6 év után az utolsó vád alól is felmentették a Valve-et

A szülők hiába győzködték a bírákat éveken át, nem a Valve hibája volt, hogy tájékozódás nélkül pénzt adtak gyermekeiknek a skinnel gamblingezésre.

Az egyik utolsó vád alól is felmentették a Valve-et január 7-én a 2016-os skines szerencsejáték botrány után indult percunamiban - írja Tyler Wilde a PC Gameren. A Valve-et szülők jelentették fel több ízben is azért, mert szerintük elősegítették a szabályozatlan, harmadik felek által üzemeltett szerencsejátékot. A döntés értelmében nem a Valve felelőssége volt, hogy a tájékozatlan szülők pénzt adtak gyermekeiknek ezen tevékenység folytatásához.

Kezdjük egy nagyon rövid visszatekintéssel: 2016-ban megszámlálhatatlan mennyiségű skin kaszinó működött, mindenki ismerte a sztorikat a gyerekekről, akik a szüleik kártyáját használva hatalmas összegeket költenek el ezeken a weboldalakon. Ezek egy ponton már a mainstream média ingerküszöbét is átütték, külföldön már olyanokat lehetett olvasni, hogy "virtuális fegyverek tesznek tini játékosokat szerencsejátékossá". Hamarosan a botrány akkorára duzzadt, hogy a Valve-et is elővették az egyesült államokbeli hatóságok, de megúszták a szerencsejáték felügyelet büntetését. Miért? Nos, azért, amiről ez az utolsó vád is szól. Vagyis volt-e a Valve-nek érintettsége a harmadik felek üzletében és ezek promótálásában a játékosok felé, pontosabban: használták-e a Steamet.

A eset végkifejletében ugyanolyan fontosak voltak a Valve érvei, mint a különböző jogi technikalitások, amelyeket a saját védelmükre iktattak be a Steam Feliratkozói Egyezményébe. Utóbbi miatt az ügyről csak kereskedelmi választottbíráskodás útján lehetett dönteni, ami azt jelentette, hogy fellebbezésnek csak technikai problémák felmerülése esetén lett volna helye. A választottbírák a Valve-nek adtak igazat ebben a körben, a felperesek nem tudták meggyőzni őket arról, hogy a Valve lett volna a tulajdonosa a gambling oldalaknak, amelyek használták az API-t, vagy arról, hogy megtévesztő gyakorlatokat folytattak volna a szerencsejáték reklámozására.

Azonban nem úszták meg ilyen egyszerűen. A szülők fellebbeztek, mert ők nem fogadták el a Steam Feliratkozói Egyezményét, hiszen a gyerekek tették azt, így mehettek tovább. A bíróságok viszont nem igazán szoktak felülbírálni ilyen ügyeket, és az érvekből is kifogytak a szülők, ezért végül elutasították a keresetüket. A lootboxoknak próbáltak nekimenni a felperesek azzal a váddal, hogy a Valve megtévesztette a szülőket a veszélyek és az oddsok elhallgatásával, akik így pénzt adtak a gyerekeiknek ládákra, amely videojátékba csomagolt, nem licencelt szerencsejáték volt valójában.

A Valve azzal érvelt, hogy az USA-ban a lootbox nem számít gamblingnek jogi értelemben véve, de ennél egyszerűbb ok miatt utasították el a szülők keresetét ezesetben: nem tudták meggyőzni a bíróságot a megtévesztésről, mert "sosem használták vagy látogatták a Valve vagy a Steam weboldalát, nem játszottak CS:GO-t, és nem olvastak vagy láttak semmit a Valve-tól a CS:GO-ról, kulcsokról vagy ládákról". Már a meghallgatások során elismerték a szülők, hogy csak később hallottak a gyerekeiktől erről az egészről, tehát, ha a Valve közzé is tett volna valamilyen felhívást a lootboxokról, akkor sem találkoztak volna ezekkel.

"A bíróság egyetért a Valve-vel abban, egyetlen ésszerű tényfeltáró sem állapíthatta meg, hogy a felperesek döntéseit olyan információk befolyásolták volna, amelyeknek soha nem voltak kitéve." - olvasható a döntésben.

A határozat alapján a döntés végleges, a felperesek nem próbálkozhatnak tovább, ezzel véget értek a Valve ellen indított eljárások ezen botrány kapcsán. A Valve 2016-ban maga is lépéseket tett a skin gambling oldalak felszámolására, több mint 20 ilyen cég kapott akkoriban levelet Gabenéktől. A többségük be is zárt, vagy átalakította tevékenységét úgy, hogy a Valve érvényes szabályainak megfeleljen. Ezen kívül az évek alatt folyamatosan szigorítottak az API-hozzáférésen is. A gambling helyett pedig kezdi átvenni a szerepet a licencelt esportfogadás, ahol már nem skinekkel foglalkoznak - igaz, Észak-Amerikában ez számtalan tier 2-es CS:GO játékos szervezett bűnőzés szintű bundázását tette lehetővé.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!