A 3 Vanguard tankból csak Sejuani mondható sikeresnek

A 3 Vanguard tankból csak Sejuani mondható sikeresnek

Sok újítás jött a mid season patchben, ahol új tárgyakat mutattak be, valamint 3 átdolgozott tank hőst. Kár, hogy csak egyik nevezhető igazán sikernek.

Talán egyedül Sejuani-ról lehet azt elmondani, hogy igazán jól sikerült a rework-je a Vanguard tank update után, a teljes kitje és az egész hős jó állapotba került. Ugyanez a másik két hősről, Zac-ről és Maokai-ról már nem mondható el.

Túl édesre sikerült a rágógumi a 7.10-ben, jöhetnek a nerfek

Elsőre kissé gyengének érezték a 7.9-es Zac-et, így egy patch-el később buffolták, de úgy tűnik túl erősre sikeredtek a változások.

Nagyjából egy hónap telt már el a 7.9-es patch óta, sőt azóta már a 7.10 is napvilágot látott, így volt időnk megszokni az újdonságokat, már amiket meg lehet persze. A dolgok többsége szerencsére jól sikerült, de volt ami kevésbé. A leginkább tankos és AD tárgyakat érintő változások jól sültek el, mivel a tankok kicsit kezelhetőbbé váltak és tudatosabban kell építeni őket az ellenfelektől függően. Nem okoznak tonnányi sebzést a játék elején mint eddig, de a late game-ben sem válnak használhatatlanná, miután egy-egy ADC befejezte Last Whisper tárgyát. 

A másik nagy kérdés, pont az előbb említett lövészek voltak. Szezon elején nagyon rossz helyről indultak, mostanra azonban sikerült kicsit helyrebillenteni az egyensúlyt és a mindenki által már számtalanszor látott állandó Jhin kontra Varus meccsek is eltűntek. Jelenleg több fajta lövész karakter és build is életképes, legyen szó akár hypercarryk-ről, tankölőkről vagy épp caster ADC-kről. Sikerül úgy alakítani a tárgyakat, hogy nem nyomnak el mindenkit rögtön és nem is érzik magukat használhatatlannak, amíg be nem fejeznek legalább 2-3 tárgyat. A támogatók is jobb helyzetben érezhetik magukat a felújított támogató tárgyakkal, amikkel most már úgynevezett "miniquesteket" kell teljesíteni, de cserébe bónuszt kapunk. Szóval összességében elmondható, hogy most elég jó helyzetben van a játék. 

A patch zászlós hajójaként szánt vanguard tank update azonban kissé félresikerült. Három hőst alakítottak át, Zac-et, Maokai-t és Sejuani-t, de ezekből csak az utolsót találták el igazán. A győzelmi aránya nagyjából 51% körül mozog és a játékosok 4-5%-a játssza jelenleg, ami pont az az ideális hely, amit a Riot általában keres egy-egy hősnél. Ennek köszönhetően egy meghatározó részévé vált a játéknak a tank szerepben és még annyi sebzés is szorult belé, hogy akár topra is hozható. 

Zac egy kicsit más cipőben jár. Az ő eredeti reworkje nagyon gyengére sikerült és nagyjából senki nem játszotta, aki meg igen, az inkább bukott vele. Pedig a rework előtt, ha nem is feltétlen volt a kompetitív meta része, egész jól érezte magát solo que-ban, megvoltak az egyértelmű counterei, de használhat volt. Ezt követően a 7.9-ben feltuningoltak, amivel a ló másik oldalára estek. Túl sok sebzést okozott, túl könnyű a CC-jét hasznosítani és ezzel jelenleg nem sok dzsungeles tudja felvenni a versenyt. Elég sokat elárul, hogy a buff után a győzelmi aránya hirtelen megugrott 54%-ra és a játékosok több mint 10%-a választotta őt rendszeresen. A nerfek természetesen már úton vannak, párat megkapott a legújabb patch-ben, de továbbra is szemmel kísérik a hőst.

Maokai még ennél is rosszabbul járt. Eléggé stabil hősre sikerült, kár ez azt jelenti, hogy stabilan gyenge. A rework-öt követően egy sustain tank szerepét kellett volna betöltse, de manapság mindenki inkább félig tankra, félig AP-ra építi és a kis csemetéket maxolják, amiket egy-egy bokorban hagyva, abban reménykednek, hogy valaki arra kószál. Ez persze rengeteg sebzést okoz, de a terv egyáltalán nem ez volt vele. Az utóbbi patchben csökkentették a csemeték sebzését, aminek az lett az eredménye, hogy az egyetlen használható részét is elrontották. Az új ultija valóban nagy területet foglal le és elég látványos, de sajnos még egy sánta csiga is lefutja nagyjából a kígyózó gyökereket. A győzelmi és választási aránya nagyon alacsonyan van jelenleg

A jelenlegi PBE patch note-ok alapján csak egy kis buffot kap a passzívjára. Kétséges, hogy ez elég lenne ahhoz, hogy élhetővé tegye a karaktert, főleg a felső ösvényen. Az LCS nemsokára kezdetét veszi és mivel ők mindig el vannak maradvan egy-két patch-el eleinte akár Zac is feltűnhet választások között, Sejuani pedig egy szinte biztos pick lesz, az aranyos Meowkai skinnel azonban egy darabig nem valószínű, hogy találkozunk.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!