Így fejlődött a hazai LoL e-sport az elmúlt években

Így fejlődött a hazai LoL e-sport az elmúlt években

Az évek alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a hazai szcéna. Összegzés.

A játék megjelenése óta Magyarországon is egyre több ember hódol a LoL világának, egyes források szerint jócskán 100 000 regisztrált felhasználó felett járunk már kis hazánkban is. Eleinte persze nem volt ez így, a játékosbázis közel sem volt ekkora, és olyan, hogy csakis LoL-ról szóló rendezvény, nem is nagyon volt. Apránként azonban összeálltak az első csapatok, megjelentek az első LoL kupák, többek között a PlayIT, Mondocon keretein belül, vagy éppen online az ESL kupák, és a gépezet elkezdett beindulni. A harmadik szezonra már akkora kultúrája lett a játéknak nálunk is, hogy a világbajnokság döntőjét akár már moziban is nézhettük, és ez a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt továbbra is tart.

Gamerevents

A következő nagy történést a játék magyar verziójának megjelenése jelentette 2014-ben. Ezzel a Riot Games új távlatokat nyitott meg itthon a játéknak. Ehhez kapcsolódóan nem sokkal később meg is rendezték a LoLfoglalást, az első, magyaroknak szóló, hivatalos Riot Games rendezvényt. Rengeteg csapat és játékos mutatkozott be itt, akik a mai napig a magyar high elo réteget képviselik. Ez volt az a pont, ahonnan már beszélhettünk magyar LoL e-sportéletről.

Ezután nem sokkal egy nemzetközi siker építette tovább a magyar LoL közösséget, ami nem más, mint a Unicorns of Love LCS-be kerülése, élükön a magyar LoL csillaggal, Vizicsacsival. Ezzel a magyar közösség egy olyan ajándékot kapott, amire igencsak szüksége volt. Csacsi volt az első magyar játékos, aki jelentős sikert ért el a nemzetközi porondon, és ez megmutatta a magyaroknak, hogy nem lehetetlen feljutni arra a szintre. Emellett volt végre valaki, akiért egységesen rajonghattunk és a magyar community olyan tagjai is leültek heti rendszerességgel LCS-t nézni, akik előtte nem tették.

Csacsi után nem sokkal még egy játékosunknak szoríthattunk idegenben, Mumus100 az orosz nemzeti bajnokságban debütált a Team Empire felső ösvényeseként még 2016-ban, nem is rosszul, mindjárt az első szezon végén döntőt játszhatott a csapattal.

Még jócskán az UOL sikere előtt azonban egy másik roppant fontos dolog is megtörtént, Arwyll és Pierce duoja elkezdte letenni a mai MagyarLoLTV alapköveit, így Csacsiék legendás LCS promo meccsét a Millenium csapata ellen már magyar kommentálással is végignézhettük. A sikeres promo után pedig nekiláttak egy komoly kommentátori gárda felépítéséhez, hogy teljes értékű adásban részesülhessenek a magyar nézők is. Azóta minden műsorukat 1-2-3 ezer ember nézi egy időben.

Ezt követően a versenyek száma egyre csak szaporodott idehaza, 2015 nyarán megrendezésre került az első Esport Fest, 2015 telén pedig Budapest adott otthont az ESL SEC döntőjének is, ahol a WSE és a Pusztító 5 is egészen a top 4-ig menetelt.

2016 elején a WSE a Challenger Series zárt selejtezőjéig menetelt, de sajnos nem sokkal a cél előtt elbuktak. 2016 tavasza egy újabb Esport Festet hozott a magyarok számára, majd nyáron elindult az Esport1, ez az 1 év sokat lendített előre rajtunk.

Voltak rendezvényeink, voltak csapataink, volt magyar közvetítésünk, megnyíltak az első e-sport bárok is Budapesten, napi szinten kaptuk a friss e-sporthíreket a nagyvilágból, illetve, néha-néha egy-két tv csatornán valamikor az éjszaka közepén el lehetett csípni néhány magyar youtuber, streamer műsorát is, de valami továbbra is hiányzott. A kompetitív szcénánk nem tartott sehol sem más országokéhoz képest. Sok LoL kedvelő Vizicsacsin és Mumuson kívül egyetlen magas szinten játszó játékost sem tudott mondani a hazai felhozatalból. Pedig voltak, csak nem kaptak figyelmet.

