Vasárnap felérhet Délkelet-Európa trónjára a Team Horizon Reapers

Vasárnap felérhet Délkelet-Európa trónjára a Team Horizon Reapers

Két harmadik hely az eddigi legjobb eredményünk az ESL SEC döntőjében, a THR ezt javíthatja meg.

Címvédő nélkül, első alkalommal a legeredményesebb magyar League of Legends csapattal, a Team Horizon Reapers-szel a legjobb 4 között jön az ESL délkelet-európai bajnokságának (SEC) négyes döntője, ezúttal a bolgár fővárosban, Szófiában. A hónapok óta tartó kvalifikációs sorozat, amely már az ötödik évada a régió egyik legnagyobb versenyének. A két játék, a LoL és a CS:GO megmaradt, a tét viszont nőtt, ezúttal már 10.000 euróért versengenek meg a még talpon maradt csapatok. 

Egy kis magyar SEC LoL történelem

2015 őszét írtunk, a helyszín a budapesti PlayIT, ahova nem is egy, hanem mindjárt két magyar csapat - a Wonder Stag e-Sports és a Pusztító5 képviselte hazánkat a legjobb négy között. Az ellenfél két görög csapat, a Void Gaming és a Different Dimension, akik színvonalban, infrastruktúrában, anyagi támogatásban akkor és most is előttünk jártak és járnak a mai napig. A különbség magyar és görög gárda között szabad szemmel látható volt, ettől függetlenül tisztesen helytálltak mint a szarvasok, mind a pusztítók. Abból a csapatból egyetlen játékos van, aki most ott lesz Szófiában, sk1nzor talán a legjobb magyar mides jelenleg az országban.

De ne szaladjunk ennyire előre. 2016-ban, a 3. szezonban, tavaly májusban duplázás helyett a semmi jött, egyetlen magyar csapat se volt ott a legjobb négyben Bukarestben, igaz, akkor épp nagy forgatási láz volt: az Esport Fest után szétment a WSE, amiből alakult a THR, a WiLD-ot leszámítva (meg talán a BTM-et) pedig nem is nagyon voltak fix csapatok. A nyár során kezdett összeállni a myRevenge, amely lényegében a korábbi WSE volt, csak másik junglerrel és midessel, egy akkor még kevésbé ismert tehetséggel, Benjivel, valamint egy rutinos rókával, Robustoval. A 4. évad nemzetközi rájátszásában, némileg szerencsétlenül, de úgy alakult, hogy a THR és a myRevenge már a legjobb nyolc között egymás ellen kellett, hogy játsszanak, amiből utóbbi jött ki győztesen egy nagyon izgalmas és fordulatos meccsen. Végül, kisebb meglepetésre a bolgár GPlay-t is sikerült legyőzniük, ezzel biztosítva helyüket az offline döntőben, első magyar gárdaként egy külföldi fináléban.

A sors fintora, hogy a LAN-on éppen az egyébként alsó ágról kijutó GPlay várta a myR-t a LAN-on, az eredmény pedig egy nagyon szoros és egy sima győzelem, a vége pedig 2-0-s vereség és egy újabb magyar harmadik hely. Mindeközben az épülő, alakuló Team Horizon Reapers hazai pályán gyakorlatilag mindent megnyert 2016-ban, a Marine-bluerzor-sk1nzor-Joe-littlepwny ötös behúzta a MEB-et, a PlayIT-et, az összes MondoCon-t és szinte mindegyik KGames-t, de még lehetne folytatni a listát.

2017, az év, amikor megmutathatják a magyar LoL csapatok

Legalábbis így vágtak neki az évnek, mindjárt a 2. napján, hiszen Zágrábban január 2-án már verseny volt. A THR nem igazán készült a karácsonyi szünet miatt, nem is szerepeltek jól, a myRevenge egy harmadik helyet tudott összeszedni az egyébként nem túl izmos mezőnyben. Közben a Reapereknél történelmi csere jött: bluerzor Franciaországba, pontosabban egy francia csapathoz igazolt, a THR pedig komoly összeget fizetett ki (ez volt az első fizetett átigazolás!) a myRevenge jungleréért, Benjiért. Közben volt egy kis kiteregetni való szennyes is, pwny el is hagyta a csapatot, szóval nem indult jól a Reaperek éve, de mostanra úgy tűnik, helyrerázódtak. Joe mellé egy szintén fiatal srácot, Qgloof-ot hozták be, illetve szerződtettek egy edzőt AthlasZ személyében. A SEC-nek már magabiztosan futottak neki, aminek meg is lett az eredménye, a legelső, Yordle Elite Force elleni zakó után végigverték a mezőnyt, beleértve a címvédő Greek Regenesist egy zseniális, ám de annál paprikásabb hangulatú meccsen, csoportelsőként pedig egyből megváltották a jegyüket a bolgár fővárosba.

