Katarzis Koreában

Katarzis Koreában

Holnap reggel kezdődik a 2017-es LCK szezon, amit a szokásosnál is nagyobb hype övez az új szupercsapatok miatt.

Nagyon hosszú volt ez a pár hónap igazi kompetitív meccsek nélkül. Az átsorolási szezon őrületeiről írtunk bőven, de mindazt, amit ez jelent, szinte nem is lehet eléggé kihangsúlyozni - Korea, ha lehet, még erősebb lesz ebben a szezonban, mint eddig bármikor volt.

A régió 2014 utáni szétverésével a legtöbb hardcore OGN fan lemondott arról, hogy valaha is olyan hiperkompetitív LoL-t lássunk, mint a Season 4 derekán, de ez most újra valóság lehet. Ezt a lehetséges második aranykort beárnyékolja kissé Monte és Doa távozása, de Papasmithy, Achilios, LS és RapidCasting remélhetőleg tudja majd pótolni az általuk hagyott űrt.

Az ajnározás után nézzünk rá a csapatokra:

Status Quo

SK Telecom

Az SKT három világbajnoki cím után is a gázon tartja a lábát. Az elmúlt év nagy rivális csapatától, a ROX Tigers-től sikerült elhozniuk Peanut-ot, az elmúlt két év egyik legnagyobb jungle tehetségét. Bengi végre megérdemelt nyugdíjas napjait tölti egy jüannal teli medencében a Vici Gaming kaszárnyában, Duke pedig Rookie-val versenyzik majd a "ki tudja jobban solocarryzni az iG-t" kategóriában.

Helyére a nyugati rajongók által jól ismert Huni érkezik. A két újonc közül ő a nagyobb kérdőjel - vajon tud Huni visszafogott, csapatorientált toplanet játszani? Faker és Peanut mellett valószínűleg csak másodhegedűs lehet majd, legalábbis ha az SKT Duke mellett nem lett top carry centrikus csapat (aki az elmúlt évek talán legerősebb toposa ha pusztán az ösvényről van szó) nem valószínű, hogy majd pont Huni-nál váltanának stílust. Vajon sikerül majd Kkoma-nak gatyába rázni a híresen rizikós játékost?

Mindenesetre van annyi puskapor a csapatban, szimplán a játékosok presztízse miatt is, hogy minimum a tavaszi döntős helyezés legyen az elvárás.

Samsung Galaxy

Az SSG az elmúlt év egyértelmű sikersztorija. Mindenhonnan kitaszított veteránok és névtelen újoncok mentek egyenesen a világbajnoki döntőig, amit végül csak 3-2 arányban veszítettek el. A Samsung gyakorlatilag az egyetlen csapat, aki nem cserélt játékost, így ha a sok új szupercsapat nem lesz nagyon gyorsan elképesztően erős, a top 4 helyezés szinte borítékolható.

Új Világrend

KT Rolster

2016 elég bizarr év volt.

Amikor elkezdtek kiszivárogni a pletykák az új KT csapatról egyszerűen nem lehetett komolyan venni őket. A hírek alapján, ez az a fajta csapatnak tűnt amiről az ember csak álmodozik, de úgysem valósul meg. Ki tudna ennyi szupersztárt megvenni?

Nos, úgy látszik a KT.

Sikerült megszerezniük a de facto legjobb toplanert (Smeb), junglert (Score) és ad carryt (Deft). Valahogy megfűzték Mata-t, Madlife mellett a legnagyobb support legendát. Elhozták Pawn-t, aki fénykorában Faker antitézisének tűnt. Az egyetlen dolog ami a csapat útjában állhat szimplán az, hogy nem tudnak jól együtt működni, de a KT edzőgárda nem egyszer bizonyította már, hogy ért sztárokkal teli csapatok menedzseléséhez.

A bennem élő KT fanboy szeretné, ha ez lenne egy új dinasztia kezdete. Bizakodó vagyok, rengeteg a tehetség és jó támogató személyzet. Top 4.

remélem

A hab a tortán: az évadot a KT nyitja a Rox Tigers ellen!

Longzhu

A LZ-IM tavalyi debütálását a KT idei felállásához hasonló hype követte. Ugyan ott nem voltak annyira nagy nevek mint most a KT-nél, volt tehetség bőven a padon, mégsem sikerült ezt kamatoztatni. Ez főleg a nyugati szinten is csapnivalónak számító edzőgárda számlájára írható.

Idén ezt a részét is lecserélték a szervezetnek, de itt érdemes óvatosnak lenni becslések terén. A játékosokra nem lehet panasz. Három nagy veterán - Expession, Pray, Gorilla - és két elképesztő tehetség - Bdd és Crash - alkotja a kezdőcsapatot. A cserepadon Fly, aki a 2016-os KT fura, control mage specialista midese volt.

Itt az edzők miatt (akik közül talán SSONG lehet ismerős a koreai LoL őskorából) már nem merek magas helyezést belőni, de pusztán a játékosok presztízse miatt is elvárható lenne egy 4. - 5. hely körüli finish a tavaszi futamban.

Sötét lovak istállója

Afreeca Freecs

Az idei teljesen megújult Afreeca a kedvenc csapatomnak ígérkezik a KT után, ennek több oka is van. A főedzői pozíciót nem más, mint a Starcraft: Brood War legenda és bonjwa, iloveoov veszi át. Játékosként a magas szintű és kreatív stratégiai játékával vált híressé, ezért elkepesztően érdekes lesz, hogy mit tud majd egy LoL csapattal kezdeni. 