2016-ban a Riot Games magyar munkatársai úgy döntöttek, hogy adnak egy nagy dózisú koffein injekciót a magyar e-sportnak és megszervezték a Magyar Elit Bajnokságot. A csapatok és játékosok így előtérbe kerültek, az ország megismerhette őket. A MEB minden szempontból hatalmas ugródeszka a magyar LoL kultúrának, hiszen a nézők kaptak egy nemzeti bajnokságot, az "elveszett lelkű", ám tehetséges magyar játékosok pedig egy nagyszerű lehetőséget arra, hogy megmutassák, hogy itt vannak és jól csinálják, amit csinálnak, no meg persze ösztönzést arra, hogy igyekezzenek minél jobbá válni és tenni az e-sportolói karrierálmokért.

MEB

A MEB első szezonja december 11-én a döntővel lezárult és nagyon vártuk, hogy milyen utóhatásai lesznek majd érezhetőek. A klubok között beindultak az átigazolások és a nézők részéről is kialakult a rajongás a csapatok irányába. A magyar profi szcéna életre kelt, és korábbi önmagához képest gőzerővel dübörög. A koffein injekció első nagy sikersztorija bluerzor átigazolása a GamersOrigin csapatába, akikkel voltaképp átgyalogolt a francia e-sport élet legnagyobb alakjain, így bővítve a magyar játékosok sikerfalát.

Másik jelentős újdonság, hogy nem régiben a MEB-et megnyerő Team Horizon Reapers nem kis összegért kivásárolta a myRevenge érvényes szerződéssel rendelkező dzsungelesét, Benjit. Ez volt az első anyagi vonzatú átigazolás Magyarországon, épp ezért igen komoly fejlődést jelent ez a profi szcénára nézve.

A MEB mellett egy másik, szisztematikus rendszerű, csak a League of Legends-el foglalkozó rendezvénysorozat is megjelent kis hazánkban, ez pedig a League of Legends Roadshow. Ennek célja, hogy az ország több nagyvárosába is eljuttassa a profi rendezvények nyújtotta élményt, mert valljuk be, Budapest mindeddig jelentős privilégiumot élvezett ebben. A Roadshow is jelentősen hozzájárul a magyar LoL kultúra fejlődéséhez, hiszen olyan embereket is elér, akik nem tehetik meg, hogy Pestre utazzanak egy LoL rendezvény miatt.

Végezetül pedig, a nemrégiben magunk mögött hagyott tél sem múlt el külföldi sikerek nélkül, a 2016-os ESL SEC-en a myRevenge a harmadik helyet kaparintotta meg magának, míg 2017 elején a zágrábi LAN-ra több csapatunk is kijutott, de végül itt is a myRevenge jutott el a legtovább, innen is elhozták a harmadik helyért járó trófeát, így üzenve a világnak, hogy a mi e-sportunk sem elhanyagolandó.

Összegezve, a magyar LoL e-sportélet hosszú és nehéz utat tett meg, mire ide eljutott, ám igencsak jó irányba halad. A magyar profi játékosok ismertebbek lettek, a csapatok ajtaján egyre több szponzor kopog, az alacsonyabb szinteken játszó rajongók pedig egyre több és egyre színvonalasabb rendezvényen vehetnek részt, továbbá jó néhány új, ígéretes csapat is megalakult, hogy tovább színesítse a kompetitív szcénát. Hosszú út vár még ránk, hogy felzárkózzunk Európa más országaihoz, de az apró sikerek halmaza hozza meg a diadalt, abból pedig volt bőven, és remélhetőleg 2017 további fejlődést hordoz majd magában.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Képek: League of Legends - Hungary Facebook, Gamerevents Facebook

Kövess Minket!