Az Astralis megfilmesítette, hogyan rontották el az idei szezonjukat

Az Astralis megfilmesítette, hogyan rontották el az idei szezonjukat

Valamiért jó ötletnek tartották, hogy egy másfél órás dokumentumfilmben mutassák be az összes hibás döntésüket a csapat menedzselésével kapcsolatban.

Már három éve nem nyert bajnoki címet az Astralis Counter-Strike-ban. A dán szervezet, amely 2018-ban és 2019-ben szinte megállíthatatlannak tűnt, már a múlté. A kiválóság helyét átvette a középszerűség. Ezért egyértelmű a feladat a játékosok és a stáb számára is: vissza kell jutni a régi magaslatokba. De hogyan? Lehetséges ez egyáltalán? Nos, ha egy dolog kiderült az Astralis által „kendőzetlennek” titulált Behind the Stars című dokumentumfilmből, az az, hogy úgy nem lehet a csúcsra jutni, ahogyan idén próbálták.

Az Astralis a hét elején, négy részletben adta ki a filmjét, amely betekintést ad a Counter-Strike csapatuk kulisszái mögé. Már most leszögeznénk, hogy tényleg egy remek és egészen egyedi tartalomról van itt szó. Ugyanis a csapat minden játékosa megszólal, sőt, egyes játékosok olykor még kritizálják is azt, ami éppen körülöttük történik, amit aztán tényleg nem várnánk egy saját gyártású filmtől. Konkrétan még a nyár elején kirúgott Kasper Hvidt és HUNDEN is előkerülnek a megbeszélések során, vagyis őket sem próbálják letagadni. Szóval még többet tudhatunk meg az ő szerepükről abban, hogy hogyan ment félre a csapat 2023-as szezonjának első fele.

A sorozat megtekintését tényleg csak ajánlani tudjuk minden Counter-Strike rajongónak. Ezt az eredeti dán hanggal és angol felirattal idekattintva tehetitek meg. Ha viszont most erre nincs másfél órátok, netán megkopott kicsit a dánotok, akkor sincs ok a csüggedésre, hiszen a legérdekesebb részleteket a következőkben összefoglaljuk. Vágjunk bele!

Ezeket olvastad már?

A film egy 2023. január 2-i megbeszéléssel indul, ahol a csapat és a stáb kitűzik az idei elvárásokat, célokat. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Buzz mindössze két héttel ezelőtt igazolt hozzájuk a tier 2-ből és device sem régen tért vissza az egy éven át tartó szünetéről. De hát a határ a csillagos ég, szóval Kasper Hvidt, az Astralis akkori sportigazgatója azt mondta nekik, hogy a világranglista legjobb három helyének egyikét kellene elérni idén. Visszatekintve ez nyilván röhejesen hangzik, mert az Astralis még csak a közelébe sem volt ilyesminek. De valószínűleg nagyon sokan már január 2-án is megmondták volna Hvidtnek, hogy ez túlzás.

Sebaj, a bejgli még le sem ért, de legalább már sikerült megalapozni a csapaton belüli nyomást és feszültséget az év hátralévő részére. Device esetében kifejezetten problémát okozott ez. Ugyanis a szünetét is részben azért tartotta, mert gondja volt a mentális és fizikai egészségével. Most pedig, hogy visszatért, máris hatalmas elvárásokkal találkozott, miközben az ezek kezeléséhez szükséges rutinjában még nem volt eléggé biztos.

