Kedves EA, ez a karriermód így kevés!

Kedves EA, ez a karriermód így kevés!

Ismételten hiányérzetünk lehet a karrier mód miatt, bár lehet ez már lassan nem is csalódás.

Hétfőn bemutatkozott a karrier és a menedzser mód is a FIFA 24-et kiváltó EA Sports FC 24-ből. A bemutató cikkemben is írtam, hogy minden évben hatalmasak az elvárások, a játékosok szeretnének egy igazán jó karrier-élményt kapni, legyen szó akár a focisták vagy épp az edzők oldaláról. Az EA valamilyen újítást mindig hoz be, és ugyan nem várjuk el tőle, hogy a Football Manager szintjén legyen, mégis rendszeresen van hiányérzetünk. Sok rajongó gondolja úgy, hogy ez a játékon belül az egyik legelhanyagoltabb terület. Ezzel egyet tudok érteni és a látottak alapján ez nem idén változik meg sajnos, hiába válnak el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és az EA útjai, ami egy új korszakot eredményezett. Persze lehet reménykedni, októberben úgyis minden kiderül. De mi is a probléma?

Sokan nagyon várták a tavaly májusi bejelentés óta az EA FC-t, mert azt remélte a közösség, hogy a FIFA béklyóit levetve, szabadon végre megvalósíthatja azt a futballszimulátort, amit mindig is szeretett volna, anélkül, hogy valaki beleszólt volna. Az „új” franchise-nak fordulópontnak kellett volna lennie. A legutóbbi karriermód mélyreható felfedezését követően azonban a rajongók talán kissé csalódottan csóválhatják a fejüket és ugyanazokat a kérdéseket tehetik fel, amit évek óta. Persze, van néhány alapvetően pozitív változás de nehéz úgy érezni, hogy az EA nem bújik ismét csilivili kisvideók és a licencek mögé.

Ezeket olvastad már?

A karriermód szerelmesei – legyen szó akár a játékos, akár az edzői pályafutásról – minden évben nagy reményekkel várják az új funkciók bemutatását, de rendszeresen úgy érzik, cserben lettek hagyva. Persze nem arról van szó, hogy a mostani karrier mód borzalmas lenne, de látszólag ismét elmaradnak olyan újítások, amelyekre régóta várunk. Az új filozófiák, a Spectator mode abszolút pozitív, sőt, az új edzőrendszer kifejezetten izgalmasan hangzik, de van néhány olyan újdonság, ami inkább tűnik szemfényvesztésnek. Ilyen például az Aranylabda vagy a Dinamikus pillanatok.

@esport1.hu Zidane is megszólta, hogy milyen arcot kapott az EA FC 24-ben #ea #fifa #zidane #eafc #neked #nekedbelegyen #fyp #foryou #esport1 #gaming ♬ Dreams Fifa World Cup 2022 (Remix) - Enox Mantano

Ugyanis az új funkciókat látva, pont a tényleges közösség és annak akarata nem látszik. Természetesen nem azt mondjuk, hogy a karriermód-közösség minden szeszélye előtt meg kell hajolni, de nem lenne probléma, ha a visszajelzéseiket jobban meghallgatnák. Ahelyett, hogy kissé változatos animációkat és cut-scene-eket adnának – ami elsőre valóban káprázatos és azt érezzük, hogy váó –, amelyeket a második alkalom után mindannyian átugranánk, tehetnének be tényleges tartalmat.

A játékosok évek óta olyan újításokat szeretnének látni, mint a mélyreható szerződések, ifjúsági akadémiák és egy sokkal kerekebb élmény, amely inkább az elmélyülésre, mintsem a felszínes élményekre összpontosít.  Ne értsetek félre, a kisvideók jól mutatnak, és tényleg kicsit közelebb visznek a világhoz, amiben játszunk, de hamar ismétlődővé, ezáltal unalmassá válnak. Már a második szezonban sem jelent semmi izgalmat a megnézésük, cserébe még kissé fárasztóak is. Az EA FC 24 legújabb karriermódjának bemutatója tovább erősítik azt az elméletet, hogy az EA egyszerűen nem érti, mit akarnak a játékosok. Esetleg tudja, csak nem szeretne rá pénzt áldozni, bárhogy is, ez nem sok jóval kecsegtet az új korszak kezdetén.

Annak érdekében, hogy némi konkrétumot is mondjunk: lehetne változtatni a csapatok viselkedésén az átigazolási szezonban. Példának okáért indítottam anno egy fiatal csatárt a Bayern Münchenben és miután játszottam 3 jó meccset az előszezonban, végérvényesen kiszorítottam a kezdőből Robert Lewandowskit. Mit csinált erre válaszul a klub? Több tízmillió euróért leigazolta Luis Suárezt. Teljesen érthetetlen és értelmetlen igazolásokat hajtanak végre minden szempontból. Az előrehaladás túl gyors, az edzések révén könnyen a kezdőben tarthatjuk a fiatal, gyenge játékosunkat még egy topklubnál is, hiába vannak nem ritkán teljesen irreális elvárások a meccscélokat illetően. Játékosként nem sok beleszólásunk van a dolgokba (remélhetőleg a játékosügynök ezen segít majd), és sokszor arra se figyel a mesterséges intelligencia, hogy ne hullafáradt csapatot küldjön pályára egy gyengébb ellenfél ellen is.

Főleg, mert az EA FC 24 sokkal többet jelent az EA számára, mint egy új játékot. Ez egy vadonatúj korszak kezdete, ami meghatározza a következő éveket. Persze lehet amellett érvelni, hogy a sok kritika ellenére is köszönte szépen a FIFA-széria, jól megvolt, sőt, eladási rekordokat döntött folyamatosan. Bár ezt inkább írnánk a foci népszerűségének mintsem a minősége számlájára, miközben a licencek miatt hatalmas előnyben volt a rivális PES/eFootball-lal szemben. 

Játékmenetileg az EA FC 24 jobb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk, de a grafikának nem kellene minden évben egyébként is jobbnak lennie? A női játékosok megjelenése az Ultimate Teamben az első lépés egy hosszú úton, amely az egyenlőséghez vezet, de ez tényleg akkora újítás, hogy ezzel eladjunk körülbelül egy új játékot? Az EA-t évek óta érő egyik kritika az, hogy az új funkciókat illetően a minimumot hozzák. Ez persze kissé igazságtalan és goromba a keményen dolgozó csapatokkal szemben, akik ezeken a játékokon dolgoznak, de sajnos nem nehéz úgy érezni, hogy az EA FC 24 reményteljes megújulása eddig nem ért fel az elvárásokhoz.

Az egésznek hatalmas korlátot szab az idő. A valóságban a játékon dolgozóknak felkínált időkeret szűkös, nem fér bele egy nagyszabású átdolgozás. A következtetés egyszerű lenne: a jobb játék, a jobb karriermód és a jobb általános élmény érdekében nem évente kellene kiadni a játékot, de tudjuk, hogy ez sosem fog bekövetkezni.

Kövess Minket!



Gamer szótár