74 ezer dollár kártérítést kell fizessen az Imperial egy játékosuk halála után

74 ezer dollár kártérítést kell fizessen az Imperial egy játékosuk halála után

A munkaügyi bíró döntése szerint a szervezet közvetetten hozzájárult a játékos halálához.

Matheus bruttJ Queiroz 19 évesen hunyt el egy Rio de Janeiro-i kórházban 2019. december 15-én, egy idegrendszeri fertőzésben. Egy héttel korábban még az Imperial Sao Paulo-i gaming házában élt, ahonnan azért utazott el, mert fejfájásra panaszkodott. Most egy brazil munkaügyi bíró, Patricia Almeida Ramos úgy határozott, hogy az Imperial megszegte a jogi és szerződéses kötelességeit bruttJ egészségével kapcsolatban, ezzel a szervezet közvetetten hozzájárult a játékos halálához.

Ramos szerint az Imperial nem alakított ki „egészséges, biztonságos és kényelmes” munkakörnyezetet, valamint mulasztás történt abban is, hogy „bármilyen segítséget” adjanak bruttJ-nek, amikor az egészsége romlani kezdett. BruttJ-t többször is beutalták a kórházba, amíg a gaming házban tartózkodott, de az orvosok nem tudták megállapítani a betegsége okát. Viszont Ramos szerint, amint bruttJ a házba költözött, az Imperial felelősségévé vált az egészsége, ugyanis ebben a környezetben nem volt elválasztva a munka és a magánélet.

„A gaming ház struktúrája sok kívánnivalót hagyott maga után, a sportoló nem tudott egészségesen enni vagy rendesen aludni sem. Nyilvánvaló, hogy ebben a helyzetben nem tudott javulni az állapota, ami mindenki számára látható volt, akivel érintkezett, mert nagyon rövid idő alatt három, négy alkalommal is meglátogatta a kórházat. Mindez úgy történt, hogy az Imperial nem vett részt a folyamatban, a jogi és szerződéses kötelessége ellenére. A felelősségük, beleértve mindazt, ami történt, megkérdőjelezhetetlen” – írta döntésében a bíró.

A bíró hozzátette, nem lehet megállapítani, hogy bruttJ túlélte volna a betegségét, ha az Imperial teljesíti a kötelességeit, „de ennek ellenkezőjét sem állíthatjuk”. Majd úgy folytatta, „azzal, hogy az Imperial úgy döntött, nem követi a vonatkozó törvényeket, sem a Matheusszal [bruttJ] kötött szerződés feltételeit, olyan magatartást vett fel, ami alapján felelősségre vonható, ha a sportoló megsérül, még akkor is, ha nem ők okozták azt.” A döntés értelmében az Imperialnak 400 ezer brazil real, azaz 74 ezer dollár értékű kártérítést kell fizetnie bruttJ családjának.

Az Imperial fellebbez

Az Imperialt képviselő ügyvéd nyilatkozata szerint a szervezet fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Szerinte az Imperial minden kötelességét teljesítette és támogatást nyújtott bruttJ-nek és családjának is. „A játékos körülbelül 40 napon át nyújtott szolgáltatást, ezért még csak nem is lenne logikus, hogy a cég lett volna a betegség vagy a halál okozója” – írta José Augusto Rodrigues Jr.

Az Imperial idén leginkább a CS:GO csapatuk miatt került a hírekbe, miután leigazolták FalleNéket. A Last Dance, ha a szerveren nem is, pénzügyileg hatalmas siker a szervezetnek. Csak a legelső napjukon 105 ezer dollárt hoztak a konyhára mezeladásból, népszerűségük azóta is töretlen.

Borítókép: Imperial
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!