Az esport lehet az angol foci legnagyobb konkurenciája

Az esport lehet az angol foci legnagyobb konkurenciája

A Premier League elnöke nem valamelyik más bajnokságot vagy sportot tartja az angol foci legnagyobb konkurenciájának, hanem a videojátékokat.

Az angol labdarúgó-bajnokság minden eddiginél komolyabb méreteket ölthet az ezen a hétvégén induló új szezonban. A Premier League csapatai már több mint 600 millió fontot költöttek igazolásokra az elmúlt hónapokban, Paul Pogba személyében immáron itt játszik a világ legdrágább játékosa is, nem is beszélve a menedzser-felhozatalról, hiszen Pep Guardiola és Antonio Conte személyében újabb nagy nevű sikerkovácsok érkeztek a topcsapatokhoz.

Mindezek után nem is véletlen, hogy a Premier League elnöke, Richard Scudamore nem tart attól, hogy egyéb sportok komoly konkurenciát jelentenének az angol bajnokság számára. Egy kivétel azonban mégis lehet: az esport. Illetve kicsit tágabban: a gaming, a digitális szórakozás és a közösségi média.

Scudamore a BBC Radio 5 Live műsorában adott interjújában így válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik másik bajnokság, illetve sport lehet a Premier League legfőbb kihívója:

"Én ennél jóval szélesebben látom ezt. Ott vannak a játékok, a digitális gaming: a fiatalok a kütyüikkel töltik az idejüket, ezekkel szórakoztatják magukat, jellemzően a közösségi médián keresztül. [...] Pont ezért fontosak a különféle közösségi és interaktív események, mert egyfajta konkurenciaként igyekeznünk kell fenntartanunk az érdeklődésüket. A jövő egyik érdekes kérdése, hogy ez a játék [a futball - a szerk.] továbbra is mozgatni fogja-e őket. És ezért kell megtennünk annak érdekében, hogy ez így maradjon a jövőben is."

Egy valami biztos: az esport valóban előrébb jár olyan tekintetben, hogy közelebb tudja hozni az eseményeket és a játékosokat a rajongókhoz. A sztárfocisták kis túlzással érinthetetlenek, Pogba pedig 89 millió fontért igazolt a Manchester Unitedbe a Juventustól, ahol heti 290 ezer fontot fog keresni - ezek felfoghatatlan összegek egy mai fiatal számára. Szemben az esportolókkal, akik ugyan szintén egyre elképesztőbb díjalapokért harcolnak, a fiatalok mégis sokkal inkább azonosulni velük, mint a futballsztárokkal. Hiszen az esportra jellemző közvetlenség miatt sokkal inkább úgy érezhetik, hogy kedvencük valójában tényleg "egy közülük". A profik itt gyakran csak egy kattintásnyira vannak.

Amíg azonban Scudamore veszélyt lát az esportban, addig a legnagyobb klubok sokkal inkább lehetőséget. Ott van például Sean Allen, aki május óta a West Ham United igazolt játékosa. A különbség csupán annyi, hogy ő nem a zöld gyepen hordja a Kalapácsosok mezét, hanem a különféle FIFA-bajnokságokon - a 2016-os FIFA Interactive World Cupon például második helyet ért el.

"A világ egyik leggyorsabban növekvő futballbrandjeként teljesen kézenfekvő döntés volt számunkra, hogy mi legyünk az első Premier League-csapat, amely belép a világ egyik leggyorsabban növekvő sportjának világába." - így nyilatkozott a klub kommunikációs igazgatója, Tara Warren.

A West Ham példáját hamar elkezdték követni más csapatok is. Elég csak a Premier League-ben körülnézni: a Manchester City például a 18 éves Kieran Brownnal erősített júliusban. "Kieran tartalmat fog gyártani számunkra, streamelni fogja a mérkőzéseit és a rajongók kihívhatják majd őket a játékban. Minden a rajongóbázisról szól." - nyilatkozta a csapat egyik szóvivője.

Egészen érdekes ellentét kezd tehát kirajzolódni tehát az angol labdarúgás háza táján. Hiszen amíg Scudamore veszélyként tekint az esportra, amely elszipkázza az érdeklődést a "valódi" labdarúgás elől, addig a nagy klubok sokkal inkább a lehetőséget látják benne: egy új platformot, melyen keresztül még több fiatalt szólíthatnak meg, tovább növelve ezzel több tízmilliós rajongótáboraikat világszerte.

Kinek lesz igaza? Vajon egymás konkurenciája lesz a FIFA (mint videojáték) és a foci (mint sport) a jövőben, vagy épp ellenkezőleg, és egymást fogják erősíteni? Az EA Sports és a Premier League szoros együttműködésének fényében ezek különösen izgalmas kérdések...

Tetszett a cikk? Akkor kövess minket Facebook-on!

Kövess Minket!