LoL: Elsöprő többséggel a munkabeszüntetés mellett döntöttek a játékosok, egyre nagyobb bajban az LCS

Történelmi nyári szezon előtt áll az LCS, amely komoly reformokat hozhat a League of Legends egyik major régiójában.

Továbbra is áll a bál az észak-amerikai profi League of Legends-liga és annak „másodosztálya”, az NACL körül, és a dráma java még csak most jöhet, mert két nap múlva kellene rajtolnia, de a helyzet nem úgy áll jelen pillanatban, hogy június elsején hősöket lássunk az Idézők szurdokában. A 16 csapatos NACL-t 2022-ben jelentették be, mint az LCS új fejlesztő, akadémiai ligáját. Az LCS-csapatok által működtetett 10 korábbi akadémiai csapatból és hat amatőr "ideiglenes csapatból" állt volna. Azonban hamar kiderült, hogy ez a rendszer nem felel meg a szervezetek nagy részének, ezért az év elején megkérték a Riot Gamest, hogy törölje el azt a kötelezettséget, hogy NACL-csapatot kelljen indítaniuk. A Riot beleegyezett ebbe a kérésbe a nagyobb működési és pénzügyi rugalmasság elérésére, valamint a hosszútávú fenntarthatóság érdekében. 

A helyzet elég súlyos: a hírek szerint több csapat is nehéz gazdasági helyzetben van és gondolkodik azon, hogy eladja helyét a franchise-ligában, ezzel némi pénzhez jutva. A TSM nehéz helyzetét ismerjük, de ezek szerint más csapatok is gondokkal küzdenek, ami azzal is jár LEC_Wooloo információi szerint, hogy idén drasztikusan csökkentek a játékosoknak adott fizetések. Egy NACL-csapat működtetése évente körülbelül 1 millió dollárba kerül, ami a csapatokra sok terhet ró. Azonban azzal, hogy a Riot rábólintott a kérésre, 7 csapat azonnal a visszavonulás mellett döntött, csupán a Flyquest, az Evil Geniuses és a Team Liquid tartotta meg második csapatát. Ez viszont a játékosoknak nem felel meg, mert ezzel sokak megélhetése kerül veszélybe. Az LCS Játékosok Szövetsége (LCSPA) kiemelte, hogy e döntés következtében körülbelül 70 munkahely szűnhet meg, ebbe játékosok, edzők és menedzserek is érintettek, pedig a Riot még a bejelentés előtt egy héttel is vállalta, hogy nem változtat a NACL-en.

„A Riot és a PA közötti rendszeres találkozók során mindkét fél elismerte, hogy a NACL ma nem lenne életképes anélkül, hogy a Riot megkövetelné az LCS partnerszervezetektől, hogy NACL-kerettel rendelkezzenek.”

Kritika érte a Riotot, hogy megfelelő tervezés és előzetes értesítés nélkül elsiette a döntést. A döntésre válaszul a szakszervezet voksolásra hívta fel az LCS játékosokat, hogy tiltakozásképpen munkabeszüntetést tartsanak és felállítottak egy öt pontból álló követelést is, amely részleteiről villámgyorsan meg kellene egyezniük a Riottal. Ennek eredménye elég egyértelmű lett, a profik elsöprő többsége a munkabeszüntetés mellett döntött. Jelentős esély van tehát arra, hogy ők nem játszanak majd az LCS-ben és ha így döntenek, nem is lehet őket erre kényszeríteni. Ez történelmi léptékű döntés lenne a League of Legends világában, mert korábban nem nagyon fordult elő olyan, hogy játékosok nem hajlandóak addig versenyezni, amíg a feltételeiket nem teljesítik. Azonban a sport világában ez nem egyedülálló, az Egyesült Államokban meg főleg nem, korábban az NFL, az NBA, az MLB és a NHL is nézett szembe ilyen problémákkal. Visszatérve az LCS-re, ezzel is van probléma, mert a Riotnak szerződése van az LCS-szel, hogy kötelező versenyképes csapatot összeállítaniuk és azzal versenyezniük. Következésképpen új játékosokat kell majd szerződtetniük, hogy eleget tegyenek ennek a követelménynek. Az LCSPA azonban megpróbálja majd enyhíteni ezeket a szerződéseket. Nem lesz ebben sem egyszerű dolguk, mert a játékosok fele az akadémiai ligából érkezett, amelynek helyzete bizonytalan, de a pénzügyi nehézségek miatt nem lesz egyszerű dolguk más régiókból sem igazolni. Ezen próbál enyhíteni a Riot, amely a hírek szerint 3 millió dollárt adott minden csapatnak, hogy segítse őket az idei évben. Ennek ellenére úgy áll a helyzet, hogy új kerettel kell minden szervezetnek kiállnia napokon belül.

Ez azonban közel lehetetlen, ezért Travis Gafford forrásai szerint a Riot eltörölt minden követelményt, így szinte bárki játszhat majd az LCS-ben aki szeretne, ráadásul akár otthonról is, azonban ez elég sok kételyt felvet az eredményességet illetően, főleg, mert a nyári szezon során dől el, hogy ki szerepelhet az őszi világbajnokságon. Úgy látszik, a silver scrapes új értelmet nyerhet a League of Legends berkein belül.

Azonban a szakszervezet nem szeretné, ha sikerülne feltölteni a kereteket játékosokkal, mert az gyengítené a jelenlegi játékosok és az ő alkupozíciójukat. „Az LCSPA már több mint egy hete tud arról, hogy a szezon kezdetén megpróbálják előírni a csapatok számára, hogy selejtezős játékosokat szerepeltessenek. Továbbra is aktívan keressük az LCS-n kívüli játékosokat egy világos és egyszerű üzenettel. Ne egyezzetek bele, hogy cserejátékosként játszatok bármely LCS-szervezetnél. Ez a munkabeszüntetés az összes észak-amerikai League of Legends játékos érdekében történik. A ti részvételetek aláássa a játékosok tárgyalási erejét. Abban az esetben, ha már aláírtál egy ilyen szerződést,  kérjük, vedd fel a kapcsolatot az LCSPA-val, hogy további tanácsot kapj a helyzeted rendezéséhez.” Szeretnék, ha tárgyalások végén olyan megállapodás születne, ami mindenki számára megfelelő, a nyári szezon pedig további gond nélkül, megfelelő minőségben lefolyhatna.

A szakszervezet továbbá azt is leszögezte: „A játékosok nem könnyelműen hozták meg ezt a döntést. Számtalan megbeszélés és vita zajlott az összes LCS-játékos között a történelmi szavazást megelőző héten. Egy dolog egyértelmű ezekből a beszélgetésekből - a játékosaink mindenekelőtt játszani és versenyezni akarnak. Az, hogy összefogtak, hogy félretegyék a versengést, a szóban forgó kérdések jelentőségét és sürgősségét bizonyítja.” Még van esély arra, hogy az egész sztrájk elmaradjon, azonban ehhez a feleknek meg kell egyezniük, ami nem lesz egy könnyű feladat. Az egyébként nem hivatalos – mert nem lett megerősítve –, hogy a munkabeszüntetés mikor lép érvénybe, de elég valószínű, hogy már csütörtökön, az LCS-rajtjának első napjától, határozatlan ideig, vagyis a megegyezésig.

Kövess Minket!



Gamer szótár