"Nem titok, én kb. mindent erre raktam fel"

Az ESWC verseny előtt beszélgettünk a francia GamersOrigin magyar junglerével, bluerzorral.

Már 5 hónapja tart Subicz "bluerzor" Dániel franciaországi kalandja: a Team Horizon Reapersből a télen távozó 18 éves jungler az év első felét a GamersOrigin csapatában töltötte, sőt, alapemberévé vált. Szinte az összes idei francia LAN-t megnyerték, most éppen az ESWC-re készülnek, amelynek szintén esélyesként vágnak neki. A magyar srác már vastagon belekóstolhatott a profi létbe, túl van az érettségin is, teljes mértékben élvezi a szülei támogatását, így semmi se gátolja abban, hogy Vizicsacsi után ő lehessen a következő CS vagy LCS játékos. Interjú.

Bemelegítésként, hogy sikerült az érettségid? Elégedett vagy az eredményekkel? Mennyire tudtál közben gyakorolni a csapatoddal, hogy nézett ki egy napod ebben az időszakban?

Őszintén? Várakozáson felül! Még őszintébben: nem fektettem bele túl nagy energiát, de hatalmas megkönnyebbülés, hogy megvan és úgy érzem, ez az egész egyfajta lezárás a középiskolás erőpróbának, amely csak pozitív hatással lehet a játékbeli teljesítményemre. Nem mellesleg a történelem tanárom azt mondta, hogy az enyém lett az egyik legjobb szóbeli. ;)

Mesélj nekünk egy kicsit a francia élményekről! Az utazásokról, az ott eltöltött időről, a versenyekről, amiken szerepeltetek a csapatoddal. Hogyan élted meg mindezt? Ha van valamilyen sztorid, amit megosztanál az emberekkel csak nyugodtan.

Szinte csak pozitív gondolatok élnek bennem ezzel az egész francia kalanddal kapcsolatban, ami most már 5 hónapja tart. Maga a versenyek, a csapattal eltöltött idő egytől-egyik kifogástalan és zseniális emlékek, maga a szervezet, az ott biztosított körülmények nagyon barátságosak és szimpatikusak. A csapattársaimról nem is beszélve, mindenkit nagyon kedvelek, de Shemekkel ápolom a legjobb kapcsolatot. De mindezen túl a legnagyobb hatások a személyiségemet érték. Eleinte fel sem mertem ülni a repülőre, most meg már egyedül repkedek ide-oda. Nagyon furcsa visszagondolni. Meg úgy alapvetően is nagyon sokat tett ez az egész hozzá a személyiségemhez, sokkal önállóbb és talpraesettebb lettem.

Mi történt a CS kvalifikáción? Nagyon hamar kiestetek a mezőnyből. Te magad hogyan élted meg? Ha jól emlékszem, utána tryhardoltál egész éjszaka és meg se álltál Challengerig...

Az igazat megvallva, én nagyon összetörtem és nagyon rosszul esett. Egy olyan csapattól kaptunk ki, akiktől nem szabadott volna, még akkor sem ha ők Spanyolországban top csapatként vannak számon tartva, és ex-LCS játékosok is voltak a rosterben. Ez egy pofon volt, egy gödör, amelyet újoncként berobbanó csapatként meg kellett kapnunk, legközelebb ilyen nem fog előfordulni, ez biztos. Az egyetlen jó oldala pedig az volt igen, hogy felmásztam Challengerbe dühömben. :)

bluerzor

Milyen érzés profi e-sportolóvá válni, látni, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét? Most már jó ideje játszol külföldi berkekben, hogy látod ezt a közeget?

