J.K. Rowling ismét kiakasztotta a transz közösséget, de a börtönt is vállalná nézetei miatt

J.K. Rowling ismét kiakasztotta a transz közösséget, de a börtönt is vállalná nézetei miatt

A Harry Potter megalkotója ismét felháborította a transz közösséget, de véleményét még akkor sem tartja magában, ha esetleg emiatt börtönbe kellene vonulnia.

Rowling a Mail on Sunday című napilap egyik cikkére reagált, amely arról számolt be, hogy egy munkáspárti kormány Nagy-Britanniában bűncselekménnyé nyilvánítaná a nemi identitással kapcsolatos támadásokat. A kritikusok azt mondták az újságnak, hogy szerintük börtönbüntetést kellene maga után vonnia azok számára, akik megtagadják egy transznemű személy preferált névmásának használatát.

Ezeket olvastad már?

„Boldogan leülök két évet, ha a másik választás a szólásszabadság hiánya lenne, és az, hogy kikényszerítik a valóság és a nemek fontosságának a tagadását.” – mondta Rowling az X-en, a korábban Twitter néven ismert közösségi hálózaton.

Rowling a biológiai nők jogainak szószólójává vált a feszült transz-vita közepette. A posztja úgy tűnik, mintha azt sugallná, hogy hajlandó lenne 'bűncselekményt is elkövetni' a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzéseképpen, de azért hozzátette, hogy egy bírósági tárgyalás "szórakoztatóbb lenne, mint amit valaha is éreztem a vörös szőnyegen". Később viccelődni kezdett a követőivel és elképzelte milyen kötelezettségei lennének a börtönben.

„Nyilvánvalóan abban reménykednék, hogy a könyvtárban tengethetem mindennapjaim, de szerintem a konyhában is jól boldogulnék. A mosás lehet, hogy gondot okozna. Hajlamos vagyok véletlenül összezsugorítani/rózsaszínűvé változtatni a dolgokat. Gondolom, ez nem lesz nagy probléma, ha többnyire mosdóruhákról és lepedőkről van szó.”

Rowling azután tette közzé ezt a meglátását, hogy néhány nappal ezelőtt egy fotót posztolt a Dazed magazinból, amely 2018-ban a következő kijelentést vetítette ki a brit igazságügyi minisztérium irodáinak falára:

„Ismételd utánunk: A transz nők is nők.”

Ő pedig nemes egyszerűséggel egy nemmel válaszolt erre a kép alá.

Érdekes egyébként, hogy ez a téma még a Harry Potter filmek szereplőit is mennyire megosztja, hiszen akadnak színészek, akik elítélik emiatt az írónőt (Daniel Radcliffe), míg mások kiállnak mellett (Ralph Fiennes és Helena Bonham Carter).

Kövess Minket!



Gamer szótár