttes volt a 2019-es TI elsőszámú favoritja, akkor olyan narratívát kapunk, amely megérdemli, hogy filmet csináljanak belőle.

2018-ban a PSG.LGD-t verték 3:2-re, míg 2019-ben 3:1-re győzték le a Team Liquidet.

Mozifilmet egyelőre még nem, de egy dokumentumfilm-sorozatot kiadtak belőle, amely az OG küzdelmeit mutatja be a 2018-as világbajnokság kezdeteitől.

Első TI

Lehet, hogy nagy karriert futott volna be a játék alapból is, de óriási figyelmet kapott ez a MOBA, miután a Valve bejelentette a legelső világméretű Dota 2 versenyt – 1,6 millió dolláros összdíjazással, ami példátlan volt addig –, amely egyben a játék bemutatója is volt. A torna, amely egy világbajnokságnak fogható fel, hatalmas sikernek bizonyult, és ezt követően évente megrendezték, ráadásul a 2021-es eseményig minden esztendőben rekordot döntött a nyereményalapot illetően.

Az is különlegessé tette a 2011-es eseményt, hogy a rajongók először láthatták a Dota 2-t mozgásban, és tanúi lehettek annak, hogy a Natus Vincere lett a TI első bajnoka.

Kövess Minket!



Gamer szótár