Több csapat tagjai álltak össze a Rift Esports égisze alatt, így megkérdeztük őket a változásokról!

Több csapat tagjai álltak össze a Rift Esports égisze alatt, így megkérdeztük őket a változásokról!

A megmaradt Rift felállást a WiLD-ból és az myRevenge csapatából töltötték fel és túl vannak az első edzőtáboron is. Megkérdeztük, mi a helyzet jelenleg a csapattal.

Mostanság viszonylag sok ember fordult meg a Rift Esports csapatán belül, középső ösvényen megjelent bndi, aki azóta a csapat analyst-ja lett, és gazdagodtak egy új managerrel is Mikó Márton személyében. A játékosok terén is volt újítás bőven, csak Kubu és Frenna maradt meg. 

Felkavarták az állóvizet a LoL szcénában, a RIFT Esports 3 játékost cserélt

Aioween | 17/07/14 09:06Sokáig csend volt a hazai profi LoL háza táján körül, mindenki a legjobb csapatot akarja összerakni az év második felére. Mikó " UnCo" Márton már nem egy új név a hazai League of Legends közegben, legalábbis azok számára, akiknek az érdeklődése nem áll meg a játékosoknál.

Ennek alkalmából kicsit kifaggattuk őket, hogy mire számíthatunk tőlük, a kérdésekre elsősorban noizR és UnCo, az edző és a manager válaszoltak.

Ez már a sokadik Rift felállás, maradni fog így egy darabig?

NoizR: Remélhetőleg nagyon sokáig így fog maradni a felállás. :D

Ez előtt volt egy egész jó felállás, miért döntöttek újfent a változtatás mellett?

NoizR: Egyes játékosokat csak helyettesítettünk, mint például Kubu esetében érettségi miatt bndi volt a beugró, akit most analystként alkalmaz a csapat. Természetesen voltak akiktől megváltunk vagy ők léptek ki különböző okok miatt. Így két lehetőség volt előttünk, vagy megpróbálunk új játékosokat keresni a helyükre vagy feladjuk az egészet. A csapat menedzsmentjéről és rólam sem mondható el, hogy feladnánk bármit is ezért úgy döntöttünk létre hozzuk ezt az új csapatot! :)

UnCo: Az események mellett a háttérben folyamatosan dolgozott Bence is, így idővel körvonalazódott, hogy az együttműködésünk a játékosokkal hamarosan egy új szintet tud majd elérni. Ehhez az is kellett, hogy egy új, nagyobb lehetőségekkel rendelkező csapatot rakjunk össze, és szépen, lassan, de biztosan elindulhassunk egy profi csapat felé.

Terveztek további edzőtáborokat, vagy ez inkább csak a kezdeti összeszokásról szólt?

NoizR: Természetesen tervezünk, reményeim szerint még ezen a nyáron sikerül összeegyeztetnünk mindenkivel még egy edzőtábort, ahol remélhetőleg már mind az 5-en ott tudnak lenni.

Hogy sikerült Gellert elválasztani Exworm-től, illetve hogy sikerült elhozni wAZIER-t és Domee-t, eddig stabilnak tűnt a WiLD. (tesszük a hülyét)

UnCo: Ugyan még a felállás nem teljesen hivatalos, de annyit elmondhatunk, hogy a játékosoknak voltak kérdései a WiLD felé, főleg a támogatások terén. Mivel ezzel nem voltak elégedettek, ezért szerettük volna áthozni az egész keretet eleinte, de végül az alsó ösvény továbbra is bizalmat szavazott Daddy-nek. Ami Exworm-ot illeti, ő most kicsit pihen a LoL-tól. Sok minden történt vele, igen nagy hullámvasúton vettünk részt együtt a myRevenge-ben. Tudni kell róla, hogy idén elkezdett egy igen intenzív informatikai iskolába járni, ami miatt legalább 8 órát naponta a tanulmányaival kell foglalkozni. Ez idén ér véget, és ő azt mondja, hogy máig kész a folytatásra, de csak ha a csapat is olyan. Összefoglalva, Exworm jelenleg még nem feltétlenül szeretne játszani sehol.

