Deepcake: MI-megoldás videókészítéshez, ami még Bruce Willist is megviccelte

Deepcake: MI-megoldás videókészítéshez, ami még Bruce Willist is megviccelte

A visszavonult akciósztár úgy tűnt, hogy a mesterséges intelligencia révén visszatérhetett volna a filmvászonra, azonban ezt most az érintett ügynöksége cáfolta.

Mint kiderült az idén már 67 éves Bruce Willis idő előtt hagyta el a színészi pályáját, hiszen fizikailag még simán bírta volna a terhelést, de miután afáziát állapítottak meg nála, inkább a visszavonulás mellett döntött.

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazon nyelvi zavaroknak, amelyek organikus agyi sérülés következtében jönnek létre és a már kialakult nyelvi képességet érintik. Ez tehát alapjaiban nehezítette meg Bruce Willis számára a forgatásokon való részvételt, mivel egyre komplikáltabb volt számára megformálni az adott szerepeit. Nem tehetett ezért mást, mint felhagyott ezzel az ősi mesterséggel, ezáltal legalább még több ideje marad a családjára. Nem is olyan régen viszont arról számolt be több hírportál is, hogy a mesterséges intelligencia segítségével Bruce visszatérhet a filmek világába. Azt rebesgették a Deepcake kapcsán, hogy a vállalat megvásárolta a színész arcának felhasználási jogát, így egy másik személy eljátszhatta volna a szerepeit, az MI vezérelte szoftverükkel pedig ráillesztették volna Willis fizimiskáját. A lényege a deepfake alapú programoknak, hogy mesterséges intelligenciát (MI) és gépi tanulási technológiát használnak valósághű videók készítéséhez – gyakran hírességekről vagy politikusokról. Azok számára, akik már nem tudnak színészkedni, a technológia segítségével újra jelen lehetnek virtuálisan a filmekben. A történet érdekessége, hogy a Deepcake egy deepfake videókra szakosodott MI-cégként jellemzi magát.

Teljes mértékben hihető történet kerekedett ebből az egészből, amire a hírportálok java úgy reagált, hogy vezető cikkben hozták le a Willis és a Deepcake között megszületett megállapodást. Néhány napra rá azonban Bruce Willis ügynöke cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a filmsztár eladta az arcának jogait. A színész szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy nincs partnersége vagy megállapodása a céggel.

Nem véletlenül kelthetett ekkora szenzációt és egyben zavart ez az eset, hiszen tavaly például Bruce Willis kamu arcát használták fel a Megafon, egy orosz távközlési vállalat reklámozására. Ráadásul a Deepcake a weboldalán egy Willis idézettel népszerűsíti munkáját:

„Tetszett a karakterem pontossága. Ez egy nagyszerű lehetőség számomra, hogy visszamenjek az időben.”

A BBC egyébként megkérdezte Willis ügynökét, hogy a színész dolgozott-e valaha a Deepcake-kel, vagy hogy a cég által használt idézet pontos volt-e, viszont erre már nem jött semmilyen válasz az ügynökségtől. Természetesen aztán a Deepcake közleményben reagált az esetre, a cég képviselője elmondta, hogy azok a jelentések, amelyek szerint megvásárolták Bruce Willis arcának jogait, pontatlanok.

„A jogokról szóló megfogalmazás hibás... Bruce nem adhatott el senkinek semmilyen jogot, azok alapból az övéi.” – mondta a cég képviselője.

A zűrzavar viszont rávilágít arra, hogy mennyire új ez a technológia és, hogy az egyértelmű szabályok hiánya mennyire nagy galibát tudnak okozni.

Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!