shox: „Be akarom bizonyítani, hogy még 30 évesen is nyerhetsz”

shox: „Be akarom bizonyítani, hogy még 30 évesen is nyerhetsz”

Stílusváltás, leszakadó francia mezőny és a kor volt shox és a Liquid stábja közti beszélgetés fókuszában.

Nagy meglepetés volt a teljesen francia Vitality-felállás 2021 végi szétesése után, amikor a riportok hirtelen arról szóltak, hogy shox a Liquidben folytatja. Több mint egy évtizedes francia Counter-Strike után nagy váltásnak tűnt az amerikaiakhoz csatlakozni, pláne úgy, hogy már közelebb van a karrierje végéhez mint az elejéhez. Ennek ellenére megtörtént az átigazolás, hónapok óta közösen készülnek, az EPL-en pedig kijutottak a csoportkörből is. Shox helyzete ennek ellenére nem lett tisztább, így nemrég a Liquid kérdezgette a játékost a francia CS-ről és a döntésének hátteréről.

„Amikor a Vitality elmondta, hogy nem leszek 2022-ben a tagjuk, akkor a piacra kerültem. Sajnos nem tagadhatjuk, ha Franciaországban maradok, akkor lejjebb kellett volna lépjek csapat tekintetében. A Vitality van a csúcson, ami most már nem 100% francia, utána jön az LDLC. De hatalmas a szakadék a kettő között. Ha újrakezdeném a francia mezőnyben, akkor alulról kellene és nehezebb megmászni a ranglétrát. Szóval nyitva hagytam az ajtót minden ajánlatnak.”

A kommunikációról kérdezték ezután, hiszen ez az első nemzetközi csapata, minden ilyen projektnek ez az első kihívás, amin állhat vagy bukhat a projekt. Szerinte az ilyen projektek sok lehetőséget megnyitnak marketing és üzlet terén, a kétnyelvűség – az ő esetében francia és angol – komoly előny. Magát nem tartja annak még, „bár nem rossz az angolom, azért néha lassúnak érzem magam, hallás és beszéd terén is”, tette hozzá.

A Liquid által játszott Counter-Strike és a franciák hozzáállása jelentősen eltér, ezt bárki láthatja. Shoxot sem lepte meg a stílus- és identitásbeli eltérés, de hozzászokni már más kérdés neki. Példákat is hozott a beszélgetésben erre: „A T-oldal jut eszembe először. A Vitalityvel mindig csoportban mozogtunk, gyorsan és agresszív stílusban, általában 45 másodperc körül támadtuk a lerakót. A Liquidben újra fel kellett fedezzem és tanulnom, hogyan támadunk egy lerakót 30 másodperccel a vége előtt. A körök hosszabbak, több minden történik, több fázist kell menedzselni, elemezni, reagálni rájuk – más!”

Az eltérő stílus egyben szerepváltásokkal is jár a francia veterán számára, ez 15-16 éves korára emlékezteti, amikor még fiatalon megkezdte a karrierét. Akkoriban hasonló játékot űzött, de az elmúlt évtized jelentős részében ő volt a forgó játékos például CT-oldalon, ami nagyon eltér attól, hogy „most ott kell maradnod a lerakódon”.

„Be akarom bizonyítani, hogy még 30 évesen is nyerhetsz és teljesíthetsz a Counter-Strike mezőnyben tier 1-es csapatban. Az a benyomásom, hogy ezzel a korral már nem is figyelnek rád, sem a szervezetek, sem a játékosok vagy az edzők. Szerintem ez rossz. 30 évesen néhány embernek mások a prioritásai – alapíts családot, telepedj le, hagyd abba az utazást – és a céljaik megváltoznak. De én meg vagyok győződve arról, hogy ha akarod, ha elköteleződsz a legjobbá váláshoz vezető munka mellett, akkor még akár 35 éves korodig is mehetsz. Ez a személyes céljaim egyike, hogy megváltoztassam a mezőny mentalitását a témában.”

A francia Counter-Strike problémái mellett sem mehetett el shox szó nélkül. Egyenesen kijelentette, hogy félti a francia mezőnyt és az új tehetségek gondozását, mert nincs segítség, és egy példán keresztül szemléltette, mennyire sötét a helyzet az egykoron a legjobb csapatokat termelő országban. „Az utolsó siker a GenOne volt, akiket leigazolt az LDLC. Ezt a projektet KRL vezette, egy streamer, aki maga keresett öt fiatalt, maga képezte őket. Így működik. Ha ő nem csinálja ezt, akkor az az öt játékos még mindig az amatőr francia CS-ben lenne elveszve. Most van egy orgjuk, fizetésük, nagyszerű. [...] De egy streamernek kellene ezt magára vállalnia?”

Shox és a Liquid legközelebb az ESL Pro League 15. szezonjának rájátszásában szerepel majd, utána pedig az NA RMR-on Bukarestben.

Borítókép: HLTV/brcho

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!