LoL: Elhalasztották az LCS nyári szezonját, veszélyben az egész split

LoL: Elhalasztották az LCS nyári szezonját, veszélyben az egész split

Nem csitulnak a kedélyek, a Riot nem szeretné teljesíteni a szakszervezet és a játékosok követeléseit.

Tegnap mi is beszámoltunk nektek róla, hogy valós esély van arra, hogy elmaradjon az észak-amerikai League of Legends profiliga (LCS) nyári szezonja. Az egész botrány elsősorban az NACL, tehát az akadémiai/fejlesztő bajnokság körül alakult ki és a játékosok szakszervezete az LCSPA öt pontban nevezte meg a követeléseit. Annak érdekében, hogy ezeknek nyomatékot adjanak, a játékosok elsöprő többséggel a munkabeszüntetés mellett döntöttek, ha a Riot nem enged a követeléseiknek. Még az is felmerült, hogy a követelményrendszert is eltörlik, így a csapatok tudnak elég játékost szerződtetni, azok közül, akik nem sztrájkolnak és elindulhat a szezon. Nos, nem így történt, holnap este senki ne üljön feleslegesen a közvetítés előtt.

A Riot Games egy hosszú blogbejegyzésben kiemelte, hogy „Mindenekelőtt támogatjuk a játékosokat. Támogatjuk a csapatokat is. És jobban hiszünk az LCS-ben, mint valaha.” Ezután kifejtette, hogy a négy fő régió egyikeként a League of Legends e-sport egyik zászlóshajója volt, és célja, hogy a világ legmagasabb szintű játékát mutassa be egy izgalmas és látványos bajnokság keretein belül. Persze a fenntartható fejlődéshez, a sikerekhez, ahhoz, hogy vonzó maradjon a játékosoknak, szükség van pénzre. Éppen ezért célja a Riotnak, hogy az LCS egy gazdaságilag életképes és kiszámítható liga legyen.

Ezután kitértek az NACL-re is:

„Azt is tudjuk, hogy az LCS Akadémiával kapcsolatos korábbi erőfeszítéseink nem hoztak következetes eredményeket az LCS-be való feljutás tekintetében. Hisszük, hogy a Tier 2 egy életképes, izgalmas liga lehet a maga nemében, és hogy a következő nagy világklasszis játékosok itt kezdik majd az útjukat. A Riot sikeresen felépített egy Tier 2 ökoszisztémát más nagy régiókban - Európában, Kínában és Koreában -, és ugyanezt szeretnénk megtenni Észak-Amerikában is. Ehhez szükség lesz néhány váltásra és kompromisszumra, ezért, hogy segítsük az észak-amerikai szcénát ebben az átmenetben, úgy döntöttünk, hogy további 300 000 dollárt adunk NACL-partnerünknek, a Rally Cry-nak, hogy a jövő héten beindulhasson a 2023-as NACL-szezon. Ez a támogatás a múlt héten bejelentett, a NACL-csapatoknak juttatott bevételrészen felül jár. Az eredménytelen akadémiai rendszerről az új NACL-modellre való áttérést segíti majd ez a finanszírozás. Az LCS és a NACL csapatokkal, valamint az LCSPA-val együtt azon fogunk dolgozni, hogy növeljük a játékosok felfelé irányuló mobilitási lehetőségeit az LCS-be, ami egy Tier 2 fejlesztési liga végső célja.”

Azonban ezek az erőfeszítések egyelőre senkit nem győztek meg, nem úgy tűnik hogy közelednek az álláspontok, ezért a Riot úgy döntött, két héttel elhalasztja az LCS rajtjának időpontját. Ez egy jó döntés lehet, mert a liga nézettsége évek óta csökken, ha emellé nem a legjobb játékosok vennének részt rajta, az még tovább lökné az egész észak-amerikai LoL-t a szakadékba. Ebben a két hétben teljes mértékben a tárgyaláson lesz a hangsúly, hogy ne kerüljön veszélybe a szezon és ezzel a világbajnoki szereplés. Ami sajnos egyáltalán nem lehetetlen. A Riot is úgy fogalmazott:

„A kéthetes időszakon túli késedelem szinte lehetetlenné tenné a legitim verseny lebonyolítását, és ebben az esetben készen állnánk az egész LCS nyári szezonjának törlésére. Ha ezt továbbvisszük, és az LCS nyári szezonját törlik, akkor a 2023-as világbajnokságra kvalifikáló LCS-csapatok is megszűnnek. Szeretném tisztázni: nem ezt szeretnénk, de sajnos ez a realitás, ha egy tisztességes, versenyképes globális rendszert akarunk biztosítani.”

Ahogyan már említettem, az LCSPA megfogalmazott öt pontot, de a Riot válasza alapján lesz mit tárgyalni, mert az álláspontok elég messze állnak jelen pillanatban egymástól. A VALORANT-szerű kieséses rendszer nem lehetséges a partnerségi modell miatt, ahol minden franchise dollármilliókat fizet a helyéért. Tekintettel a kihívásokkal teli makrogazdasági környezetre, a liga bővítése jelenleg nem jó ötlet a Riot Games szerint. Azt sem tartják sem jó ötletnek, sem szükségesnek, hogy az NACL-t megnyerő öt játékos biztosan helyet kapjon az LCS-ben. Ez megbolygatná a piacot és a csapatok szabad kiválasztását is, mert nem feltétlenül a legjobb elérhető játékost szerződtetnék a szabály következtében. A 300 000 dolláros fizetést sem szeretnék minden évben kifizetni, mivel úgy vélik, van több példa is, hogy a másodosztály önmagában is életképes, de egy egyszeri támogatással segítenének átvészelni az átmenetet.

Mi következhet?

Mindkét fél célja és érdeke, hogy a szezon két hét múlva, ha sűrítetten is, de elinduljon. Azonban még nagyon sok részletet kell megbeszélniük, mert egyelőre egyáltalán nem látszik engedékenység a két fél részéről, azonban a nap végén valakinek kompromisszumot kell kötnie. Amennyiben ez nem következik be, az egy teljesen új fejezetet írhat nem csak az NA, de a teljes profi LoL történetében.

Kövess Minket!



Gamer szótár