Bajban a Twitch? Hatalmas leépítéssel kezdi az évet a streaming platform

Bajban a Twitch? Hatalmas leépítéssel kezdi az évet a streaming platform

Miután Dél-Koreából kivonult a Twitch, újabb váratlan fordulat következett, ugyanis a hírek szerint a dolgozók jelentős részétől meg fog válni a héten a streaming platform.

Míg az elmúlt időszakban mindenki azt leste, hogy most éppen szabad-e vagy sem meztelenkedni a Twitch-en, addig a streaming platform azt tervezgette, hogy az alkalmazottak 35%-ának búcsút int – írja a Bloomberg riportjára hivatkozva az Insider Gaming. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap alatt már közel ezer munkavállalótól válhat meg az Amazon tulajdonában álló cég összesen. A mostani leépítés ugyanis már a harmadik egy év alatt, 500 főt érint és még a héten be fog következni.

A hírt megelőzően több dolog is történt a Twitch körül, ami azt jelezte, hogy nincsenek a helyzet magaslatán. A cég nemrég úgy döntött, hogy kivonul Dél-Koreából, az egyik legnagyobb piacáról. A megosztó távozásuk hátterében a növekvő infrastrukturális költségek álltak, állításuk szerint 10x drágább az országban a jelenlétük, mint bárhol máshol. De valószínűleg az sem hajtja a cég malmára a vizet, hogy folyamatosan felháborodást kelt a platform hozzáállása a streamereknek járó pénzek elosztásában vagy éppen a meztelenség kérdésében: a felnőtt tartalmakat például az egyik pillanatban még támogatták, a következőben meg már üldözni kezdték.

Ezeket olvastad már?

Azonban nem csak a Twitch-streamerek számára kiszámíthatatlan a környezet. A teljes videójáték-ipar nehéz helyzetben van és a játékstúdióknál is rendszeresek a leépítések. Ezekhez képest a Twitch helyzetét nyilván csak nehezítik az imént említett problémák. De vannak ennél nagyobb bajok is a platform háza táján. Egyrészt, még mindig veszteséges az üzleti modelljük, sőt egyre gyanúsabb, hogy jelentős változtatás nélkül ez így is fog maradni. Másrészt, évek óta először megjelent egy nagyobb konkurens a streaming piacon. A Kick több húzónevet is elvitt a Twitch-ről busás szerződéseket kínálva. Ráadásul úgy fest, hogy a szerencsejáték miatt állni is tudják majd a szavukat. Tehát hiába van már egy évtizede az élen a Twitch, mert nem tudták beváltani az Amazon által hozzájuk fűzött reményeket még a piaci dominanciájuk ellenére sem. Ennek az árát pedig most többek között az alkalmazottaik fizetik meg.

Kövess Minket!



Gamer szótár