Az első vélemények alapján ennél megosztóbb aligha lehetne a Babylon

Az első vélemények alapján ennél megosztóbb aligha lehetne a Babylon

Ilyen sokrétű véleményeket ritkán olvasni egy filmről.

A Paramount végre engedélyt adott arra, hogy az előzetes vetítést követően megosszák végre a véleményüket azok, akiknek volt szerencséjük beülni a Babylon című vígjáték-dráma filmre a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színház. Alapvetően a film több szereplő felemelkedését és bukását igyekszik nyomon követni az 1920-as évek Hollywoodjában, amikor is a némafilmeket elkezdték felváltani a hangosfilmek. Damien Chazelle mozija nem rövid, 188 perces hosszával bizony egyes nézők számára kihívást jelenthet. A Chazelle egyébként 2016-ban hívta fel magára igazán a figyelmet, miután a legrangosabb elismerésben részesült a La La Land című filmjéért és ezzel minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője lett. Ő maga egyébként arról számolt be, hogy a Babylont Federico Fellini „La Dolce Vita”, Robert Altman „Nashville” és „The Godfather” című filmje ihlette – a régi iskola eposzai, amelyek maroknyi szereplőn keresztül képesek voltak átadni és bemutatni a társadalom megváltozását. A forgatókönyvet szintén Chazelle írta, míg a zenét Justin Hurwitznak köszönhetjük. A film főbb szereplői között találjuk Margot Robbiet, Diego Calvat és Brad Pittet, Tobey Maguiret, Jean Smartot, Li Jun Li-t és Jovan Adepot is.

Az első vélemények alapján viszont úgy tűnik, hogy ennél megosztóbb aligha lehetne a Babylon. Clayton Davis, a Variety Awards szerkesztőjének tetszését nem igazán nyerte el és szerinte az első fele jobb volt, mint a második. Szerinte olyan az egész sztori, mintha valaki felolvasta volna Damien Chazelle-nek Szodoma és Gomora történetét, ő pedig azt mondta volna erre: „Fogd meg a söröm!' Magas oktánszámú, kokainnal megtámogatott trip. Valószínűleg ez lesz az internet új kedvenc filmje. Margot Robbie és Justin Hurwitz tündökölnek.”

A Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének egyik tagja, Ryan Swen sem arról számolt be, hogy lenyűgözte volna az alkotás. Azzal érvelt, hogy Chazelle lehet, hogy ma a legmagabiztosabb rendező Hollywoodban, de emellett neki vannak a legrosszabb ösztönei is.

„Extravagáns, dekadens, és mindent összevetve üdítően ízletes. A Babylon fenomenális filmalkotás. Ez Damien Chazelle szerelmeslevele a mozgóképhez, és Margot Robbie eddigi legjobb alakítása. A filmzene kiemelkedő.”

„A Babylon egy lázálomszerű film, ami akkor működik a legjobban, amikor nyíltan vállalja, hogy komédia. A dráma alig érvényesül. Pitt és Jovan Adepo alakítása a legjobb, Robbie mindent belead, de a karaktere annyira egyhangú. Nem tetszett.”

„Damien Chazelle filmje delejes délibábnak tetsző zűrzavar a dühödt dőreségről. Egy lázadó, botrányos portré Hollywood aranykorának a hedonizmusáról. Margot Robbie szikrázik. Diego Calva szenzációs. A jelmezek és díszletek ámulatba ejtők.”

„A Babylon egy ambiciózus zagyvaság. Nem is tudom, mivel kezdjem, az egész hangulata egy összevisszaság. Margot Robbie próbálkozik, de a szkript cserben hagyja. Ez egy olyan szerelmeslevél a mozihoz, ami megutáltatja velem a mozit.”

„Nagyon, de nagyon rossz hírt kell közölnöm veletek: a Babylon beégett, a hangulata katasztrofális, simán Damien Chazelle legrosszabb filmje és 2022 egyik legrosszabbika.”

A Babylon a tervek szerint december 23-án kerül a mozikba Észak-Amerikában, itthon pedig január 19-étől lesz látható.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!