KuBu az utóbbi időben az érettségi miatt kevesebbet tudott játszani, illetve az edzőtáborban sem tudott részt venni. Nem fog ez hátrányt jelenteni a számára?

NoizR: KuBu az érettségi ideje alatt csak a kompetitív játékot hanyagolta olyan szinten csupán, hogy a lanokra nem ő jött el, viszont emellett rengeteget solo que-zott, streamelt, és figyelemmel kísért minket, hogy hogyan teljesítünk. Ezáltal nagy lemaradása nem volt miután visszatért a csapatba. Illetve az edzőtáborban csak személyesen nem volt jelen, viszont az összes scrimmen, taktikai megbeszélésen, meccs elemzésen stb. részt tudott venni hála az internetnek :D Ezért bizton merem állítani, hogy semmiféle hátránya nem származott ezek miatt.

Gazdagodtatok egy új manager-rel Mikó Márton személyében. Eddig is volt két manager, Herkó Dániel és Kászonyi Bence. Miért kellett egy harmadik is?

NoizR: Marci e-sport önéletrajzát tekintve, miután a lehetőség adódott arra, hogy a csapattal dolgozzon, szerintem nem kérdés hogy miért lett alkalmazva. Félreértés ne essék, eddigi menedzser urakkal semmi probléma nem volt, de így sokkal könnyebben látja el mindenki a rá szabott feladatot, a lehető legjobb eredménnyel.

UnCo: Bencével már jó pár éve ismerjük egymást, már a Team HOPE-os, Rift Cup-os időkből. Körül belül egy éve kezdtünk el ismét aktívabban beszélgetni a munkánkról egymással. Ő többször is elmondta, hogy szeretne velem dolgozni és én is preferáltam a dolgot, a köztünk lévő bizalom és jó viszony miatt. Tudniillik az e-sport egy átverésekkel és lehúzásokkal teleszőtt szakma, ezért a bizalom nagyjából a legfontosabb. Bence, mint tulajdonos van jelen a csapat életében, csak, hogy mivel eddig nem volt szó szerinti menedzsere a csapatnak, neki kellett ezeket a feladatokat is ellátni. Így, hogy már együtt dolgozunk, ezeket a feladatokat át tudtam venni tőle, így ő maximálisan tud koncentrálni a tulajdonosi feladataira, amik a szponzorok gyűjtésében, végső döntéshozásban és egyéb feladatokban merül ki.

Mit gondoltok a MEB hiányáról, mennyire befolyásolja ez a csapatokat, illetve a folyamatosan változó felállásokat?

NoizR: Mindenki a lehető legerősebb felállást akarja kialakítani, hogyha bejelentik a MEB-et, biztosítani tudjon magának egy spotot, ezzel szerintem akkora baj nincsen, a kérdés az, hogy emellett mennyit készülnek rá közösen. Vándorolhatnak az emberek egyik csapatból a másikba, de ha nem gyakorolnak, nem készülnek fel megfelelően akkor ez mit sem ér.

UnCo: Én ennél egy fokkal kritikusabb vagyok. Az, hogy a SEC-en kívül rendes, téttel rendelkező országos verseny idén nagyjából még nem volt, hihetetlenül visszavetette a csapatok teljesítményét. Hosszú távon, több, mint fél éven keresztül nem tudsz csak a semmire felkészülni, mert egy idő után értelmét veszti a célkitűzések hiánya miatt. Idén ráadásul a SEC is majdnem 2 hónapos csúszással került megrendezésre. Szóval szerintem a versenyek, így a MEB hiánya is ha éves távon nézzük a csapatok berozsdásodásához vezethet. Eddig ismeretlen, külföldi versenyeket magyar csapatoknak felfedezni nagyon nehéz, kijutni még annál is inkább. Mivel nincs mire készülni és a sikerek hiányában nem lehet mivel elfojtani a rendszeresen fel-felbukkanó konfliktusokat, ez vezet a folyamatos keretváltozásokhoz. Hogy a csapatok fennmaradhassanak, folyamtos, színvonalas versenyekre van szükség.

