Drágább lett az RP az Egyesült Királyságban, a politika és a világgazdaság hatása a játékvilágra

Nemrégiben megváltoztatták az RP árakat az Egyesült Királyságban, tekintettel a Brexit-re, illetve a font ingadozásai miatt. Mondanunk sem kell, nem olcsóbb lesz.

Riot Benshirro számolt be a várható változásokról, amik az Egyesült Királyság játékosait fogják érinteni, miszerint drágulni fog náluk az RP a továbbiakban. 

Tavaly júniusban, vagyis kicsit több mint egy éve úgy döntöttek az ott lakók, hogy szeretnék, ha országuk kiválna az Európai Unióból, és független országként léteznének tovább. Bár az országban érthető módon nem váltottak át soha az euróra, hiszen a font világéletében erősebb volt annál, azért ezen kívül is voltak következményei bőven. Ezeknek az együttes hatására a font zuhanásba kezdett más pénznemekkel szemben, például a dollárral szemben kifejezetten. Ez egyben azt jelentette, hogy az ottani játékosok összegben ugyanannyit költöttek az RP, összehasonlítva a pénz értékét más régiókhoz, jóval olcsóbban jutottak hozzá a kívánt tartalmakhoz.

Mivel a digitális tartalom nincs helyhez kötve, azaz bárki megveheti a világ bármely pontját, elég fontos tényező, hogy nagyjából azonos értéken árulják őket, különben egyik piac igazságtalan előnyhöz juthat egy másikkal szemben. Hosszas vizsgálódás után úgy döntöttek, hogy július 25-től 20%-al emelik meg az árakat. Ezen felül a legkisebb 2,5 fontos csomagot is eltörlik, vagyis csak nagyobb adagokban lehet majd RP-t venni, amire már ki is buktak a játékosok.

Eddig ennek segítségével tudták nagyjából belőni azt az RP mennyiséget, amire szükségük volt a skinekhez, felfoghatjuk ezt aprópénzként is vásárlásnál, mikor próbáljuk az adott termék árát minél jobban megközelíteni és nem túlfizetni, mert ellentétben az ottani vásárlással, itt nem kapunk visszajárót, vagyis a fennmaradó RP ott marad. Ez az összeg pedig nem mindig elegendő egy következő vásárláshoz. Ehelyett lesz egy 15 fontos csomag, amiért 2525 RP-t kapunk. A kimutatásuk alapján egyébként a brit játékosok 97%-a amúgy is többet költ egy évben a játékra, mint 5 font, így talán annyira nem lesz nagy gond belőle.

És hogy miért volt fontos erről írni? Természetesen nem azért, mert minket annyira érintene a brit árak változása, de olyan szempontból érdemes megjegyezni ezt az esetet, mint precedens a további esetlegesen hasonló helyzetek előtt. Bár az e-sport virul és fejlődik, nem szabad megfeledkezni a valós világról, amik bizony beleszólhatnak néha a játék világába is. Elég ha csak az egyre több kampányprogramra gondolunk, amik szeretnék felölelni az e-sportot is a maguk módján. Erről korábban volt egy interjúsorozatunk is, ahol a hazai pártokat kérdeztük meg, hogy mi a véleményük az e-sportokról.

Nem árt tehát néha követni az ilyen változásokat és észrevenni azt, hogy semmi sem sérthetetlen. Elég kaotikus világban élünk, ilyen és ehhez hasonló esetek még előfordulhatnak, bár reméljük ez nem fog gátat szabni az e-sportok fejlődésének és a játékkiadóknak sem kell ilyen kényszerített döntéseket hoznia. Persze fel lehet azt hozni, hogy a Riot csak többet szeretne nyerni az egészből, de ha végiggondoljuk, akkor ez a lépés ilyen szempontból teljesen logikátlan lenne. Még ha azt is nézzük, hogy az Egyesült Királyság egy alapvetően jó létű ország, egyszerűbb lenne globálisan emelni az árakon, vagy a skinek RP költségét megváltoztatni, mint egy külön régiót "megszívatni".

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!