Így született meg a Harry Potter ötlete J.K. Rowling fejében

Így született meg a Harry Potter ötlete J.K. Rowling fejében

Ez is bizonyítja, hogy bármikor és bárhol homlokon csókolhat a múzsa.

J.K. Rowling ma lett 58 éves. A nevét ma már a világ szinte minden szegletében ismerik, de ez nem volt mindig így. Még a kilencvenes években az írónő egy átlagos munkába járó anyuka volt, aki mindennap vonattal ment a munkahelyére. Egy ilyen utazás alkalmával a londoni szerelvény, amin Rowling is ott volt, négy órán keresztül rostokolt az állomáson. Elmondása alapján itt pattant ki az ötlet egy bentlakásos boszorkányokat és varázslókat képző intézményről:

"Az egyik pillanatról a másikra a képzeletemből előugrott Harry karaktere. Nem tudom megmondani, hogy pontosan mi hozta elő, de a varázsiskola tisztán ott volt a fejemben. Ha valaki megkérdezi, hogy hol született meg a Harry Potter, akkor azt kell mondanom, hogy a Manchester-London Gyors egyik fülkéjében."

Ezek után Rowling hazasietett és megírta a Bölcsek Kövének első fejezetét. Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban pedig a könyv többi fejezete is megszületett. Innen persze a sztori lehetne könnyű, de a kész anyagot egyetlen nagyobb kiadó sem tartotta elég jónak, nem láttak benne lehetőséget. Ez akkor változott meg, amikor a Bloomsburry is megkapta a kéziratot. A kiadó egyik vezető munkatársa hazavitte és az első fejezetet odaadta a 8 éves kislányának. Pár óra elteltével a csöppség azt követelte az apjától, hogy adja oda neki a többit is.

Ezeket olvastad már?

A Bloomsburry másnap szerződést ajánlott és a könyvek szép lassan jöttek egymás után. Csak egyetlen kikötésük volt, miszerint a könyvet olyan név alatt kell kiadniuk, amiből nem jön le egyből, hogy egy nő írta. Attól féltek, hogy a fiúkat egyébként nem érdekelné a történet. Ezért volt szükség a J.K. rövidítésre. Ahonnan a J az író nevét fedi (Joanne), míg a K a nagymamája iránti tiszteletadás (Kathleen).

Kövess Minket!



Gamer szótár