Mennyire sikerül szponzorokat megfogni, mit tud manapság egy átlagos magyar csapat ajánlani játékosainak?

UnCo: Ez a másik ok amiért szeretnék Bencével dolgozni. Őszinte leszek, én az évek során meglehetősen hozzá nem értőnek bizonyultam a szponzoráció terén, de ahogy néztem ez a csapatok 90%-ra igaz. Azonban Bencéék Herkó Danival együtt valahogy képesek egyre több cég érdeklődését felkelteni, és a kapcsolatukat szorosabbra fűzni velük. Hogy ne bocsájtsak ki semmilyen konkrét titkot ( :D ) annyit mondhatok, hogy a játékosok még nem megélhetést biztosító, de magyar szinthez képest igen jó ellentételezést kapnak a munkájukért. Tárgyi támogatások terén is hamarosan el tudunk lépni a szimpla perifériás támogatások szintjétől. Szerintem minden adva van ahhoz, hogy egy hosszú távon sikeres csapatot építhessünk.

Miért ilyen nehéz meglépnie a magyar csapatoknak a nemzetközi szintet? Még azok is, akik itthon dominálnak, külföldön rendszerint elvéreznek, van ennek különösebb oka?

NoizR: Eddigi tapasztalat azt mutatja meg hogy, a magyar szcénában akik dominálnak, mechanikailag messze feljebb vannak, mint más csapatokban az ösvény ellenfeleik, ennyi elég ahhoz, hogy elkezdjenek snowballozni és alap rotációs ismeretekkel rendelkezni ahhoz, hogy megnyerjék a meccseiket. Nemzetközi szinten sajnos ez édeskevés, ott már többféle csapat kompozíciót is játszanak (teamfight comp, split comp). Amíg ezek ellen nem vagyunk felkészülve, vagy nem tanulmányozzuk rendesen az ellenfél csapatát, hogy mire képes, csupán az op.gg linkekből bannolunk vagy meta bannokat eszközölünk, de nem tudjuk mit kéne ezután csinálni, ez így fog maradni.

UnCo: Elmondanám még, hogy ez a szintbéli különbség szerintem miből ered. Ahhoz, hogy ilyen szervezetten lehessen játszani, ezt a szintet meg kell lépni. Azonban ez nem úgy fest, hogy ezentúl most sokat gyakorlok csapatban, eldöntünk egy taktikát és egy idő után jók leszünk. Nem. Ami hiányzik az a színtiszta "dedication" és alázat. Nézzük meg Csacsit vagy bluerzor-t. Csacsi önerőből, egy fényévekkel, e-sport szemszögből, rosszabb helyzetben lévő országból jutott ki az LCS-be és jelenleg ő Európa legjobb TOP-osa. bluerzor kihasználta az őrületes tehetségét, és akár ment a csapatának akár nem, napi szinten megállás nélkül spam-melte a játékokat, és közben elemezte a hibáit, figyelt rá, hogyan fejlődhetne, figyelt, hogyan küszöbölje ki a hozzáállásbeli problémáit. Ez egy iszonyatosan kemény munka, amit nem lehet csak színtisztán játékbeli oldalról megfogni. A munka sokszor nem kellemes, sőt fájdalmas. A szintlépéshez az kell, hogy az országban mindenki (nem csak a játékosok) munkaként tekintsenek az e-sportra. Fogadják el, hogy csak nagy áldozatok árán lehet elérni benne valamit, és az út sokszor fájdalmas lesz. Sokat segítene, hogyha a játékosok nagy része sportolt volna valamit huzamosabb ideig vagy rendes munkahelyen dolgozott volna. Ilyen helyeken lehet megtapasztalni azt is, hogy milyen a küzdelem és a kínkeserves, de eredményes munka. Azonban az életkori adottságok, és az e-sportolók érdeklődési köre miatt ez nagyon ritkán fordul elő.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!