Íme a világ leghíresebb LoL streamere

Íme a világ leghíresebb LoL streamere

Szövegeit, mémjeit bizonyára sokan ismeritek és szinte biztos, hogy legalább egy videójával vagy streamjének részletével találkoztatok már.

Talán bátran jelenthetjük ki, hogy sokunk álmát éli jelenleg Michael "Imaqtpie" Santana. Megjárta a profi szcénát, tehát játszhatott a megélhetéséért és bár 2014-ben abbahagyta a versenyzést, streamerként megmaradt a LoL-nál. Nem is akármilyen sikerekkel, hiszen éves szinten nagyjából 2 millió dollárt keres a szponzorok támogatását nem beleszámítva, 1,6 millió ember követi őt, átlagosan 30.000-en nézik egy-egy közvetítését, saját ház, autó, csinos barátnő, miközben napi 8 órában streamel, mi kell még?

Mindezt halál laza stílusban teszi a saját nappalijából. Imázsához hozzátartozik még a hosszú fekete haja és szakálla is, de aki látta már, tudja, hogy alapvetően nem egy jóképűemberről van szó. Nem is ezért nézik őt a legtöbben, de talán még azt is lehet mondani, hogy nem is a játéka miatt, ami azért nem rossz, elvégre több ízben is Challenger. Inkább a stílusa az, amivel megfogja az embereket, mivel nagyon lazán kezeli az egész életet, beleértve a LoL-t, ami szerves részét képezi a mindennapjainak, nem beszélve a nézőiről, akikkel elég egyedi kapcsolatot alakított ki az évek alatt. Van aki több mint 3 éve feliratkozó nála. Ez köszönhető az üdvözlő szövegének is, a mára már elhíresült "Welcome to the Big Dick Club"-nak, ami lényegében annyit tesz, hogy üdv a nagy szerszámúak klubjában, mely régen egy szójáték volt az utolsó csapat nevével, azaz a Dignitas-szal, amit csak DIG-ként rövidítettek. Zenei ízlése is eléggé kiterjedt, így e tekintetben is szinte mindenki megtalálhatja a neki valót és ami talán a legfontosabb, hogy sosem ingerült, nem igazán tiltel.

A stream egyediségéhez hozzátesz még az interakciója a vele együtt lakókkal, vagyis a barátnőjével, Lisha-val (Wei) és az állataival, amiből több is van. Két macska, egyikük Smallcat, a másik Mellowcat, illetve egy kutya, aki a Dapperdog névre hallgat. Persze néha azért hiányzik neki a profi élet is.

"Néha szeretnék újra visszatérni az LCS-be, hogy versenyszerűen játsszak újra, eléggé hiányzik. Ki tudja, talán egy nap visszatérek még, de a közeljövőben nem sok esélyt látok erre."

Imaqtpie nem érezte elég jónak a Team Liquidet, hogy csatlakozzon hozzájuk

Imaqtpie neve biztosan ismerős sokatoknak. LCS napjait hátrhagyta és befutott streamerként él jelenleg. A Team Liquid megpróbálta leszerződtetni...

Egyelőre jól érzi magát a bőrében és otthonában. Ahhoz, hogy újra profi legyen, vissza kellene költöznie Santa Monica környékére, ahol az LCS is zajlik. Három évvel ezelőtt, volt csapatával, a Team Dignitas-szal napi 14 órát játszottak, ami nagyjából a mezőny közepéhez volt elég nekik. Volt csapattársa, scarra szerint hiba lenne visszamennie a profik közé, miután ennyi mindent elért már a profi élet nélkül is. Szerinte ő az egyik legnagyobb streamer jelenleg, szóval nem sok értelme lenne újra egy csapathoz igazolnia, ahol sokkal kevesebbet keresne és persze a stresszfaktor is nagyobb. Ráadásul így tényleg azt csinál, amit akar, nincs senkihez kötve.

Elmondása szerint nem igazán figyelt a jövőjére, hogy a legjobb lehessen, amit talán az a tény ködösített el, hogy jó kapcsolatot ápolt a legtöbb csapattársával.

"Visszanézve, a legnagyobb hibám talán az volt, hogy nem igazán néztem a jövőmet. Mert ha a legjobb akartam volna lenni, lehet elgondolkoztam volna azon, hogy egy másik csapathoz igazoljak át, de végül a DIG-nél maradtam, mert szerettem az ottani emberekkel játszani. Nem igazán foglalkoztam a jövőmmel, lehet, hogy kellett volna."

Azért teljesen nem esett ki a profik közül, olyan értelemben, hogy azóta is jó kapcsolatot ápol scarra-val, van egy heti műsoruk is, ami a Beyond The Rift névre hallgat. Itt leginkább a profikat érintő témákkal foglalkoznak és van vagy 30.000 feliratkozójuk Youtube-on. Scarra szerint néha QT nagyon okos dolgokat tud mondani, ugyanakkor nem mindig jól informált, pont azért, mert már nem érdekli annyira ez a világ.

