J.K. Rowling ismét kiakasztotta a transz közösséget, de a börtönt is vállalná nézetei miatt

J.K. Rowling ismét kiakasztotta a transz közösséget, de a börtönt is vállalná nézetei miatt

A Harry Potter megalkotója ismét felháborította a transz közösséget, de véleményét még akkor sem tartja magában, ha esetleg emiatt börtönbe kellene vonulnia.

Rowling a Mail on Sunday című napilap egyik cikkére reagált, amely arról számolt be, hogy egy munkáspárti kormány Nagy-Britanniában bűncselekménnyé nyilvánítaná a nemi identitással kapcsolatos támadásokat. A kritikusok azt mondták az újságnak, hogy szerintük börtönbüntetést kellene maga után vonnia azok számára, akik megtagadják egy transznemű személy preferált névmásának használatát.

Ezeket olvastad már?

„Boldogan leülök két évet, ha a másik választás a szólásszabadság hiánya lenne, és az, hogy kikényszerítik a valóság és a nemek fontosságának a tagadását.” – mondta Rowling az X-en, a korábban Twitter néven ismert közösségi hálózaton.

Rowling a biológiai nők jogainak szószólójává vált a feszült transz-vita közepette. A posztja úgy tűnik, mintha azt sugallná, hogy hajlandó lenne 'bűncselekményt is elkövetni' a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzéseképpen, de azért hozzátette, hogy egy bírósági tárgyalás "szórakoztatóbb lenne, mint amit valaha is éreztem a vörös szőnyegen". Később viccelődni kezdett a követőivel és elképzelte milyen kötelezettségei lennének a börtönben.

„Nyilvánvalóan abban reménykednék, hogy a könyvtárban tengethetem mindennapjaim, de szerintem a konyhában is jól boldogulnék. A mosás lehet, hogy gondot okozna. Hajlamos vagyok véletlenül összezsugorítani/rózsaszínűvé változtatni a dolgokat. Gondolom, ez nem lesz nagy probléma, ha többnyire mosdóruhákról és lepedőkről van szó.”

Rowling azután tette közzé ezt a meglátását, hogy néhány nappal ezelőtt egy fotót posztolt a Dazed magazinból, amely 2018-ban a következő kijelentést vetítette ki a brit igazságügyi minisztérium irodáinak falára:

„Ismételd utánunk: A transz nők is nők.”

Ő pedig nemes egyszerűséggel egy nemmel válaszolt erre a kép alá.

Érdekes egyébként, hogy ez a téma még a Harry Potter filmek szereplőit is mennyire megosztja, hiszen akadnak színészek, akik elítélik emiatt az írónőt (Daniel Radcliffe), míg mások kiállnak mellett (Ralph Fiennes és Helena Bonham Carter).

Kövess Minket!Gamer szótár