Ázsiai lány, egy szál semmiben... Új mélységekben a Twitch

Ázsiai lány, egy szál semmiben... Új mélységekben a Twitch

Kedves Twitch, talán ideje lenne újra hozzányúlni a szabályokhoz.

A Twitch még 2020 elején változtatta meg a szabályait, miután egyre többen kezdték – finoman fogalmazva – sajátosan értelmezni a meztelenségre vonatkozó részeket benne. Persze ahogyan az várható volt, nem lett sokkal jobb a helyzet utána sem: hamarosan egy csomóan úgy döntöttek, hogy a pénzért cserében a fürdőkádjukba vagy a felfújható medencéjükbe költöznek, hogy aztán abból feszegessék tovább a szabályzat határait. Fontos megjegyezni, hogy ez a tevékenység általában nem volt szabályellenes, sőt, a Twitch később úgy döntött, hogy egy külön kategóriát hoznak létre ennek. Az viszont sokak szemét szúrta, hogy egy alapvetően gaming platformon miért fogadják tárt karokkal ezt a fajta tartalmat.

Most lehetne arról vitatkozni, hogy így 2023 végén a Twitch mennyire számít gaming platformnak még. Igen, ha gaminggel foglalkozol, ott tudod elérni a legnagyobb közönséget továbbra is. Viszont jól látható, hogy évek óta azért növekszik az oldal látogatottsága, mert az IRL és az ezekből azóta kiburjánzó műfajok, meták egy új és szélesebb közönséget képesek megszólítani, ennek eredményeképpen pedig egyre jobban tolódik a hangsúly ezek felé. Aztán hogy ez így jól van-e vagy sem, ki-ki döntse el magának.

Amivel viszont egyre nehezebb egyetérteni, hogy miért kerülhet ki akár egy Twitch-főoldalra is olyan tartalom, amiben egy csaj konkrétan semmi mást nem csinál, csak a Twitch felhasználói feltételeinek határait súrolja az alábbi videón látható módon:

Amit ezesetben meg kell érteni, hogy a szabályoknak van egy szellemisége, tehát valamilyen céllal létrehozzák őket. A szabályokat értelemszerűen próbálják úgy megfogalmazni, hogy minél pontosabban tükrözzék az adott gondolatot. Mint azt 2020-ban is láthattuk, ez nem sikerül minden alkalommal tökéletesen elsőre vagy másodjára, tehát a Twitchnek lépnie kellett.

Ekkor bekerültek olyan részek, amelyek alapján arra következtethetünk, hogy a cél még mindig az volt, hogy ne legyenek a streamerek meztelenek részben vagy egészben. Ahhoz, hogy ez különböző érthető kontextusokban ne okozzon eltiltást (csecsemő etetése, tengerparton bikini viselése stb), bekerültek konkrét példák, kivételek. Ennek ellenére még mindig vannak streamerek, akik csak ránéznek a szabályokra, úgy vannak vele, hogy ha nem mutogatják a mellbimbójukat, akkor azon túl bármi elfogadható tartalomnak minősül és akkor akár mehet is a szoftpornó.

Ezeket olvastad már?

Ezen a ponton remek kérdés, hogy mit tehet a Twitch? Vagy akar-e tenni bármit a Twitch? Mármint az ilyen jellegű streamek sok pénzt hoznak a konyhára, ebből a platform is kivesz egy jó nagy részt. De ha nem lépnek fel időben, akkor ott fognak tartani megint, mint amikor a hot tub streameket kellett rendezniük. Akkor ugyanis több ilyen stream egyszerűen elveszítette a hirdetésbarát jellegét, ami érthető módon fájt a platformnak és a streamereknek egyaránt. Mondhatná azt a Twitch, hogy kapjanak külön kategóriát ezek a streamek is, hogy jobban tudják szabályozni a hirdetéseket. De őszintén, annyira távol van már ez attól, amiről a Twitch-nek szólnia kellene, hogy jobban tennék, ha inkább ismét a falakat húznák fel, hogy ne csak kapudrogként szolgáljanak valaki Onlyfanséhez.

Az lehetne még egy megoldás, hogyha a tartalmak moderálásában résztvevő emberek akár a szabályok szellemiségét is szem előtt tartva dönthetnének arról, hogy mi az, ami megfelel és mi az, ami nem. De a gyakorlatban ez sem járható út, mert látszólag az ilyen streamekre még a moderátorok is csak simpelni járnak. Mármint nem simpelni, elnézést, ez egy csúnya szó, azért van annyira keményen tiltva a használata a Twitch-en, amennyire. Szóval mégis lehet moderálni olyan dolgokat, amik nem valók a platformra? Érdekes.

Kövess Minket!



Gamer szótár