A Steammel és az Epic Games-szel karöltve ölheti meg az Xbox a PlayStationt

A Steammel és az Epic Games-szel karöltve ölheti meg az Xbox a PlayStationt

Ezáltal egy teljesen új időszámítás veheti kezdetét a videójáték-iparban.

Nagy port kavart a közelmúltban az a hír, miszerint a Microsoft szép lassan leszeretne tenni az exkluzív játékokról, ennek a folyamatnak a részeként pedig hamarosan több, eddig csak az Xbox konzolokon elérhető játék is érkezik a PlayStationökre. Első körben a Hi-Fi Rush, a Pentiment, a Sea of the Thieves és a Grounded jön a Sony platformjára – a nagyobb volumenű címek egyelőre exkluzívok maradnak. Nem sokkal ezután a japán cég is bejelentette, hogy játékaikat igyekezni fognak megjelentetni PC-n is, így náluk is véget ér egy korszak. Mindkettő cégóriás célja az, hogy játékaik nagyobb közönséget érjenek el, és ezzel több profitra tegyenek szert a jövőben. Úgy tűnik, hogy az exkluzív játékok időszakának lassan leáldozik, azonban Phil Spencer – az Xbox vezérigazgatója – legutóbb olyan kijelentést tett, ami ennél jóval tovább mutat.

A Microsoft egészen addig elmenne, hogy olyan digitális boltokat is elérhetővé tegyen a konzolján, mint például az Epic Store, az Itch.io, vagy akár a Steam. Spencer ismételten megerősítette, hogy a változás célja az, hogy helyreállítsák az iparág növekedését. Igyekeznek minél több játékot elérhetővé tenni, minél több platformon, és így minél több fiatal játékost is bevonzani.

„Az az elképzelés, hogy az Xbox csak egy olyan eszköz lehet, amely egy televízióhoz csatlakoztatható, nem olyan, amit a Gen Z kutatásában látunk, hogy szeretnének. Náluk már semmi nem így működik. Van, aki iPhone-nal rendelkezik, más pedig Androiddal, de a játékok és minden ugyanaz rajtuk. Mindkettőn továbbra is elérhetik például a TikTokot" – magyarázta a vezérigazgató, majd folytatta – „Tehát minden cuccot elérhetnek, ahol csak akarják. Tehát az Xbox esetében nekünk kell annak a helynek lennünk, ahol megtalálhatják azokat a nagyszerű játékokat, amelyekkel játszani szeretnének".

Ez persze nem azt jelenti, hogy jövőhéttől már bejelentkezhetünk Steambe a konzolunkon, és onnan vásárolhatunk játékokat. Ezzel „csupán" meglett adva egy irány, amerre a Microsoft igyekszik az elkövetkezendő években. Sok mindennek kell még változnia, hogy ez megvalósulhasson, de úgy gondolom, hogy mi játékosok ennek haszonélvezői leszünk.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Hatalmas balhé van az Escape from Tarkov körül

Hatalmas népharag közepette menekülnek a játékosok Tarkovból. Viccet félre téve, a fejlesztők maguk ellen haragították szinte a teljes közösségüket ami a lövöldözős-gyűjtögetős szimulátor konkurenciájához hajthatja a játékosokat.