Pokemon GO - Leomlanak a falak?

Pokemon GO - Leomlanak a falak?

A Pokemon GO nem esport. Még. Bár mondjuk ebben a pillanatban nem tisztán látom, hogy lehetne az, de ha valamiből, akkor az 1v1 esetlegesen később a csapatos harcokból válhat azzá.  Miért kap ez a játék egy esport oldalon helyet? Azért mert egy olyan potenciál van benne, ami végelegesen lebonthatja a falakat a gamer világ körül... 

Egy valamit előre kell bocsátanom, „I’m a gamer!”. Mindig is az voltam, és valószínűleg most már életem végéig az is maradok. Csak a számok kedvéért a LoL-ba összesen 45 napot vertem, a WoW-ba több ezer órát és lassan a HS-be is közeledek a 3000 winhez. Nyilván ezek csak töredékei annak a játékoknak, amit játszottam, de úgy nagyjából mutatja, mennyire szeretem ezt a világot. Soha nem voltam profi, akármennyire is szerettem volna az lenni és mivel mára elmúltam 25, ki is öregedtem. De ez nem zavar, megmaradt az esport szeretete és minden, amit ez jelent. Szeretek profi meccseket nézni, vannak kedvenc Twitch streamereim és időről időre egy-egy élő versenyen is szeretek ott lenni. Nagyjából ez azt jelenti, hogy olyan mintha sportrajongó lennék, csak én azt nézem, ahogy mások játszanak, nem azt, ahogy 22 ember harcol egy labdáért. Szerintem ezzel nincs semmi baj, számomra ez a természetes, de sokan nem értik meg teljesen ezt a világot, sokan úgy gondolják, hogy ez az egész mesterséges és nincs értéke. Tudjátok ti is, ahogy én, hogy sokan lenézik a gamereket csak a sztereotípiák miatt. Az egyetemről megmaradt baráti társaságomban mindig is én voltam az a srác, aki játszik és emiatt lehetett azzal cseszegetni, hogy nem a való világban élek, hanem egy virtuális térben. Egyébként ez egy picit zavart meg még mindig zavar, de megtanultam vele együtt élni, csak mindig úgy éreztem, hogy van közöttünk egy fal, amit ha akarok se tudok ledönteni és ők nem is akarják megérteni az én szeretett világomat. És akkor jött a Pokemon GO.

A Pokemon GO nem esport. Még. 

Bár mondjuk ebben a pillanatban nem tisztán látom, hogy lehetne az, de ha valamiből akkor az 1v1 esetlegesen később a csapatos harcokból válhat azzá. A kérdés, hogy akkor addig is, miért kap ez a játék egy esport oldalon helyet. Azért mert egy olyan potenciál van benne, ami végelegesen lebonthatja a falakat a gamer világ körül. Először is, imádom ezt a játékot, megelevenedik benne a gyerekkorom. Másodszor ezzel nem csak én vagyok így. Ha hihetünk a hivatalos Ninatic Twitter üzeneteknek, akkor világszerte egyszerre a játékkal 50 millió ember játszik. Nyilván ebben benne van a kezdeti hype, de akkor is ezeket a számokat eddig csak az Overwatch és a League of Legends tudta produkálni. De mégis mit jelent a Pokemon Go? Erre a következő videó tökéletes példa, itt a New Yorki Central Parkot látjuk, ahol megjelent egy Charizard.

Sport és játék?

Mióta múlt héten kijött a játék és elkezdtem vele játszani, összesen 130 kilométert gyalogoltam, ne értsetek félre, a mozgás az életem része, minden héten futok 20-30 kilométert, szóval nem ülök folyamatosan otthon. De 130 km még nekem is sok. De ma is menni akarok, még vannak olyan helyek Budapesten, ahol nem voltam. Kíváncsi vagyok milyen Pokemont találok, mondjuk a Margitszigeten. Ez a menni akarás pedig az első olyan hatása a játéknak, ami abszolút pozitív. Mindenki vallja be őszintén mi játékosok ugyan nem vagyunk olyanok, mint ahogy a South Parkban bemutattak minket, de nem is arról vagyunk híresek, hogy minden srácnak ott feszül a hatos pakk. Tehát gyakorlatilag kijött egy játék, ami megmozdítja az embereket, amitől egészségesebbek leszünk, amitől sportosabbak leszünk. Mi ez, ha nem pozitívum? Csak egy példát említsek, anyám először azt mondta a játékra, hogy hülyeség, aztán elmagyaráztam neki, majd együtt mentünk egy kört, Pokemonokra vadászva, mert annyira megtetszett neki és anyukám majdnem 60 éves. 



Nem vagyok egyedül, esténként tele vannak Budapest utcái a mesterekkel, mindenki a telefonjával és a powerbankjával mászkál és beszélget. Mindenkivel. Infókat cserélnek arról, hogy mit merre láttak, vagy arról, hogy mi a legjobb szörnyecskéje, hogy melyik csapatban van vagy csak egyszerűen arról, hogy mit hogy érdemes csinálni a játékban. Hihetetlen számomra, hogy minden második ember akibe beleütközöm a Gellért téren ezt játssza. És a baráti körömből nem csak azok kezdtek el ezzel foglalkozni, akik gamerek. Ez pedig a legjobb dolog, ami történhetett, hiszen most a másik tábor is játékossá vált és talán egy idő után rájönnek, hogy ez a szó már nem olyan derogáló, mint aminek hitték. Lassan pedig végleg eltűnnek a falak.

Ebben a pillanatban még nem sok minden van a játékban. Pokemonokat lehet elkapni, fejleszteni, majd termekben lehet csatázni. Ez azért valljuk be nem túl erős, de egyben azt is jelenti, hogy van hova fejlődni. A Niantic előtt annyi út áll, hogy megszámolni is nehéz. Ahogy korábban már jeleztem, a legnagyobb esport potenciál a csatákban lehet. Ha megjelenik a duel, és párbajozhatunk más játékosok ellen, az könnyen lehet az út a versenyszerű játék felé. Reméljük csiszolnak a harcrendszeren, hogy ne csak hack’n slash legyen, akkor egyszer eljuthatunk oda, hogy esport lesz belőle. Az igény nyilván megvan rá, ezt láthatjuk a számokból. 

Szurkolok ennek a játéknak. Nagyon élvezetes és nagyon addiktív, de egyben nagyon jót is tesz a gamer világnak. Remélem még évekig megmarad körülötte a lelkesedés és nektek pedig csak annyit mondok, gyerünk „Kapjuk el mindet!”.

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.