A klubok már több mint egy éve itt vannak, de jók egyáltalán valamire?

Bő egy éve, mikor megjelent, az lett volna a célja, hogy kicsit összekovácsolja a közösséget, de jelen formájában nem sok értelme.

Akik manapság LoLoznak, azoknak a nagy része szinte biztosan játszott már más játékkal. Egyáltalán nem ritka, hogy valaki régebben akár WoW-ozott, vagy bármilyen más fantasy alapú MMO-val, netán Diabloval, vagy bármi mással játszott. Ezek pontosan azért voltak jók, és ebben volt úttörő a WoW is, hogy több száz, vagy akár több ezer ember tudott egyszerre együtt játszani, azaz közösséget épített a maga módján. Nyilván, aki szimpatikus volt, azt felvehettük barátnak stb. de pl a raidekhez nem ártott egy nagyobb tömörülés, mert egyesével összehalászni 20 vagy 40 fős embert nem egyszerű, ezért jöttek létre a klánok.

Bár több tíz emberes raidekre a LoLban nincs lehetőség, itt sem árt, ha van pár fix ismerősünk, akikkel tudunk együtt játszani. Ezek lehetnek a valós életből ismert emberek, de akár a játékon keresztül megismertek is. Barátlistánknak is van korlátja, ha minden igaz, valahol 300 körül. Az azonos érdeklődési körrel, vagy hasonló helyről, körülményekből származó, netán ugyanazzal a hőssel játszó embereket szerette volna összekovácsolni a Riot a klubok megjelenésével, valamint egy csini ingame taget is kaptunk, hogy jelezzük hovatartozásunk. Hatalmas érdeklődéssel fogadta a közösség, végre lehetett együtt tömörülni, különféle klubokat csinálni, mint ahogy nekünk is van itt a szerkesztőségen belül. A kezdeti hype elég gyorsan eltűnt, főleg miután a klubokat és a korábbi group chates verzióját teljesen elhanyagolták.

Már maga a méret meghatározása is megkérdőjelezhető, mivel továbbra is csak 50 ember fér el egy csárdában, miközben a barátlistánkon hatszor ennyi. Az igaz, hogy jelenleg ez az egyetlen módja, hogy a játékon belül egyszerre akár több emberrel beszéljünk, de ekkora méretben maximum nagyobb baráti társaságok tudnak összeverődni, igazi új közösségek aligha, ahhoz 50 ember kevésnek tűnik. Ha figyelembe vesszük, hogy több mint 100 millióan játszanak a játékkal, igazán nagy közösségeket is össze lehetne szedni, de akár a Riot is indíthatott volna saját klubokat például ARAM témában, esetleg hősökre koncentrálva, különféle pozíciókra (mid, jungle stb), a lehetőségek szinte végtelenek.

Ahogy telt múlt az idő, ami alatt én is több klubot megjártam, az egész degradálódott a tag-re, amit a nevünk mögé tehetünk, mivel az eredeti funkcióját aligha töltik be. Nagyon kevés aktív klubot láttam, ahol, mint anno a WoW-os guild chatbe, érdemi és főleg folyamatos kommunikáció folyna. Egyszerűen annyi más lehetőségünk akad (Facebook, Skype, TS, Discord és még sorolhatnám), hogy az emberek nem veszik a fáradtságot, hogy pont a kliensen belül beszéljenek egymással. Nem igazán lehet nagy tömegeket megmozgatni velük, márpedig akárki, akármit mond, egy olyan közösségbe, ahol vannak mondjuk 500-an, nagyobb lelkesedéssel osztunk meg egy ötletet, véleményt, indítunk beszélgetést, mint egy 30 fősben, mert reakciókat várunk. Utóbbiban amúgy is mindenkit ismerünk és jó eséllyel más platformokon úgyis kommunikálunk. Nem véletlenül virágoznak a LoL-os csoportok is. 

Furcsa vagy sem, véleményem szerint pont ez öli meg az egész rendszert, hogy nem jutunk új szociális élményhez a klubokkal, hasonló lehetőségünk pedig megannyi akad, így miért használnánk? Még a klubokban beállítható napi üzenet is eltűnt, ahova valami vicceset, vagy szellemeset lehetett írni, így bárki, aki fellépett aznap, az fogadta.

Valamivel újítani kellene a rendszert, egyrészt a létszám növelésével, ez szinte biztos, kicsit úgy kellene működnie, mint a Facebook csoportoknak. Rájuk lehessen keresni és megtalálni azokat a közösségeket, akikkel igazán azonosulni tudunk. Egyelőre még annak a száma is korlátozott, hogy hány klubban lehetünk benne, de a legtöbben szerintem tényleg csak a tag miatt használják. Esetleg ha lenne valamilyen motivációs erő, hogy aktív tagja legyünk egy klubnak, szervezzünk közös játékokat csak klubtagokkal, cserébe a klub, vagy az egyes tagok pontokat kapnának, amiket aztán be is lehetne váltani valami minimális tartalomra, mondjuk ikonra, vagy olcsóbb skinekre. Ha minden igaz, valami korai tesztelés folyt, vagy folyik az orosz szerveren, de egyelőre még semmilyen visszhangja nincs. 

Ti mennyire használjátok még a klubokat?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!