Az egyedi stílusa magával ragadó, ahogy bármiből és bárkiből képes viccet csinálni, még úgy is, hogy saját magát, vagy épp egy másik twitch szereplőt alacsonyít le közben, na meg ott a híres "Raise your donger" kifejezés, ami egy egyértelmű célzás a játék egyik hősére, Heimerdingerre, a donger pedig ugye mást is jelent egyben. Egyik nagy tehetsége az is, hogy a legtoxicabb játékosokból is képes viccet csinálni és akár egy teljesen vesztes meccset is élvezhetővé tenni kommentárjával.

Mivel mindig viccelődik, nehéz kiismerni az igazi QT-t és eldönteni, mikor színészkedik és mikor őszinte. Az egyedüli alkalom, amikor kicsit visszafogottabb, ha magáról mesél, de a stílusa ilyenkor is egyezik a streamen láthatóval. Még akkor, amikor komoly dolgokról beszél, mint például a kapcsolatáról, mindig megtöri a jeget valami humorosabb megjegyzéssel.

"Nem hinném, hogy megjátszanám magam a streamen, én tényleg ennyire lökött vagyok. Bárkivel beszélek, simán megmondja, hogy hülye vagyok, szóval vagy nagyon rossz barátaim vannak, vagy ez az igazság. Én ilyen vagyok és igazából nem is igazán tud izgatni a dolog."

"QT sz*rik a világra". Ez egy elég gyakori kifejezés nála, illetve a stílusa is ezt sugallja, legyen szó a streamjéről, vagy bármikor, amikor a közönség előtt megszólal. Ellentétben sok szakmabeli társával, nem foglalkozik azzal, hogy nézőszám rekordokat döntsön meg, vagy hogy megszedje magát, esetleg neki legyen a legszebb háza a környéken, függetlenül attól, hogy mindezeket már elérte. Gyerekkora óta ilyen, akkoriban se csinált sok mindent, csak nézte a főzőcsatornákat és a SOCOM U.S. Navy Seal játékkal játszott a PlayStation-jén egész nap. 

"Úgy éreztem magam, mint Shrek a mocsárban, mikor kicsi voltam, mivel nem nagyon volt pénzem, ezért egy olyan játékot kerestem, amit ingyenesen lehet játszani."

Így kezdett el játszani a League of Legends-szel, majd pár hónapnyi non-stop játék után annyira jó lett, hogy a haverjai elhívták egy helyi versenyre. A csapattal egészen a döntőig jutottak és QT-ra felfigyelt scarra, a többi meg már történelem. Akkoriban nem volt semmilyen terve ezzel az egésszel.

"Nem igazán foglalkoztam a jövőmmel. Csak annyi jött le nekem az egészből, hogy elég jó vagyok ebben a játékban. Úgy voltam vele, hogy végül is kipróbálhatjuk, maradok még játszani, aztán lesz ami lesz."

Megvizsgálva QT karrierjét, azért pár dolgot meg lehet figyelni, ami tényleg fontos volt számára. Ilyen például az, hogy foglalkozik a családjával. Amikor 2011-ben összejött neki a profi élet és csatlakozott a Dignitas-hoz, a szülei nagyon örültek, hogy végre kifizetődik az odaadása. 

"Nagyon fel voltak pörögve és támogattak, hogy adjak bele mindent... Az, hogy mellettem álltak és bátorítottak, hogy a legjobbat nyújtsam, nagyon sokat segített nekem abban, hogy megfelelően tudjak koncentrálni a fejlődésemre és hogy azzal foglalkozzak, amihez a legjobban értek. Megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni ebből az egészből."

Ez a másik dolog, ami nagyon fontos volt mindig is a számára. Hogy jobbá váljon League of Legends-ben.

"Imádom ezt a játékot. A versenyszféra fantasztikus, amikor sikerül kijátszanod az ellenfeled. Például ha Jhin-nel jászom, kitérek erre, eltalálom a W-vel, használom az ultit és azzal is eltalálom. Annyira jó érzés kitalálni az ellenfeleid mozgását és gondolkozását, majd ezekre megfelelő ellenlépéseket találni. Nagyon szeretem ezt az érzést, amit egy másik játék sem tud megadni nekem."

A párja, Wei kicsit leegyszerűsíti.

"Szereti, hogy jó benne. Azért nem játszik mással, mert akkor megint mindent elölről kellene kezdenie. A LoL-ban a legjobb, ezért élvezi annyira."


