Bemutatjuk a nyári alapszakasz 5 legjobb toposát az EU-ban

Bemutatjuk a nyári alapszakasz 5 legjobb toposát az EU-ban

Tavasszal Vizicsacsi lett az MVP, a nyári szakasz után pedig megnéztük, miként teljesítettek az EU LCS toposai.

Rengeteg meglepő mérkőzés várt ránk a nyári szezonban, a G2 ismét kikapott a Roccattől, sőt még a Fnaticot is 2-0-ázta a NiP, az UOL-t pedig lenyomta a Vitality. A LoL alapvetően egy csapatszintű játék, de azért merőben elkülönülnek az egyes posztok feladatukban és szerepkörükben is. Ezúttal a felső ösvényeseket vizsgáltuk meg, közülük is a legjobb ötöt a szakaszban.

Új mutató szemlélteti, hogy mennyire jók az egyes LCS játékosok

Mivel nem volt elég sokatmondó a sebzés/perc, ezért kitaláltak egy új mutatót, a Damage Ratinget. Elég összetett, de segítünk megérteni. Eddig a játékosokat leginkább a DMG/M, vagyis a sebzés/perc alapján hasonlították össze. Ez a hype építéséhez és a játék egy aspektusának összehasonlítására alkalmas, de másra nem igazán.

5. G2 Expect

A G2 elég rázós szakaszon van túl, tavaszi teljesítményükhöz képest sokkal rosszabbul teljesítettek, nem csak az EU csapatok között, de a Rift Rivals során is. Ettől függetlenül Expect egész jól játszott, igaz nem feltétlen az élmezőnyben de a 3-4-ik helyen általában ott volt statisztikákban. 10 percnél +2,1 CS-vel és +30 XP-vel rendelkezik átlagosan ellenfeleivel szemben. Csapatharcokban sem teljesített rosszul, percenként 458 sebzést okozott, ez a harmadik helyhez volt elég, a gyilkosságokban pedig az esetek 69,6%-ban vett részt. A Damage Ratingben, amiről már írtunk a második helyet foglalja el. 

Sokoldalúsága sokat tett hozzá a csapathoz és képes volt olyan hősökkel is játszani, akiknél vannak kritikus játékszakaszok. Ha ezeket elszalasztja az ember, akkor nem sokat fognak érni, ilyen például egy Renekton, vagy Gnar, esetleg Galio és Cho'Gath. Jól megállja egyedül is a helyét az ösvényén és ritkán lehet ellene snowballozni külső segítség nélkül. Az ösvényen szerzett előnyeit általában hatékonyan viszi át a csapatharcokba is, az egyetlen és egyben legnagyobb hiányossága, hogy képtelen szó szerint carryzni csapatát, már csak a választásai miatt is.

4. FNC sOAZ

sOAZ-t kicsit nehéz felmérni, mivel az egész csapat nagyon jól teljesített a szakasz során, egészen az utolsó hétig, illetve volt még egy bukfencük a Roccat ellen is. Ami statisztikáit illeti, a 10. percnél átlagosan 118 XP-vel és 117 arannyal vezet. Farm tekintetében már nem ennyire meggyőző, azt általában egálra tudja kihozni. Kicsit passzívabb a játékstílusa az első szakaszokban, a Fnatic, mint csapat hiába hoz First Blood-ot az esetek 74%-ban, ő ezeknek csak az 52%-ban vesz részt. 

A Damage Rating tekintetében sOAZ a harmadik. Megállja a helyét 1 v 1 szituációkban, főleg olyan karakterekkel mint Gnar, vagy Jarvan IV, de az ő igazi erőssége a tankok. Shennel, Galioval és Gragas-szal szinte verhetetlen. Az elsődleges feladata nem egyedül megnyerni a meccset, hanem megfelelő biztonságot nyújtani és jó helyzeteket kialakítani Caps-nek és Rekkles-nek, ami az esetek nagy százalékában sikerül is, nem véletlenül lettek első az A csoportban.

3. SPY Wunder

Kétség kívül Wunder a legjobb Kled játékos az egész EU LCS-ben. Ezen kívül szívesen játszik még Rumble-lel, Camille-lal, Gnarral és Cho'Gath-tal. Kled tökéletes eszköz az ő játékstílusához, mivel imád 1 v 1-es harcokba keveredni, főleg ha mindez a szélső ösvények tolása közben történik, emellett kezdeményezőnek sem utolsó az ultijával. Ez egyben az egyik gyenge pontja is, mivel előfordul, hogy túl agresszívan játszik, amiért megbüntetik. Az ő statisztikái nem a legjobbak a számok alapján, aranykülönbség tekintetében 10 percnél mindössze +2, ez alulról a negyedik és XP-ben is általában hátrányban van -106-tal. Farmolásban átlagosan 2,2 CS-vel szokott vezetni. 

