Szigorítás helyett még megengedőbb lesz a Twitch a meztelenség terén

Szigorítás helyett még megengedőbb lesz a Twitch a meztelenség terén

Mondanánk, hogy ezt nem láttuk jönni, de az a helyzet, hogy láttuk.

Még a múlthéten foglalkoztunk azzal a gyorsan elharapódzó jelenséggel, miszerint a Twitch-en lényegében egy szál semmiben jelennek meg női streamerek a kezdőlapon az ajánlásban. Mindez amiatt volt lehetséges, mert a 2020-as szabályváltozások miatt elméletben csak az volt betiltva, hogy mit nem szabad mutatniuk a testükből, és ha ennek nagyjából megfeleltek, akkor csak a nézettségi számok döntöttek arról, hogy mit tálal az oldal elénk. Persze a meztelenségről szóló szabályok szellemisége inkább azt akarta elérni, hogy egyáltalán ne csináljanak ilyesmit a streamerek. De sokan – például az OnlyFansük reklámozása érdekében – sajátosan kezdték értelmezni ezt, így olyan hatást akartak kelteni a nézőkben, mintha meztelenül streamelnének.

Az erről szóló cikkünkben végigvettük, hogy mit tehet az egyre problémásabb új meta ellen a Twitch. Az ilyen jellegű tartalmak kigyomlálása mellett például azt is felvetettük, hogy a még szigorúbb szabályozás helyett új, elkülönített kategóriákat hozhatnak létre, mert anyagi érdekük fűzödik ahhoz, hogy ezek a streamerek a platformon maradjanak. Félreértés ne essék, egyáltalán nem örültünk volna egy ilyen megoldásnak, de megértettük volna a döntést. És most, hogy a Twitch végre lépett az ügyben, két dolgot szeretnénk elmondani: először is azt, hogy sajnos nem vettünk lottót a cikk után, pedig tuti ötösünk lett volna; másodszor azt, hogy a Twitch bizonyos értelemben még megengedőbb lett, mint arra számítottunk.

Ezeket olvastad már?

Mi történt? A Twitch közzétett egy nyilatkozatot tegnap este, amelyben a szexuális jellegű tartalmak kapcsán új irányelveket fogalmaztak meg. Ez alapján rengeteg olyan dolgot lehet majd csinálni, amit eddig kitiltással díjaztak – feltéve, hogy azt megfelelően címkézik a streamerek. Így például beleférnek majd az erotikus, sztriptíz jellegű táncok, a fiktív (rajzolt, animált stb.) nemi szervek ábrázolásai vagy a testfestés is. Viszont ilyen tartalmak esetében a jövőben nem fogja a Twitch a főoldalra tenni a streamet. Valamit valamiért. Fontos még, hogy kifejezetten pornográf videójátékokat továbbra sem lehet streamelni. Cserében egy olyan játékért mostantól nem csap le a banhammer, mint mondjuk a Baldur's Gate 3, amelyben sok RPG-hez hasonlóan olykor előfordulhat meztelenség akár a játékos akarata ellenére is, ám nem ez a játék fókusza, lényege.

Összességében ez egy érthető változás a Twitch részéről, már amennyiben tudomásul vesszük, hogy ez nem egy gaming platform és már soha sem lesz csakis az. A tematikus nyitások miatt egymástól eltérő közönségek is használják a Twitch-et. Pontosan ezért jó látni, hogy mostantól nem fogják az emberek arcába tolni azokat a tartalmakat, amelyeket nem akarnak látni. Most viszont kíváncsian várjuk, hogy mikor jön a következő botrány. Ugyanis a megengedőbb szabályokból előbb vagy utóbb valaki viccet fog űzni – pontosan úgy, ahogyan eddig minden egyes alkalommal tették.

Kövess Minket!



Gamer szótár