Ausztriában illegális lett a CS2-es ládanyitás, a Valve-nek fizetnie kell

Ausztriában illegális lett a CS2-es ládanyitás, a Valve-nek fizetnie kell

Korábban a FIFA-ban nyitható pakkokat is illegális szerencsejátéknak minősítette egy osztrák bíróság.

Egy osztrák bíróság arra kötelezte a Valve-et, hogy fizesse vissza egy Counter-Strike játékosnak azt a 14 096,58 eurónyi összeget, amit ládanyitásra költött. Ugyanis mint arra rámutatott a bíróság, a CS2-es ládák technikailag illegális szerencsejátéknak minősülnek Ausztriában. A Valve fellebbezhet a döntés ellen, de nem valószínű, hogy második nekifutásra jobban járnak. Az ügy hatására akár teljesen kivonulhat a cég a piacról.

A stájerországi bíróság döntéséről a német nyelvű sajtó, többek között a Games Wirtschaft alapján értesült a világ. A német lap szerint a döntés egy korábbi ügyhöz hasonlóan alakult: az osztrákok korábban már lecsaptak így az EA-re és a Sonyra, akkor a FIFA-pakkokat találták törvénybe ütközőnek. Az ügyeket felkaroló ügyvédi iroda szerint a mostani CS-s ügyben könnyebbséget jelentett, hogy a bíró ismerte a játékot és így azonnal értette, hogy miről is van szó.

Ezeket olvastad már?

A verdiktben konkrétan kimondta a bíróság, hogy a Counter-Strike-os lootboxok illegális szerencsejátéknak minősülnek az országban. Ez az osztrák szerencsejáték-törvényből következik, miszerint minden cégnek engedélyre van szüksége ahhoz, hogy ilyen tevékenységet végezzenek. De a gyakorlatban csakis egy cég, a Casinos Austria AG rendelkezik ilyennel.

„[A ládanyitás] szerencsén múlik és így az osztrák szerencsejáték törvény hatálya alá tartozik, mert a skinekkel egy másodlagos piacon (például a Steamen) kereskedhetnek és így profitot lehet termelni velük. Ezért szerencsejáték. Mivel a Valve-nek nincs szerencsejáték-engedélye, a szerződések a felperes és a Valve között érvénytelenek, a befizetett összegek visszaigényelhetőek.”

A Valve-nek négy hete van arra, hogy fellebbezzen, a Dexerto pedig megkérdezte a cég esélyeiről az egyik érintett ügyvédi irodát. A Padronus azt mondta nekik, hogy „közel nulla esély” van arra, hogy nyerjen a bellevue-i cég, főleg azután, hogy ez már a második ilyen bírósági döntés az országban. Amennyiben a Valve nem fellebbez, négy hét múlva kénytelenek lesznek visszafizetni a 14 ezer eurós összeget a játékosnak.

Kövess Minket!



Gamer szótár