Nagyon jó érzés, de igazából ez az élmény már akkor meg volt, amikor először kiutaztam és egy profi környezet fogadott, illetve amikor aláírtam a szerződést. Nem titok, én kb. mindent erre raktam fel, nem pedig csak jött egy lehetőség vagy az ölembe hullott hirtelen, hanem nagyon akartam és megdolgoztam érte. Azt hiszem, így ötször olyan jó érzés. A külföldi kontra magyar közeg firtatása több oldalnyi word dokumentumban merülne ki, de talán ami a leglényegesebb: Külföldön az e-sportot alakító személyek/döntéshozók nem a versenyzőktől várják a világmegváltást és mutogatnak ránk, hogy ilyen meg olyan komolytalanok vagyunk. Ehelyett az energiáikat inkább abba fektetik, hogy felkínáljanak nekünk egy olyan környezetet, amivel mi is komolynak érezhetjük saját magunkat, így pedig kívülről is annak fogunk tűnni.

Mit szólsz a korábbi csapatod, a THR legutóbbi külföldi LAN szerepléséhez? Szerinted több volt bennük, mint a 4. hely?

Nem egészen értem ezt a lesajnáló hozzáállást a THR szereplésével kapcsolatban. Negyedik helyet értek el egy nemzetközi LAN-on. Ezért dicséret és megbecsülés érje őket, ne a szánakozás és az értetlenség. Bárki szerint is többet kellett volna elérniük a magyar (még igen fejletlen) közegből hirtelen a nemzetközi felszínre kerülve? Nagyon messze vagyunk mi még egy görög szinttől is, sajnos! Bölcsebb lenne a magyar e-sport háza tájékán keresni a problémát, nem pedig kiragadni 1-1 csapat szereplését nemzetközi keretek között.

Még frissek a nemzetközi élmények, de pontosan ismered a hazai viszonyokat is. Mit tanácsolnál az itthoni csapatoknak, hogyan tudnának továbbfejlődni és nemzetközi szinten is több sikert elérni?

Döntsék el, hogy mennyire akarják ezt komolyan csinálni. Ha a pénzszerzés a cél, akkor tökéletesek az itthoni rendezések és felesleges nemzetközi porondban gondolkodni. Ha tartós fejlődést és hosszútávon eredményeket akarnak, akkor vegyék magukat komolyan, legyenek elszántak és hozzanak áldozatokat. Ezután pedig függetlenítsék magukat a magyar versenyszférától, gondolkodjanak nagyobban és tartsák fontosabbnak a nemzetközi szerepléseket, versenyeket. Onnan tudnak igazán sokat tanulni.

Túl az e-sportolói karrieren, szeretnél majd egyszer továbbtanulni még? Milyen terveid vannak erre vonatkozóan?

Őszintén szólva nem. Ha egyszer ennek vége, akkor talán majd elvégzek valami szakmát, de a célom nem ez. Szeretném úgy alakítani az e-sport karrieremet, hogy az egy életen át kitartson. Nyilván nem csak játékosként, de vannak tervek, amelyeknek az alapjait már most fektetjük le a menedzsereimmel.

Várható, hogy teljesen kiköltözöl Franciaországba, vagy egyelőre még kézenfekvő ez a folytonos repülgetés?

A lehetőségem meglenne, és most már, hogy a tanulmányaim is lezárultak, semmi akadálya nincsen. Valójában ebben még nincs végleges elhatározásom, egyelőre marad az ingázás, aztán majd meglátjuk.

Milyen hatással van a magánéletedre ez a külföldi lehetőség? A családod, barátaid hogy kezelik ezt a helyzetet?

Körülöttem mindenki nagyon segítőkész és támogató. Végtelenül hálás is vagyok ezért, nem hiszem, hogy a családom és a barátaim nélkül tudnám ezt csinálni. Alapvetően az életem sokat nem változott, eddig is lejátszottam ezt a játékmennyiséget, eddig is a játékot tekintettem prioritásnak, az egészben annyi a változás, hogy mindezt komoly elszántsággal, professzionális keretek között csinálhatom.

Bluerzor már Franciaországban van, ugyanis a hétvégén ESWC a bordeaux-i kongresszusi központban, a 19 résztvevő csapat között olyan ellenfelek várnak a GO-ra, mint az LDLC, a Grosbill vagy a Millenium. Ha tudjuk, hol lesz a közvetítés, természetesen megosztjuk veletek.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.