Versenyeznek a streaming platformok, reméljük, hogy ez csak fejleszti a piacot

Versenyeznek a streaming platformok, reméljük, hogy ez csak fejleszti a piacot

Az ESL Pro League a YouTube-ra költözött, de volt ennek értelme?

Ha e-sport közvetítés, akkor a legtöbb rajongó fejében a Twitch jelenik meg elsőként. A legnagyobb szervezetek ott közvetítik a műsoraikat, a legtöbb bajnokság ott kezdte meg a pályafutását és az adásokhoz ott vannak a legjobb eszközök. Emellett persze az sem túl nagy hátrány, hogy a honlapot naponta 9,7 millióan látogatják, ami irtózatosan magas szám. Nem véletlen, hogy mikor az ESL bejelentette, hogy az induló CS:GO Pro League ötödik és hatodik szezonjára kizárólagos szerződést kötött a YouTube-bal, a közösség egy picit értetlenül állt a dologhoz. Persze a szervezet hivatalos magyarázata szerint a döntés azért született meg, mert a Youtube támogatja a 360/VR közvetítést, sőt az 1080p felbontás is sokat vetett a latba.

Ettől függetlenül meglepődnék, ha a döntés igazi oka mögött nem egy csinos kis összeg játszaná a szerepet. Persze az Amazon-nal a háta mögött a Twitch-nek is megvan az anyagi háttere, de azért a Google-lel nem tudja felvenni a harcot, ha árversenybe kezdenének. Az pedig biztos, hogy a Google nem fogja tehetetlenül nézni, hogy az e-sport meghódítja a világot és neki ehhez semmi köze nincs. Várhatóan a közeljövőben más szervezetekkel is köt majd megállapodásokat és más versenyek is otthonra találnak majd a Youtube hasábjain, ahogy történt ez az ECS-sel is.

De ez nem feltétlenül rossz. Egy kompetitív piacon, ha két nagy szereplő próbál harcolni a közönségért, akkor annak az lesz az eredménye, hogy megpróbálják lekörözni a másikat. Fejlődni fog a közvetítési technológia, a versenyek produkciós értéke növekszik majd és olyan show-t fognak az egész köré pakolni, amit eddig csak a nagy sportok körül lehetett látni.

Azért a Twitch vezető szerepe egyelőre nem fog meginogni. Egyszerűen túlságosan is biztos alapokon és hűséges közönségen alapul ahhoz, hogy egy ilyen relatíve kisebb érvágás, érdemben veszélyeztesse az érdekeit. De ezt egyébként a Youtube is tudja, és sokkal inkább akarnak koncentrálni arra, amihez értenek, a videókra. A HLTV kifejtette, hogy az ECS megállapodásban nem csak az élő versenyek vannak, hanem a csapatok és a játékosok csatornái is:

„A YouTube ígéretet tett arra is, hogy minden, ECS-ben szereplő játékosnak segít abban, hogy csatornát és közösséget tudjanak építeni.”

Ha megmaradnának a két oldal mostani alapelvei és azok fejlődnének tovább, akkor mindenki jól járna. Ha élő adást akarok nézni, akkor Twitch, ha videót, akkor YouTube. És akkor még ott van a nagy sötét ló, azaz a Facebook és az egyre jobban fejlődő élő közvetítéseik. Mi is nézegettük már, itt van például egy élő FIFA közvetítésünk a kék óriási platformjáról.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!