FIFA kontra EA Sports – Ki veszíthet többet a szakítással?

FIFA kontra EA Sports – Ki veszíthet többet a szakítással?

Akkora összeget kért a FIFA a névhasználati jogért, hogy az EA ezt nem akarta megadni, így különválik a két óriás útja, de vajon ez kinek fájhat jobban? Szakértői silabizálásba tudunk csak belemenni, de megpróbáljuk feltárni az üzleti hátterét.

Majdnem három évtizedet kell visszautazni az időben, hogy rábukkanjunk a FIFA-sorozat első részére, 1993 volt ugyanis az az évszám, amikor kiadták a franchise nyitó címét. Akkor talán maguk a fejlesztők sem gondolták, hogy a videójátékos ipar egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb alkotását indítják útjára. Emlékszem gyerekként az utána következő 94-es játékkal mennyi felejthetetlen órát töltöttem. 1998-ban aztán kiadták talán a történelem legemlékezetesebb futball játékát, majd a vb-t és a teremfocit is felvonultató rész után kezdett igazán szárnyalni az EA Sports üdvöskéje.

A 2000-es évek pedig elhozta az e-sport révén a nagyobbnál versenyeket és az egyre növekvő számú játékosbázis mellett sorra születtek meg a bajnokok is. Mára pedig ott tart a dolog, hogy évente több, mint 30 millió példányt adnak el belőle és az Ultimate Teamnek köszönhetően dollár milliárdokat kaszál az EA Sports. A legutolsó pénzügyi jelentésből például az derült ki, hogy 1,62 milliárd dollárt tehetett zsebre a kiadó pusztán ennek a játékmódnak köszönhetően. Majd jött a hír, hogy szakított egymással a FIFA és az EA Sports.

Ez alapvetően miért is érdekes? Azért, mert sokan még úgy is kapcsolatba kerültek a focis játékkal ezeknek a hatására, hogy egyébként a sport iránt nem érdeklődnek, illetve nem követik a hazai, valamint nemzetközi mérkőzéseket. Ráadásul nem is igazán van olyan másik játék, amelyik három évtizeden keresztül ilyen szinten a csúcson tudott maradni és a másik érdekesség, hogy ez idő alatt mondhatni monopol helyzetbe került az EA Sports. Nyilván voltak próbálkozások más fejlesztők részéről, de ezek általában tiszavirág életűek voltak, egyedül a Konaminak sikerült a Pro Evolution Soccerrel (ma már eFootballnak hívják) talpon maradnia, de jócskán elmarad ez a játék is a FIFA mögött a népszerűségi és eladási listákon.

Miért pont most történik meg a váltás?

2022-ben járt le a FIFA és az EA Sports partneri megállapodása, az elmúlt hónapokban pedig sokat lehetett hallani és olvasni arról, hogy nem igazán sikerült dűlőre jutnia a feleknek a megújítást illetően. Egyes információk alapján az elmúlt 10 esztendőben nagyságrendileg 150 millió dollárt fizetett ciklusonként a FIFA-nak a jogokért az kiadó, de ezt jócskán megemelte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, miután minden negyedik követően 1 milliárd dollárt szeretett volna látni. Annyira nem közeledtek egymáshoz a felek álláspontjai, hogy végül megszakad köztük az együttműködés. Alapvetően viszont nem valószínű, hogy az EA Sports lesz a vesztese ennek a döntésnek."

És hogy miért?

Mit kapott az EA a FIFA-tól: Leginkább azt, hogy kizárólagosan használhatták a FIFA nevét és logóját, valamint a világbajnokságot. Minden alkalommal készültek a vb-re, vagy egy külön játékot készítve vagy egy frissítés formájában.

Mit kapott a FIFA az EA-től: Hogy mást ne mondjunk a pénzen kívül elképesztő média és reklámfelülete volt a játék a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek.

Ezek szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség többet kapott ettől az üzlettől?

Mondhatni igen, de a csavar az egészben, hogy némileg maguk alatt is kivágták azt a bizonyos fát azzal, hogy túlságosan sok pénzt szerettek volna legombolni partnereikről. Mivel az EA Sportsnak számtalan külön megállapodása született az elmúlt évtizedekben, mivel az licencportfóliójuk több, mint 19 000+ játékost, 700+ csapatot, 100+ stadiont és 30 ligát tartalmaz. Ez magába foglalja az exkluzív együttműködést a Premier League-gel, a LaLiga-val, a Bundesligával, a Serie A-val, az MLS-szel – és még sok másik bajnoksággal is. Ebből pedig az olvasható ki, hogy nagyon nem változik semmi az ő részükről, hiszen minden fontosabb résztvevője a sportnak a rendelkezésükre áll a kitaposott út mellett, így az, hogy minek nevezik a terméküket nem igazán jelent sok mindent.

Viszont még erre is várni kell, mert az EA Sports FC első része 2024-ben várható. És csak hogy érzékeltessük mennyire nem a játék neve volt a húzóerő, az Ultimate Team népszerűsége az egekben és soha nem látott pénzt termelt a kiadónak, nem véletlen, hogy az egyik új futballszimulátor, az UFL is erre a játékmódra igyekszik építeni a saját alkotását úgy, hogy a licencek egyelőre nem is számítanak számukra. Az eFootball is leginkább azért van hátrányban az EA-vel szemben, mert nagyon kevés csapattal és bajnoksággal sikerült megegyezniük és ez főként az utóbbi cég exkluzív szerződései miatt történhetett így.

Erre rátesz egy lapáttal a FIFA részéről a szövetség elnökének merész kijelentése:

„Biztosíthatom önöket, hogy az egyetlen hiteles, valódi játék, amely FIFA névvel rendelkezik, a legjobb lesz a játékosok és a futballrajongók számára. A FIFA név az egyetlen globális, eredeti cím – FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25, FIFA 26 és így tovább. A FIFA neve állandó, és örökre a legjobb marad.” – mondta a nemzetközi szövetség elnöke, Gianni Infantino.

A FIFA, mint márkanév elég erős lehet, hogy jó nagy rajongótábort gyűjtsön maga köré, viszont az utóbbi években azért kapott hideget-meleget az EA is, így mondhatni ezt a nevet némileg meg is tépázták, tehát egy remek játékot kellene letennie az asztalra az új fejlesztőkkel a szövetségnek, máskülönben egyelőre úgy néz ki, hogy nem fog tudni úgy betörni erre a telített piacra, ahogyan azt ők elgondolták. Azt se felejtsük el, hogy még egy óriási aduász van az EA kezében, hiszen az UEFA Bajnokok Ligájával is partnerséget kötöttek, így tehát jelen állás szerint továbbra is nekik áll a zászló.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!