SEC csoportkör

Bivalyerős lett a mezőny

A SEC lebonyolítási formátuma szerint az online kvalikról 3 csapat utazik, míg a negyedik hely mindig a rendező országé. A bolgár LoL távolról sincs lemaradva a magyarhoz képest, sőt, a tavalyi döntős GPlay pedig biztonsági játékkal, komolyabb ellenfél nélkül nyerte a házi versenyt, ezzel megszerezve a 4. helyet. Külön meglepetés, hogy nem lesz ott a címvédő GRE és vele együtt a négyszeres bajnok Wildpanda a fináléban, miután a szerb Instinct Esports legyőzte őket az utolsó online helyért egy kiváló meccsen. Aki viszont ott lesz, az nem más, mint a Different Dimension, a másik legjobb görög csapat a GRE mellett, ráadásul ezúttal Forg1vennel, a nyugati világ egyik legjobb (bár mostanában kicsit rozsdás) lövészével a soraiban. Kíváncsian várjuk, Joe hogyan állja majd a sarat a veteránnal szemben. A Gplay-ről már sokat beszéltünk, az Instinct pedig a torna sötét lova lesz, a selejtezőkben nagyon ment nekik, de azóta állítólag belső problémák vannak, meglátjuk, mennyire lesz majd kihatással a játékukra.

A THR-es srácok nagyon sokat készütnek a döntőre, az elmúlt egy hetet gamer házban töltötték, így az indulás előtt megkérdeztük a THR menedzserét, Halász Norbertet, hogy mire számít a fináléban:

Kit tartotok a legerősebb ellenfélnek a mostani mezőnyből?

A mostani mezőny talán a legerősebb, mert a Wildcard hely a GPlay.bg csapatához került, akik bőven vannak azon a szinten ,mint a Different Dimension vagy az Instinct esports. Itt az lesz a meghatározó, hogy kinek lesz jó napja és van formában.

Tudtatok külföldi csapatok ellen scrimmelni? Hogyan zajlott a felkészülés?

Nem szoktunk magyarok ellen scrimelni, mert nem minőségi. Nagyon fontos az igényes gyakorlás, hogy időben kezdődjön, ne legyen tilt és főleg ne legyen tiszteletlenség. Eddig minden héten legalább 5 scrim blokkot (3 órás gyakorlás egy csapat ellen) játszottunk, de ezen a héten bootcampeltünk a Gamer Powernél és minden nap 2 scrim blokkot és jó sok soloq-t játszottunk.

Mennyire kedvez nektek csapatszinten a mostani meta?

Abszolút jól érezzük magunkat a mostani metában, mindenki tud játszani a kedvenc hősével és olyan taktikákat tudunk alkalmazni, ami komfortos.

Ha döntőbe juttok, kivel játszanátok inkább?

Nem szeretünk ennyire előre tekinteni, de ha választani kéne, akkor a Different Dimension lenne. Főleg azért, mert nagyobb presztízse lenne a mérkőzésnek, már csak azért is, mert egy sokkal híresebb csapat, illetve Forg1ven ellen nem mindig találkozhatunk versenyen.

A mérkőzésről a tervek szerint magyar közvetítés is lesz, a Team Horizon Reapers június 25-én, vasárnap 13 órától játssza az első meccsét a GPlay ellen, amennyiben bejutnak a döntőbe, úgy pedig még aznap 17 órától játsszanak az első helyért. A stream erre lesz majd található:

UPDATE: Sajnos a THR első párharcáról biztos nem lesz magyar közvetítés, az angolt itt tudjátok majd nézni 11:15-től (előrébb hozták a meccset):

Élő videó megtekintése innen: ESL_LOL – www.twitch.tv

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!