„Az első verseny, a BLAST, nagyon stresszes volt nekem. A testemnek hozzá kellett szoknia, sokféle gondolat megfordult a fejemben, nem tudtam aludni... Egyértelműen nagy volt a nyomás. Sokat aggódtam, próbáltam kitalálni, hogy mit hoz a jövő. Mi fog történni? Hogyan fog a testem reagálni rá? Mi lesz, ha megint rosszul érzem magam? Akkor végem lesz. [...] A legrosszabb, ami történhetett volna, hogy visszaesek abba, ami a betegszabadságom előtt volt, amikor nem tőrödtem magammal. És akkor újra le kell lépnem a stressz miatt. Ennek az lett volna az eredménye, hogy nem akarok többé Counter-Strike-ot játszani.” – device

A csapat gyorsan elindult lefelé, mert az eredmények nem igazán jöttek a szezon első versenyein. Gla1ve és Xyp9x pedig nyíltan elmondták a dokumentumfilmben, hogy emiatt kirúgással fenyegették őket. Az irányító azt állítja, hogy már márciusban megmondták neki, hogyha nem javul a játéka, akkor kikerül a kezdőből. Azonban nem ő lett a rossz eredmények miatti első távozó, hanem Xyp9x. Miután az Astralis áprilisban nem tudott kijutni a BLAST.tv Párizs Majorre, a szervezet előléptette Altekzet az akadémiából, hogy átvegye a clutch miniszter helyét a felállásban.

A hangulaton értelmszerűen nem segített ez a csere, mert innentől kezdve mindenki azt gondolta, hogy veszélyben a helye. Az pedig még egy lapáttal rátett erre a játékosok szerint, amikor megjelentek az első riportok arról, hogy az Astralis le akarja igazolni Staehrt. Ez akkortájt történt, amikor a Major után a csapat Amerikába utazott az IEM Dallasra és a BLAST Premier Spring Finalre. A játékosok, de még az edzőjük, casle is megerősítette most, hogy ez a szituáció mennyire kellemetlen volt nekik. Miután kiestek Washingtonban, gla1ve-et láthatjuk a filmben, amint telefonon beszél a barátnőjével. Ekkor a játékos kerek perec elmondja, hogy device-on kívül mindenki azon aggódik, hogy elveszítheti a munkáját.

Amikor hazatért a csapat az USA-ból, gla1ve a kispadra került, hogy helyet csináljanak Staehrnek, illetve Altekzet visszaküldték az akadémiába, hogy leigazolhassák b0RUPot. Továbbá ekkor szabadultak meg Hvidtől és HUNDENtől is. Utóbbihoz alighanem köze volt annak a fejleménynek is, hogy az ESL 100 ezer dollárra bírságolta az Astralist, amiért a sportigazgató és az edző 2021 során a Heroic háta mögött bizniszeltek egymással.

A film utolsó negyede a legkevésbé izgalmas rész is egyben, hiszen itt az új játékosokat ismerhetjük meg, amint éppen megérkeznek az Astralishoz. Talán blameF szavait érdemes kiemelni ebből. Amikor a társait próbálta motiválni, egyben azt is kritizálta, hogy mióta ő a csapat tagja, hiába cseréltek játékosokat, mert valahogy mindig ugyanaz lett a végeredmény:

„Akárhányszor szereztünk új játékosokat, mindig pontosan ugyanúgy játszottunk utána, mint előtte. Az új játékosok egyszerűen csak átvették a régi játékosok helyét.” – blameF

Remek zárása ez ennek a beszámolónak is, mert az Astralis konkrétan tegnap csinált egy újabb, gyanúsan ugyanilyen cserét. Miután valamilyen csoda folytán sikerült megegyezniük a Heroickal, stavn és jabbi csatlakozhatnak hozzájuk Buzz és b0RUP helyére. Ezzel a lépéssel tehát jelezték, hogy a dokumentumfilmben elkövetett hibákból, a szükségtelen nyomásból, a nem egyértelmű házon belüli kommunikációból semmit sem tanultak. Sokáig ugyanis az sem volt egyértelmű, hogy Buzz, Staehr és b0RUP közül kik húzzák majd a rövidebbet. A média viszont tele volt a kirúgásukról szóló hírekkel, ami biztosan nem tett jót a motivációjuknak. Tehát úgy tűnik, hogy az Astralisnál az egyetlen feljegyzett lecke az volt a tavaszi szezont követően, hogy jobb játékosokat kell igazolni. Mert ha jönnek az eredmények, akkor senkit sem érdekel majd, hogy hogyan sikerült elérni azokat.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár