VIDEÓ: Mit lát egy színvak játék közben?

VIDEÓ: Mit lát egy színvak játék közben?

10/10 videó, kötelező mindenki számára.

Nagyon ritkán találni olyan minőségi videókat a neten, amik az e-sportot egészségügyi szempontból is vizsgálják. Szerencsére azért akadnak kivételek, a Blitz a napokban egy nagyon jó videót készített arról, hogy mit lát egy színvak/színtévesztő mérkőzés közben.

Egészen durva, de a világon jelenleg kb. 300 millió ember szenved a színvakság valamilyen formájában, de elsősorban a férfiak: minden 12. férfi és minden 200. nőnek vannak problémái a színekkel. A színvakság, színtévesztésnek több formája is van, a legelterjedtebb az, amikor valaki a pirosat és a zöldet keveri, vagy teljesen másnak látja, a ritkábbik eset az, amikor a kéket, tehát a színvakság lényege, hogy a három alapszínből (RGB - piros, zöld, kék) valamelyik nem működik rendesen. Ez pedig komoly problémákat okoz: pl. ha két Caitlyn van egymás ellen a játékban, nem látod, hogy melyik csapda kié, de nem látod a Singed gázfelhőt sem. A Summoner's Rift update előtt ez még rosszabb volt, ott egy színvak pl. képtelen volt megkülönböztetni az ellenfél minionjait a sajátjaitól.

A profik e-sportolóknál se ritka a színvakság: volt idő, amikor a Cloud9 csapatában egyszerre három (!) színvak is volt, Hai, Sneaky és Jensen is szenvednek ezzel a problémával a mai napig. Sneaky mesélt is arról, hogy pl. mikor Tahm Kencs bekerült a játékba, nem látta, hogy valójában mennyi életereje és mennyi "szürke élete" van még. Egyébként a LoL-nak van már egy színvak módja, ami a zöldes dolgokat kicsit kékesíti, hogy jobban megkülönböztethető legyen a pályától pl. egy képesség, ráadásul a hősök feletti életerő se zöldként, hanem sárgaként jelenik meg, ami nagyon hasznos egy 10 emberes csapatharcban, ha épp nem találod a karaktered.

Köztetek van olyan, aki színvak? Mennyivel nehezebb a játék?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!