Szétszedik a Harry Potter főszereplőjét, miután beleállt J.K. Rowlingba

Szétszedik a Harry Potter főszereplőjét, miután beleállt J.K. Rowlingba

Az egykori Harry Potter-színész elmondta, hogy nem ért egyet J.K. Rowling transzellenes álláspontjával.

Daniel Radcliffe számára a Harry Potter filmek hozták meg hírnevet, és egyúttal a mesés vagyont is, de az utóbbi években leginkább azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy bírálja J.K. Rowling véleményét. Ennek most a rajongók is hangot adtak, és a legtöbbjük hálátlannak nevezi a színészt. Rowling gyakran kritizálja a transz közösség tagjait, és emiatt szinte mindig kereszttűzbe is kerül, de most már a korábbi adaptáció főszereplője is egyre határozottabban olvas be neki. Radcliffe egyike azoknak a Harry Potter-sztároknak, akik elhatárolódtak az írónőtől, egyértelművé téve, hogy nem kötődnek hozzá vagy a véleményéhez. Ennek hatására egyesek azt állítják, hogy a színész elfelejtette hogyan segítette karrierjét a szerző varázslatos alkotása.

Ezeket olvastad már?

A The Atlanticnak adott interjújában Radcliffe világossá tette, hogy a Harry Potter nem jött volna létre Rowling nélkül, és a pályafutása is egészen másképp alakult volna nélküle. Ettől függetlenül a színész nem hiszi, hogy csak azért, mert megkapta ezt a hatalmas lehetőséget, hátat kellene fordítania a hitének.

„Nyilvánvalóan a Harry Potter nem létezne nélküle, így valószínűleg az életemben is minden másként történt volna meg, ha ő nincs. De ez nem jelenti azt, hogy egész életedben tartozol valakinek azzal, amiben igazán hiszel.”

Radcliffe-ot Rowling folyamatos transz nők elleni megjegyzései nagyon elszomorítják, és azt is elárulta, hogy nem állt közvetlen kapcsolatban a Harry Potter-szerzővel, mióta a transz közösséggel kapcsolatos tweetjei 2020 júniusában vírusként elterjedtek. Tekintettel az általa teremtett világra és az egykor közös kapcsolatukra, egyértelmű, hogy a színésznek nem tetszik, ahogy a dolgok alakultak:

„Végső soron nagyon elszomorít. Visszatekintek arra a személyre, akivel találkoztam, azokra az időkre, a könyvekre, amiket írt, valamint a világra, amit teremtett, és mindebből számomra az jött le, hogy olyan mélyen empatikus.”

Rowling első megjegyzései előtt Radcliffe már évek óta együtt dolgozott a Trevor Projecttel. Ez egy LMBTQ+ jótékonysági szervezet, amellyel a színész továbbra is kapcsolatban áll, majd a felháborodást keltő kijelentéseket kiállt mellettük és azt mondta, hogy már pedig a transznemű nők nők. Tekintettel a jótékonysági szervezetnél végzett munkájára, Radcliffe úgy érezte, gyávaság lett volna tőle, ha nem szólal meg ebben a témában.

„12 évig dolgoztam a Trevor Projecttel, és nem is tudom, mérhetetlen gyávaságnak tűnt volna számomra, ha nem mondok valamit. Meg akartam próbálni segíteni azoknak az embereknek, akiket negatívan érintettek a megjegyzések. És elmondani, hogy ha ezek Jo nézetei, akkor nem mindenki vélekedik hasonlóan, aki kapcsolatban áll a Potter-franchise-zal.”

Rowling nemrég ismét címlapokra került, amikor az X-en válaszolt egy felhasználónak, miután annyit mondott az írónőnek, hogy reméli Radcliffe és Emma Watson – aki szintén felszólalt ellene – nyilvánosan bocsánatot kérnek tőle. A szerző a következőket írta:

„Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalom mellé álltak be, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásának, megtarthatják a bocsánatkérésüket a kiszolgáltatott nőknek.”

Kövess Minket!



Gamer szótár