A játékosokra sem lehet igazán panasz.

A felső ösvényre a S5 világbajnok Marin érkezik, őt az európai turnéjáról hazatérő Spirit támogatja majd a dzsungelből. Középen a ROX Tigers midese, Kuro tartja majd a frontot, a pálya alsó felén a tajvani Flash Wolvest és a koreai CJ-t megjárt Kramer próbálkozik egy feledésbe merült játékossal, Tusin-nal.

A csapat sztárja egyértelműen Marin lesz, aki az SKT időkben is elég erőforrás igényes volt. A csapat alsó háromszöge mindig is elég önellató volt (bár Kramer tud fő carry lenni, ha a szükség úgy hozza), így Spirit rengeteget tud majd neki segíteni. Rengeteg múlik azon, hogy a többi csapat milyen formában lesz, de ebben a társaságban ott van a lehetőség egy elég jó zárásra.

MVP

Az MVP a Samsung mellett az a szervezet, aki egyáltalán nem változtatott a 2016-os receptjén. Ez két okból meglepő: a csapat junglere, Beyond, hihetetlenül tehetséges. Emiatt a legtöbb ember arra számított hogy SKT vagy LGD logós helikopterből szórják majd a pénzkötegeket az MVP gaming house elé, de ez úgy látszik nem történt meg.

Ennél még nagyobb meglepetés, hogy a csapat lövésze, MaHa a kezdő csapatban maradt - az MVP-nek rengeteg meccse volt tavaly, amiket szimplán egyedül veszített el nekik. Amikor meghallottam, hogy Veritas otthagyja az UoL-t, az MVP jutott kapásból eszembe mint lehetséges új otthon.

Szolid csapat marad az MVP, de a mostani félelmetes mezőnyben ez valószínűleg kevés lesz bármilyen jó eredményhez.

Mindenképpen talán

ROX Tigers

A tigrisek idén afrikaiak. Elég sok tavalyi Afreeca játékos idén a ROX klubban kötött ki, a nagy különbséget Key jelenti, aki Loken-től könnyes búcsút véve idén már Sangyoon mellett folytatja. Ikksu a Jin Air-be, Lira pedig az észak-amerikai NV-be igazolt, de a helyüket a már bejáratott cseréik, Lindarang és Seonghwan veszik át.

A meglepetést az koreai szcéna egyik alapköve, Shy jelenti, aki annyi év CJ után végül itt folytatja, bár ki tudja pontosan milyen minőségben.
Sokat változott a csapat tavaly óta, de Mickey miatt mindig is nagy kérdőjelek lesznek, akik jobb napokon a legjobb csapatokat is képesek a földbe döngölni.

Jin Air Greenwings

Itt történt egy említésre való változás: ikksu, az Afreeca toposa vette át a matuzsálemnek számító Trace-től a felső ösvényt. Szintén az AF-ből érkezett SnowFlower aki az ESC Ever-ből ismerős Teddy-t erősíti majd az alsó ösvényen. A jungler, Umti teljesen újonc játékos, a középső ösvényen viszont a már veteránnak számító Kuzan tér vissza.

Sajnos ez egy teljesen közepes csapat lesz, vagy legalábbis minden jel erre mutat. Érdemes megemlíteni, hogy szinte mindegyik KeSPA szervezet eladta a Starctaft II csapatait, és a pénzt más esportokba, főleg LoL-ba forgatta vissza. Szinte mindegyik, a Jin Air volt a kivétel. Remélhetőleg nyárra vagy egy év múlva átgondolják ezt a döntést.

Reméljük idén többet száll a gladplane.

Elnyomnak, segítség, elnyomnak!

Kongdoo Monster

A KDM, vagy ahogy jobban ismerjük őket, a NaJin hörgő, lassan sétáló, mumifikálódott holtteste, meglepően erősen kezdte a szezont. Az IEM Gyeonggi döntőjéig mentek, ahol végül 3-1 arányban kaptak ki a Samsung-tól. Ez a csapat jelenlegi státuszát eltekintve jó eredmény, csupa "oké" kategóriás játékosból állnak, az edzőjük MC, egy híres ex-SC:BW pro.

Sajnos ez jó eséllyel kevés lesz ahhoz, hogy a tabella közepét átlépjék, de ha valahonnan szeretném, hogy meglepetés érjen, az ez a csapat.

bbq Olivers

Nem, nem írtam el semmit. Tényleg ez a csapat neve.

Egy perc néma csend az ESC Ever-ért.

A csapat amúgy ténylegesen ESC Ever játékosokból áll, újoncként Firetrap érkezett, aki még Dart néven játszott az európai challenger ligában a ROCCAT oldalán, illetve Ghost, aki a CJ agyonhypeolt lövész tehetsége volt, összesen két meccset játszott a CJ oldalán (mondjuk a CJ tavalyi döntései közül ez volt a legkevésbé furcsa. Béke poraikra.)

Ha hihetünk a multiverzum elméletnek, valahol van egy olyan párhuzamos világ, ahol a bbq Olivers nem az utolsó helyezett csapat lesz.

De ez valószínűleg nem az.

Az LCK közvetítéseit holnap reggel kilenctől követhetitek a Riot Games twitch csatornáján.

Élő videó megtekintése innen: Riot Games – www.twitch.tv

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!