Az esport immár hivatalosan is legális Franciaországban

Az esport immár hivatalosan is legális Franciaországban

A törvény szerint az esportok mostantól nem számítanak szerencsejátéknak, így a játékosok vízumkérelmeit mostantól könnyebben elfogadják majd, ezen kívül pedig törvényben foglalták a játékos szerződések alapjait is.

Új törvény a Francia Parlamentben, hála az esport népszerűségének! A törvény szerint az esportok mostantól nem számítanak szerencsejátéknak, így a játékosok vízumkérelmeit mostantól könnyebben elfogadják majd, ezen kívül pedig törvénybe foglalták a játékos szerződések alapjait is. A parlamenti szavazás volt az utolsó lépés azelőtt, hogy az esportokat teljes jogú sportágnak ismerjék el Franciaország szerte.

Amikor még csak megjelent a foglalom a kormányüléseken a legtöbben értetlenül hallgatták az esporttal foglalkozó felszólalásokat. Emiatt pedig a parlament utasított a felszólalókat, hogy fejtsék ki illetve magyarázzák el a felszólalási témájukat. Pár hónap alatt a francia esport szereplői létrehoztak egy 75 oldalas dokumentumot, amiben elmagyarázzák mit is jelent az esport és mit jelent az esport iparág. Sajnos a tanulmánynak csak töredéke került a törvénybe.

Az új szabályozások az esportokkal kapcsolatban a 42-es paragrafusban találtak helyet, amely paragrafus még a szerencsejátékokkal és a játékos szerződésekkel foglalkozik. Az új törvényben helyet kapott pár iparági szabályozás, mint például a rögzített nevezési díj illetve jutalmazás közötti arányszám. Az online illetve a LAN versenyek teljesen elkülönülnek és biztosítékok is bekerültek azzal kapcsolatban, hogy a szervezőknek ki kell fizetniük a jutalmakat. Ezen kívül bekerült még a kiskorú játékosok védelme is, gyakorlatilag most már minden 16 éven aluli játékosnak szülői engedélyt kell hoznia, ha játszani akar.

Végül a legfontosabb, hogy a törvénycikkely a profi játékosoknak egy keretszerződési mintát is rendelkezésre bocsájt, aminek a megléte sokkalta könnyebbé teszi a vízumkérelmet ha egy külföldi játékos vízumért folyamodik. Ez nagyon fontos, mert az utóbbi időben többször is volt gond azzal, hogy a beutazó játékosok nem kaptak csak turista vízumot azzal pedig nem lehet részt venni a professzionális esport versenyeken. De a törvénybe foglalt szerződés megléte mellett mostantól a vízumkérdés nem lehet probléma.

Mindent egybevetve az új törvény nagyon sok már nagyon régen esedékes problémára tesz pontot, de ennél nem tesz többet. A Sportminisztérium továbbra is szisztematikusan elutasítja, hogy az esportokat ő alájuk sorolják be és ez persze nagyban visszaveti az iparág fejlődését Franciaországban. Ez pedig annyit jelent, hogy az sportág semmit nem kap meg könnyen, mindenért meg kell harcoljon majd. A francia esport szereplői ezt a saját bőrükön kellett, hogy megtanulják és ezért létrehozták a „France eSports” lobbi csoportot, amivel végre keretet adnak majd politikai törekvéseiknek.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.