Már a szerencsejátékot is tiltja a Valve frissített szabályzata

Már a szerencsejátékot is tiltja a Valve frissített szabályzata

A bejelentéssel egyidőben két CS:GO kaszinó ment egymásnak, így ismét előkerült a G2 által promótált CSGORoll, akik megtévesztő gyakorlataikkal verik át a felhasználóikat.

Egy hete foglalkoztunk azzal, hogy a G2 hogyan használja fel az éppencsak 18 éves korúvá érett m0NESY-t szabályozatlan szerencsejáték hirdetésére és a Valve máris úgy döntött, ideje lesz kimondani azt, amit az ilyen oldalak tulajdonosai és felhasználói már régóta félnek: ha kell, a Valve lecsap rájuk. A héten ugyanis kiadott a Valve egy közleményt, miszerint frissítik a Steam magatartási kódexét, hogy az jobban tükrözze az eddigi gyakorlataikat. Ezért bekerült egy olyan passzus is, amely megtiltja a felhasználóknak a szerencsejátékot.

A hivatalos szöveg szerint a Steam felhasználói számára tilos, hogy részt vegyenek „kereskedelmi tevékenységekben, mint például reklámok, hirdetések közzététele; nyereményjátékok szervezése; szerencsejáték; Steam felhasználói fiókok vásárlása, eladása; tartalmak, ajándékutalványok vagy egyéb tárgyak eladása; és koldulás.” Ebből egyébként a koldulás rész is érdekes lehet, mert sokan tapasztalhatták az elmúlt időkben, hogyha cserékkel kapcsolatban kommunikáltak például Steam profilokra írva, akkor felfüggesztették a fiókjukat – ezzel is foglalkoztunk pár hete.

A Valve bejelentése óta nagy vita van arról, hogy ez pontosan mit is jelent a felhasználókra vagy a CS:GO kaszinókra nézve. Előbbi esetben nem tudni, mi lesz akkor, ha például regisztrál valaki Steammel egy, a Valve-nak nem tetsző oldalon. Kitilthatják ezért az embereket? Utóbbinál pedig a puszta létük kerülhet megkérdőjelezésre, hiszen ahogyan eddig is, úgy most is akármikor kizárhatják őket az API használatából vagy kitilthatják a fiókjaikat, elkobozva minden skint.

De abból kiindulva, hogy a Valve szerint nem változtak az eljárásaik vagy a hozzáállásuk ezen tevékenységekre vonatkozóan, inkább csak arról van szó egyelőre, hogy jogi okokból belerakták a szabályzatba ezt a részt, mert később még hasznos lehet. Illetve azt is érdemes még hozzátenni, hogy a Valve tavalyig megnyerte az összes szerencsejátékos perét. Vagyis jogilag nem az ő felelőségük lenne feltakarítani az API-jukat használó kétes bizniszeket vagy tájékoztatni a felhasználókat azok működéséről, használatuk kockázatáról. De ha esetleg úgy alakul, van bennük hajlandóság bezárni ezeket.

Természetesen a pánik azonnal beindult, hiszen sokan nem ismerték ezt a kontextust. Viszont az sem segített, hogy a CSGOEmpire valamiért pont aznap döntött úgy, hogy ideje nekimenni a CSGORollnak, amikor a Valve frissítette a szabályzatát. A valamivel jobb megítélésű skinkaszinó tulaja, Monarch által felvetett problémák egy részét mi is tárgyaltuk már a CSGRoll G2-s partnersége kapcsán, tehát például a cég kétes jogi hátteréről most nem fogunk beszélni.

Arról viszont igen, hogy Monarch szerint a CSGORoll kihasználja a felhasználóit és szándékosan megnehezíti a nyeremények kivételét – teszik ezt például arra hivatkozva, hogy nincs elég likviditásuk. Ami egyébként igaz Monarch szerint, csak nem éppen bizalomgerjesztő egy csereplatformnál. Bár a csereplatform kifejezés is erősen megkérdőjelezhető az oldal kapcsán, mert csakis szerencsejátékot lehet művelni náluk, ami az oldal használatának első másodpercében világossá válik, hiába állítják ennek az ellenkezőjét magukról.

Monarch szerint a CSGORoll a skinek és a pénzek visszatartásával azt segíti elő, hogy a felhasználóik hajlamosabbak többet játszani az oldalukon és így többet veszíteni. De amellett se menjünk el, hogy több országban szabályozatlanul működnek, így az Egyesült Államokban is. Ezért nem lehet kívülről megmondani, hogy valójában megfelelnek-e a rendszereik azoknak az előírásoknak, amelyek a győzelmi esélyeket és a játékok működését leírják, tehát a kelleténél is kockázatosabb az oldal használata.

Egyelőre egyetlen hatóság sem nézett a körmük alá, de az elmúlt évek alapján az ilyesmi csak idő kérdése. Elég hozzá pár felháborodott szülő vagy kihasznált ember és vége. Az USA-ban már azért vizsgálatot indítanak, mert az oldalt használhatják az állampolgáraik és nincsenek ott bejegyezve. A Valve-nak pedig hiába nincs semmilyen kötelezettsége, az üzleti érdekeik azt diktálhatják, hogyha valahol füst van, ott érdemes még azelőtt körbenézni, hogy leégne minden.

Borítókép: Valve

Kövess Minket!