IEM Katowice: Hat évet kellett várni rá, de NiKo megcsinálta

IEM Katowice: Hat évet kellett várni rá, de NiKo megcsinálta

Negyedik nekifutásra nyerte meg az IEM Katowice döntőjét NiKo, ráadásul az unokatestvérével egy csapatban. Zokogva vette kezébe a régóta vágyott trófeát.

Akármennyire meglepő, NiKo még sohasem nyert nagy presztízsértékű torna döntőjében. A boszniai játékos persze játszott jó pár ilyet az elmúlt hat évben: két Majorön, egy Kölnön, illetve a tegnapit megelőzően három Katowicén szerepelt a finálé résztvevői között. De a trófea egyszerűen elkerülte őt minden alkalommal. Ez változott meg a tegnapi IEM Katowice döntőben, amikor is a G2 történetében először az egyik legfontosabb bajnoki címet zsebelhették be a játékosok CS:GO-ban. Az IEM Katowice győzelem azonban még ennél is többet jelentett NiKonak, aki negyedjére jutott be a döntőbe ezen a tornán, most pedig az unokatestvérével, az MVP-nek választott huNterrel az oldalán ünnepelhette karrierje legnagyobb sikerét.

A Heroic elleni mérkőzést nagy várakozás előzte meg a rájátszás elejétől kezdve, hiszen vitathatatlanul a világ két legjobb csapatáról beszélünk. HooXi egy interjúban is beszélt arról, hogy egyértelműen a dánok elleni győzelem szavatolná az ő világelsőbbségüket. A G2 mint megállíthatatlan erő 19 pályás győzelmi szériával vágott bele a fináléba, míg a Heroic könyörtelenül verte meg az elédobott bajnokaspiránsokat Katowicében. Minden jel arra utalt, hogy egy elképesztő Bo5 döntőben lesz részünk, ami megalapozza majd 2023 hangvételét és ez nagyjából be is jött.

A négypályás maratoni mérkőzésnek nem nagyon volt olyan pillanata, amikor ne lehetett volna egyik vagy másik csapat sikeréért izgulni, ennyi clutchot döntőben még lehet nem láttunk. De pont ezért nehéz is minden egyes mozzanatot leírni, kifejteni. Ez tipikusan az a fajta döntő volt, amit látni kellett. Szóval a következő sorokhoz képzeljétek hozzá, hogy tetszőleges játékos minden második körben belő valami nevetséges flicket, noscope-ot vagy onetapet, esetleg ezek kombinációját.

A viadal Nuke-on indult, ahol a Heroic egy igen szép CT-oldallal kezdett be (10:5), de a G2 a második félidőben kivette a kezükből az irányítást és megfordította az állást 16:12-re. Ezzel tehát behúzták a saját pályaválasztásukat, jöhetett Mirage! Itt ismét a Heroic kezdett jobban, a G2 éppencsak 6:9-re tudta menteni a védelemben a félidőt. Viszont a második etapban remek támadásokkal és néhány fenomenális egyéni teljesítménnyel ismét fordítottak. Ezért 16:13-nál már 2-0-s vezetést szereztek a szériában, valamint elérték a 21. zsinórban megnyert pályájukat. Ezzel beállítva egy rekordot, aminél csakis a NIP egyszerűen megdönthetetlen, legendás 87-0-ja jobb. A G2 viszont megelőzte a valaha volt legjobb NAVI- és Astralis-felállások rekordjait – emlékeztetőül, utóbbit a történelem legjobb csapatának tartják.

Jöhetett Inferno, amiről az elemzők többsége ezen a ponton azt gondolta, hogy tökéletes lehetőség a G2-nak egy 3-0-s lezárásra, valamint a győzelmi szériájuk folytatására. Azonban a Heroic ismét felállt a pofonból: éppencsak megnyerték a félidőt a CT-oldalon 8:7-re, de a térfélcsere után iskoláztatták a G2-t, gyönyörű összjátékkal és ütemmel szerezték meg az első pályagyőzelmüket a fináléban 16:11-nél. Ekkor úgy tűnt, nagy fordulat jöhet a széria erőviszonyaiban, hiszen Ancient és Vertigo következtek, két olyan pálya, amelyek inkább a Heroic felé lejtettek papíron.

Azonban a G2, ami korábban biztosan összetört volna ebben a helyzetben a nyomás alatt, jelentős mentális fölénnyel tért vissza a hosszúra nyúlt szünetből és domináns módon nyerték meg Ancientöt 16:7-re, ezzel lezárva a szériát 3-1-nél. A díjátadón a könnyeivel küszködő NiKo is elmondta, Infernón előjöttek a régmúlt döntők rossz emlékei, de a csapata átsegítette őt ezen tegnap este. Ez a mentális támogatás volt tehát az, ami végül a G2 felé billentette a mérleget Katowicében.

IEM Katowice helyezések

Helyezés Csapat Nyeremény (USD)
1. G2 Esports $400 000 
2. Heroic $180 000
3-4. Liquid $80 000
NAVI
5-6. Vitality $40 000
Outsiders
7-8. Complexity $24 000
FaZe
9-12. fnatic $16 000
OG
Spirit
IHC
13-16. Cloud9 $10 000
BIG
MOUZ
NIP
17-20. Sprout $4 500
ENCE
FURIA
MIBR
21-24. Permitta $2 500
Evil Geniuses
Grayhound
paiN

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!