Elsőre nem hangzik jól, de ez mást is elárul helyzetéről. Ő rendszerint elkülönül csapatától a felső ösvényen és inkább az ellenfél dzsungelese látogatja őt előszeretettel, de még így is képes nagyjából egyenlőre kihozni a farmolást. Neki van az egyik legkisebb First Blood részvétele, mindössze 15%. Igaz, hogy halálok tekintetében alulról a negyedik 75-el, ugyanakkor a legtöbb gyilkosság is a nevéhez fűződik, szám szerint 84. A percenként kiosztott sebzés tekintetében a második helyen áll. Nagyjából a fordítottja sOAZ-nek, mivel a dzsungeles nem túl aktív a felső ösvényen, ezért neki kell mindent megoldania és még így is sikerül sebzést osztania, valamint splitpusholni.

2. H2k Odoamne

A román felső ösvényes hosszú évek óta meghatározó tagja az H2k-nek, nagyjából egy időben került be az LCS-be Vizicsacsival. Mára egy igazi veteránnak számít és az egyik legnagyobb erőssége a konzisztencia, amit talán egy pillanatra sem vesztett el igazán, mióta az LCS-ben játszik. Ha nem is volt mindig a legjobb, de a legjobbak között mozgott. Rengeteg metán van már keresztül, például a lane swap metán, amikor minden topos ki volt éheztetve farm tekintetében. Nagyon sok oldalú játékos, szinte bármihez nyúl, azzal képes előnyöket kovácsolni csapatának, még Ornn hiányában is. Ugyanúgy hasznos tud lenni egy Shennel, vagy Maokai-jal, mint egy Rumble-lel, vagy Camille-lal. Ő rendelkezik a legjobb KDA-val a toposok között (4,7) és holtversenyben ő is első a legtöbb gyilkosság tekintetében Wunderrel, pedig csak 26 mérkőzést játszott. A Damage Rating listán negyedik helyet foglal el. 

Sajnos a számok nem mondanak el mindent játékáról még az új Damage Rating mutató sem. Egyszerűen a játékát nézve, elég szembeötlő, hogy teljesen más szinten van a legtöbb toposhoz képest. Legyen szó egy ösvényen történt cseréről, vagy Jankos-szal való összhangjáról, netán egy flankről a csapatharcot megelőzően, ezekben ő legjobbak között van és olyan jelenléttel, valamint nyomással rendelkezik, amivel kevesen. És hogy miért nem ő az első? Mert van egy játékos, aki szintén képes minderre, de az ösvényen mutatott számai sokkal jobbak.

1. UOL Vizicsacsi

Mindenféle elfogultság nélkül ki lehet jelenteni, hogy továbbra is Vizicsacsi a legjobb topos Európában. Egyrészt ő volt a tavaszi MVP, másrészt a kezdetek óta a csapatban van és Odoamnehoz hasonlóan ő is sok mindent megélt már az LCS-en belül.

Övé a legnagyobb XP és CS különbség az egész ligában, átlagosan 243 XP-vel és 9,6 CS-vel előzi meg ellenfeleit. Ez azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb előnnyel tud megindulni az ösvényéről bárhova a pályán, amit meg is tesz gyakran, leginkább az alsó ösvényre, ezzel is megosztva előnyét csapatával. Ebből kifolyólag ő a legjobb Shen játékos az EU LCS-ben, de a többi tankosabb karakteren sincs oka szégyenre, Cho'Gath-tal, Galioval és Gragas-szal legalább ilyen félelmetes és persze meg kell említeni fantasztikus Gnar játékát is, amivel már nem egy meccset fordított meg. 

Splitpushban az egyik, ha nem a legjobb játékos. Amikor olyan karakterekkel játszik mint Gnar, vagy Fiora esetleg Rumble, rendszerint nagyon sok figyelmet igényel az ellenfél csapatától. Még arra is több példa volt, hogy több ember érkezése esetén is egálra hozta ki a szituációt és valakit magával rántott a halálba. Szintén övé a legtöbb percenkénti kiosztott sebzés (472) és a Damage Rating-ben is első. Az egyetlen hibája a túlzott önfeláldozás a csapatért, ami néha bejön, néha nem. Emiatt a második legtöbb halált szenvedte el a toposok között, egészen pontosan 32-t. A KDA-ja is emiatt nem a legszebb, alulról a negyedik 2,4-el, ami kissé furcsa egy top ligás csapaton belül, de hát mindent a csapatért. 

Egyetértetek a listával?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!