Kétség sem fér hozzá, hogy QT jó ebben a játékban. Nem elég, hogy ő az egyik top játékos az észak-amerikai szerveren, scarra szerint az ADC képességei alapján a top 10 közé sorolható az országban. De streamerként nem ez az igazi tehetsége, hanem a tökéletes szarkazmus érzéke és a hátradőlt stílusa, ami viszont nem a legjobb a csapatszintű játékhoz.

"QT mindig is lépésekkel előrébb járt ellenfeleinél, amikor a játék megértéséről volt szó. A problémája viszont az volt, hogy nem tudott kommunikálni. Az esetek 80-90% százalékában tudta, hogy mi a dolga, mit hogyan kellene tennie, de a miérteket sosem tudta elmondani senkinek."

Ha van valaki, aki kritikusabb QT játékával kapcsolatban, akkor az maga QT. Jelenlegi célja, hogy a legjobb játékos legyen Észak-Amerikában, anélkül, hogy egy szervezett csapat tagja lenne, de még ezt is érdekesen kezeli.

"Tudom, hogy képes vagyok az első helyet elérni a Challenger létrán, az egyetlen oka, amiért ezt még nem értem el az az, hogy vagy a csapatom gyenge és miattuk veszítek, vagy egyszerűen én nem vagyok elég jó hozzá. És ha reálisak vagyunk, ezekből csak egyik lehet igaz."

Mostanában látszik, hogy változott a hozzáállása, mivel van konkrét célja. Tavaly nem igazán foglalkozott a rangjával, sokszor váltott pozíciót és kipróbált új hősöket, akikkel nem feltétlenül volt jó. Most, hogy már nincs mögötte profi csapat, QT átváltott tryhard módra és azt is meg kellett tanulnia, hogy jól bánjon csapattársaival a solo que-ban. Régebben többször előfordult, hogy becsmérelte csapattársait, amikor olyan helyzet alakult ki, de ez már múlté, mióta tényleg szeretne a legjobb lenni és nem foglalkozik annyira a többiek teljesítményével, helyette inkább csak magára koncentrál. Általában sikerül leállítania magát, mielőtt átmenne teljesen trollkodásba és vagy elnézést kér társaitól, ha épp leszólta őket, vagy egyszerűen nem írja le, amit mondani szeretne. Begépeli a chatbe, de aztán egy Escape gombbal kitörli. A barátnője a következőt mondta erre a jelenségre.

"Mostanában néha kicsit toxicabb, mint volt, de ez csak azért van, mert foglalkozik azzal, hogy ne veszítsen."

Ha van valaki a világon, akinek sikerült kiismernie QT-t, akkor az a barátnője. Egy közös online baráton keresztül ismerkedtek meg pár évvel ezelőtt és pár oda-vissza helyzet után elkezdtek randizni. Igaz Wei-nek kellett a jeleket adnia leginkább, mivel QT nem igazán jelezte számára, hogy bejönne neki. Streamen általában egy másik szobából szórakozik vele, vagy épp kaját hoz neki meccsek között. Azon kívül a pár mindent együtt csinál, legyen szó főzésről, közös játékokról, vagy akár mozizásról és persze az háziállataik ellátásáról. 

Ellentétben QT-val, a barátnője sokkal szókimondóbb, bár képes pont annyira lökött lenni, igaz rá nem jellemző az a mérhetetlen szarkazmus, mint párjára. Nyitottabb is, ami hozzájárult QT sikereihez streamerként. Néha leülnek megbeszélni a dolgokat, például, hogy mit szeret a karrierjében annyira. Még mindig van pár dolog, amit Wei szeretne elérni azért az életben.

"Michael nem igazán foglalkozik azzal, hogy növekedést mutasson a streamje, nem csinál 24 órás streameket vagy ehhez hasonló dolgokat. Csak azzal foglalkozik, hogy jó játékos legyen, ezért kérdeztem meg tőle, hogy ha valóban ez a legfontosabb, akkor miért nem játszik újra profi szinten egy csapatban? De őszintén szólva nem tudom, mivel nincs konkrét válasza erre a kérdésre. Egyelőre még keresi magát."

Per pillanat úgy tűnik, hogy próbál a League of Legends-en kívüli dolgokra is koncentrálni. Ezen a listán természetesen első helyen a párja van.

Nagyon sokat köszönhetek neki, mert egy fantasztikus személy, ő életem szerelme és nagyon boldoggá tesz, hogy vele lehetek. Ő a jobbik énem. Ha egyedül maradnék, és mondjuk elromlana a gépem, valószínűleg az lenne rá a válaszom, hogy akkor ennyit a streamelésről, ennyi volt srácok. Egyértelműen motivál engem, hogy megmozduljak és ne legyek értéktelen.

Egy szobával odébb:

Ne mondj már ilyeneket!

Oké, azt mondta, ne mondjak ilyet. Nem vagyok értéktelen.

Ti szoktátok nézni a streamjeit? Mit gondoltok róla?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!